Categorii

Metode de combatere impotriva bolilor


Visin

Visin - boli, tipul de pamant ideal si beneficii

Ce beneficii va poate aduce cultivarea unui visin:

Visinele sunt bune impotriva inflamatiilor

Inflamatia face parte din raspunsul natural al organismului la boli sau leziuni. Pe termen scurt, poate fi de ajutor. Cu toate acestea, inflamatia pe termen lung este implicata in multe afectiuni cronice.

Desi o dieta bogata in general in fructe, legume si fibre poate ajuta la scaderea inflamatiei, visinele pot fi deosebit de benefice ca parte a unei diete antiinflamatoare .

Consumul de visine ofera un somn mai linistit

Potrivit unui studiu, visinele sunt o sursa bogata si naturala de melatonina , care este un neurotransmitator care influenteaza somnul si starea de spirit. Melatonina poate fi utila pentru cei care au insomnie , deoarece este substanta chimica care induce somnolenta.

Printre participantii care au consumat produse pe baza de visine, somnul si odihna nocturna s-au imbunatatit semnificativ. Participantii mai in varsta au cunoscut o imbunatatire si mai vizibila.

Cand trebuie sa taiem ramurile unui visin:

Regula generala atunci cand taiati pomii fructiferi este sa o faceti cand pomul este inactiv in timpul iernii. Cu toate acestea, taierea crengilor unui visin este o exceptie de la aceasta regula. Acesta este mai predispus la bolile fungice si bacteriene, in special pe zonele taiate recent, deci este mai bine sa le taiati la sfarsitul verii. Retineti ca taierea pe timpul verii reduce energia pomului atat pentru productia de fructe, cat si pentru cresterea acestuia, deci ar trebui sa fie minima.

De ce este bine sa taiati din ramuri:

Taierea oricarui pom fructifer este importanta. Motivul principal pentru taierea acestora este asigurarea accesului optim la lumina soarelui. Taierea acestuia permite aerisirea, astfel incat va fi mai usor sa recoltati fructele. Deci, in esenta, atunci cand taiati ramurile un visin, i se va permite sa dezvolte o forma adecvata, producand fructe de calitate superioara, ramanand astfel mai sanatos.

Boli care pot aparea la visin:

Nodul negru

Aceasta boala apare ca umflaturi sau noduri dure, negre, care se pot intinde 1-6 centimetri pe pom. Aceste noduri apar in diferite zone din jurul trunchiului si se maresc atunci cand boala este netratata. Cresterea fungica catifelata, verde maslinie, poate acoperi nodurile. Ramurile bolnave se indoaie adesea din cauza cresterii excesive a nodurilor. Ramurile infectate se pot ofili, nu cresc frunze sau pot muri.

Cauze: Primavara si vara, nodurile mature produc spori. Ploaia si vantul transporta apoi sporii de ciuperci cu noduri negre catre plantele sensibile. Sporii pot germina si infecta plante noi in sase ore la temperatura optima si conditii umede. Pana in toamna, apar pe crengile infectate umflaturi de culoare maro deschis. Pe masura ce trece timpul, nodurile devin dure, aspre si negre.

Tratament: Tundeti 3-4 centimetri sub nod in timpul sezonului inactiv. Sterilizati toate echipamentele de taiere. Ardeti sau ingropati toate materialele infectate, in caz contrar, ar putea fi in continuare capabil sa infecteze copacii sanatosi.

Risc: Nodul negru poate limita productia de visine.

Nodul negru visin

Putregaiul brun

Simptomele putregaiului brun apar mai intai ca o schimbare de culoare a florilor si ofilirea crengutelor. Frunzele de pe crengile infectate devin maronii, dar raman atasate de copac.

Cauze: Daca florile infectate nu cad, infectia se poate raspandi de la floare la crenguta vecina. Ramurile dezvolta apoi cancere, care produc spori suplimentari ai bolii. Putregaiul maroniu se dezvolta cel mai bine in conditii calde si umede, provocand infectia sa apara in doar trei ore. Insectele pot actiona ca agenti de raspandire pentru aceasta boala.

Tratament: Odata ce putregaiul brun va infecteaza visinul, nu exista tratamente vindecabile pentru fructe. Taiati orice zonele afectate ale copacului cu instrumente de taiere igienizate de la 10 pana la 15 cm sub tesutul mort. Aruncati dupa utilizare materialele taiate pentru a preveni raspandirea infectiei. Taierea ramurilor in dese incurajeaza fluxul de aer, permitand un mediu mai uscat pentru a descuraja ciuperca. Daca putregaiul maro nu poate fi gestionat si continua sa va infecteze copacii, luati in considerare utilizarea fungicidelor.

Pentru combaterea putregaiului brun puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Putregaiul brun

Patarea frunzei

Aceasta boala afecteaza frunzele pomilor si poate aparea pe petiolele frunzelor si pe fructe. Pe partea superioara a frunzei se dezvolta mici pete purpurii. Aceste pete se vor mari pana la aproximativ 0.6 cm in diametru si vor deveni de culoare maro-roscat. Dupa sase pana la opt saptamani, centrul petelor se poate usca si cadea, creand mici gauri in frunza. Uneori, frunzele mai vechi infectate pot deveni galben auriu inainte de a cadea. Frunzele de visin infectate cu aceasta boala pot cadea prematur.

Cauze: Aceasta ciuperca ierneaza in frunzele de visin ofilite de pe pamant. La inceputul primaverii, se dezvolta pe frunze si produc spori. Precipitatiile raspandesc acesti spori pe frunze sanatoase, unde acestia germineaza si patrund in frunza. Micile pete purpurii incep sa apara pe frunza dupa infectie. Odata ce aceste pete s-au dezvoltat, partea inferioara a acestora creeaza mai multi spori, care apar ca leziuni de sub frunze roz-albicioase.

Tratament: Adunati si distrugeti toate frunzele de visin cazute pentru a impiedica inmultirea ciupercii. Indepartarea frunzelor este o solutie eficienta pentru culturile de visine din curte, dar are limitari pentru livezile mari de visin. Cand il plantati, asigurati-va ca il expuneti la lumina directa a soarelui si o buna circulatie a aerului.

O solutie buna ar putea fi fungicidul Topas 100 EC, 250 ml.

Care este cel mai bun tip de sol pentru cultivarea unui Visin?

Cand vine vorba de cresterea unui visin, solul umed si bine drenat va produce cele mai bune roade. Putrezirea radacinilor poate deveni rapid o problema cu majoritatea pomilor de visin daca solul este prea umed.

Un avantaj al unui astfel de pom este ca poate creste intr-o gama larga de soluri, inclusiv soluri argiloase nisipoase si grele.

Va recomandam ingrasamantul foliar Bio, 100% natural, Cropmax 250 ml.

Va recomandam si citirea articolului despre Soc.

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei