Categorii

Prun - Combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli - Combatere daunatori


Prun

Prunul sau dupa denumirea stiintifica Prunus domestica, este un arbore de foioase din familia Rosaceae, cultivat pentru fructele comestibile. Prunul se dezvolta erect si are un baldachin raspandit.

Are frunze mari, groase, de forma ovala, care sunt mai inchise la culoare pe suprafata superioara decat pe cea inferioara si care au adesea o margine zimtata. Prunii pot atinge o inaltime intre 6 si 10 m si pot trai perioade de peste 50 de ani daca sunt intretinuti corespunzator.

Boli care pot afecta prunul:

Putregaiul radacinii (Armillaria Armillaria mellea)

Daca arborele este infectat dupa ce a atins varsta de 5 ani, atunci simptomele tipice includ o crestere terminala slaba si frunze mici. Pe la mijlocul verii, intregul pom se prabuseste brusc.

Ciuperca supravietuieste in radacinile moarte, simptome sunt similare cu putregaiul radacinii. Evitati sa plantati prun in zonele in care stejarul a fost plantat recent.

Putregai brun (Monilinia spp)

Putregaiul brun se manifesta prin moartea florilor tinere si a crengutelor. Fructele infectate prezinta de obicei un putregai de culoare bruna care se raspandeste rapid, dar pot lua si forma unor mici pete necrotice. Fructele infectate raman de obicei atasate de pom.

Cea mai eficienta metoda in prezent de control pentru putregaiului brun este prin aplicarea fungicidelor de protectie adecvate temporizate astfel incat sa fie aplicate atunci cand partile sensibile ale florii sunt expuse sau dupa o perioada cu un grad de umiditate ridicat. O alta metoda de prevenire a putregaiului brun este evitarea irigarii prin aspersie, acest lucru protejand frunzele si florile de umezeala care favorizeaza boala.

Metodele de control cultural includ: indepartarea fructelor mumificate din pom, taierea crengutelor infectate si reducerea stresului plantelor prin furnizarea de niveluri adecvate de apa si ingrasamant.

Pentru combaterea putregaiului brun este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Putregai brun prun

Fainarea (Podosphaera tridactyla)

Fainarea la prun se manifesta sub forma de pete circulare albicioase pe suprafata fructelor. Aparitia fainarii este favorizata de temperaturile scazute sau gradul ridicat de umiditate.

Gestionarea fainarii se bazeaza pe aplicarea fungicidelor adecvate si a practicilor culturale care promoveaza o buna circulatie a aerului in jurul pomilor pentru a reduce umiditatea.

Fainare prun

Rugina (Tranzschelia pruni-spinosae)

Rugina se manifesta sub forma de pete galben-verzui, atat pe suprafata superioara, cat si pe cea inferioara a frunzelor, care au forma unghiulara. Ciuperca ierneaza in crengute sau in frunze care raman lipite de pom.

Rugina poate fi prevenita prin pulverizarea pomilor cu fungicide de protectie. Aplicarea se efectueaza de obicei cu una, doua sau trei luni inainte de recoltare in zonele predispuse la izbucnirea bolii la inceputul sezonului si dupa recoltare in zonele in care boala este mai putin problematica sau apare mai tarziu in sezon.

Pentru combatera ruginei este recomandat sa utilizati fungicidul Topas 100 EC.

Rugina prun

Varsatul prunelor (Plum pox virus)

Varsatul prunelor s-a extins rapid in Europa, insa prima data a fost observata in 1916 in Macedonia. Varsatul prunelor se manifesta pe suprafata ramurilor, apoi se extinde, viteza de extidere depinde de varsta pomilor. La pomii mai batrani raspandirea este mai lenta. Raspandirea virusului are loc cu ajutorul afidelor si cicadelor.

Pentru combaterea afidelor cititi mai jos, iar pentru combaterea cicadelor este recomandata utilizarea insecticidelor specifice.

Daunatorii care pot aparea la prun:

Viermele merelor (Cydia pomonella)

Molia Cydia pomonella, este principalul daunator al fructelor. Omizile trebuie sa se hraneasca cu fructe pentru a supravietui pana la maturitate. Sunt foarte dependenti de fructe ca sursa de hrana si au astfel un impact semnificativ asupra culturilor. Daca nu este controlata, aproape intreaga cultura poate fi afectata.

Pentru combaterea viermelui de mere este recomandata utilizarea insecticidului Affirm.

Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)

Fluturele cu abdomen auriu reprezinta o specie polifaga care ataca o serie mare de arbori si pomi fructiferi. Larvele sunt cele care ataca mugurii, iar fluturele cu abdomen auriu are o singura generatie pe an.

Pentru a putea scapa de fluturele cu abdomen auriu este recomandata aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Fluturele cu abdomen auriu

Acarienii

Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acestia fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt. Acarienii sunt al doilea grup important de daunatori care provoaca pagube insemnate culturilor.

Pentru combaterea acarienilor este recomandata utilzarea unui insecticid-acaricid precum Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Paduchele din San Jose

Plantele gazda ale paduchelui din San Jose sunt peste 60 de specii de arbori si arbusti fructiferi si ornamentali. Pyracantha si cotoneaster sunt deosebit de sensibile la daune severe. Apare mai ales pe scoarta, dar va infesta fructe si ocazional frunze.

Ciclul de viata al paduchilor din San Jose: paduchii masculi si feminini partial crescuti ierneaza si se maturizeaza primavara. Dupa imperechere, femelele produc insecte vii; spre deosebire de majoritatea insectelor care depun oua. Hranirea si dezvoltarea se desfasoara rapid, rezultand patru sau cinci generatii care se suprapun pe an.

Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandata utilizare insecticidului Actellic 50 EC.

Paduchele din San Jose

Afide

Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor. Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizare insecticidului Mavrik 2 F.

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Daca aveti un prun care produce fructe usor deformate cu o substanta neagra sfaramicioasa in jurul samburelui, este posibil sa aveti viermi de prune. Odata ce omizele sunt hranite, acestea ierneaza in pom in sine, ascunzandu-se in zonele de scoarta libera pana cand apar molii adulte in luna mai.

Verile deosebit de calde pot incuraja a doua generatie. O metoda de prevenire impotriva viermelui de prune este recomandata eliminarea locurilor in care larvele ierneaza, indepartand cu resturile vegetale de pe sol. Pentru combaterea viermelui de prune este recomandata utilizarea insecticidului Coragen 20 SC.

Viermele prunelor

Paduchele testos

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Paduchele testos este o insecta care se hraneste cu floema ramurilor mici. In cazul infectiilor grave, paduchele testos este capabil sa provoace declin si scadere, dar, in general, se afla sub un nivel ridicat de control natural care previne in mare masura orice prejudiciu semnificativ. Pentru a scapa de paduchele testos este recomandata utilizarea insecticidului Kabon.

Citeste si articolul despre Sfaturi pentru cultivarea Prunului (Prunus domestica).

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-21%
Affirm, 150 g
Affirm, 150 g
56,93 Lei
72,17 Lei