Categorii

Puricele melifer al parului (Psylla pyricola) - Etapele vietii, aspect si combatere

Plante gazda - Dezvoltare - Combatere


Puricele melifer al parului

Puricele melifer al parului

Puricele melifer al parului a fost raspandit in Statele Unite impreuna cu transporturile de stoc de pepiniere de pere din vestul Europei. In cativa ani a devenit un daunator serios in toate zonele de cultivare a perelor. Atacul dur al puricelui melifer poate duce la defoliere si chiar la moartea pomilor.

Puricele melifer al marului - Plante Gazda

Soiurile de pere variaza in ceea ce priveste aptitudinea lor ca gazde si, intr-o masura mai mare, in sensibilitatea lor la daunele cauzate de purici. In general, soiurile rosii, sufera mai putine daune decat perele cu coaja neteda.

Cateva alte plante servesc drept gazde tranzitorii si locuri de iernare pentru puricii ajunsi in stadiul de adult. Puricele melifer al parului se poate hrani si cu alti pomi fructiferi cum ar fi mar, prun si cais. Cu toate acestea, puricele melifer al parului nu se reproduce pe aceste gazde tranzitorii.

Puricele melifer al parului - Etapele vietii

Ou - Oul, in forma de boabe de orez, este atasat gazdei printr-o mica proeminenta care se extinde de la capatul rotunjit. Un filament ondulat se extinde de la capatul ascutit. Oul este alb cremos cand este depus, dar devine galben spre portocaliu, pe masura ce se dezvolta spre eclozare.

Nimfa - Nimfa trece prin cinci stadii de dezvoltare, iar in a 3-a, a 4-a si a 5-a etapa aripile se dezvolta din ce in ce mai mult.

Adulti - Exista doua forme pentru adulti: forma de iarna si cea de vara. Adultul cu forma de iarna masoara aproximativ 2,5 mm lungime, in timp ce forma de vara are o lungime de doar 2 mm. Aripile ambelor forme sunt tinute in forma de acoperis deasupra abdomenului. Atat nimfele, cat si adultii se hranesc cu seva plantelor gazda.

Puricele melifer al parului - Ciclul vietii

Puricele melifer al parului ierneaza ca adult in forma de iarna intr-o stare de diapauza reproductiva. Acestea incep sa depuna oua cand mugurii de pere incep sa se umfle. Ii depun in jurul bazei mugurilor si in alte locuri aspre pe crengute mici. Dupa ce mugurii se deschid, depun oua de-a lungul nervurilor medii si petiolelor frunzelor in curs de dezvoltare, pe tulpini si sepale de flori. Adultii continua sa depuna oua prin caderea petalelor. Exista 2 sau 3 generatii de forme de vara inainte ca generatia cu forme de iarna sa se dezvolte in toamna.

Puricele melifer al parului - Combatere

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Movento 100 SC - tratamentul cu acest insecticid va afecta dur functia reproductiva a femelelor ajunse in stadiul de adult, dar si fertilitatea oualor, astfel reducand drastic nivelul populatiei daunatorilor.

Puricele melifer al parului oua

Puricele melifer al parului

Inapoi la ,,Purici".

Produse recomandate

-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei