pomi fructiferi

Cum se planteaza pomii fructiferi?

A avea plantat un pom fructifer este mult mai avantajos decat sa aveti un pom normal, vesnic verde si fara roade.

Este un avantaj mare in cazul in care aveti curte. Asftel aducandu-va roade, dar si umbra.

Plantarea de pomi fructiferi necesita mai mult timp de gandire decat plantarea unor pomi normali.

Pomii fructiferi, intrebari frecvente:

Se pot planta acestia cu ajutorul semintelor?

Din pacate, pentru unele tipuri de copaci nu ar trebui sa incercati sa ii plantati din seminte, desi puteti fi tentat sa faceti asta. Marul si parul in special, exista prea multa variabilitate in seminte din cauza polenizarii.

Fructele precum piersicile, caisele sau nectarinele sunt mai putin variabile si puteti incerca sa plantati unul din seminte.

Șansele dumneavoastra de a avea succes sunt mai mici decât să cumpărați un copac tânăr, dar costul este evident redus.

Pot fi plantati in ghiveci pomii fructiferi?

Da, puteti planta pomi fructiferi in containere. Ciresii, piersicii sunt printre numeroasele tipuri de pomi ce se pot dezvolta in containere. Desi acestia se pot dezvolta in spatii mici, exista totusi si dezavantaje:

Daca plantati un pom fructifer intr-un recipient, dimensiunile acestuia vor fi mai mici, deoarece radacina nu va avea suficient loc sa se raspandeasca, inclusiv recolta va fi mai mica.

Copacii care se dezvolta in containere au deasemenea o durata de viata mult mai mica.

Trebuie sa plantati pomi fructiferi in perechi?

Adesea, dar nu mereu. Majoritatea pomilor fructiferi trebuie polenizati cu cel putin 2 sau chiar 3 copaci compatibili. Acest lucru inseamna ca daca aveti posibilitatea, ar trebuie sa plantati cativa copaci pentru a incuraja polenizarea.

Instructiuni de plantare pentru pomii fructiferi:

Unelte de care veti avea nevoie:

1. Lopata de gradina

2. Suport pentru copaci si legaturi

3. Ciocan

In primul rand plantarea poate fi mult mai usoara daca aveti pe cineva sa va ajute, dar poate fi realizata si de unul singur.

Pentru copacii cu radacini goale, puneti radacinile intr-o galeata cu apa, intr-o zona umbrita timp de 1-2 ore inainte de plantare. Taiati orice radacini rupte sau deteriorate. Pomii crescuti in containere trebuie indepardati cu atentie din oala.

Pasul 1. Mariti cu atentie peretii laterali ai gaurii.

Acest lucru se poate face prin utilizarea lopetii de gradina. Largirea peretilor laterali ai gaurii permite radacinii sa patrunda cu usurinta in sol pe masura ce arborele creste.

Pasul 2. Scoateti etichetele

Pentru a ajuta trunchiul pomului sa se dezolte bine, inalturati etichetele.

Pasul 3. Asezati pomul in groapa la adancimea corecta

Adancimea la care va plantati noul pom fructifer este esentiala! Multi oameni isi planteaza copacii prea adanc si impiedica grav cresterea adecvata. Pomii sunt altoiti pe un portaltoi special, ceea ce inseamna ca portiunea de rodire si portiunea de inradacinare au fost unite cu grija pentru a crea un copac hibrid. Daca aceasta altoire este plasata sub linia solului, partea superioara de fructificare a copacului va genera radacini, un proces cunoscut sub numele de inradacinare a scionilor , negand procesul de altoire pentru a rezulta un copac cu un sistem de radacina mai slab.

Asezati radacina in gaura de plantare, astfel incat uniunea grefei - locul vizibil in care portaltoiul a fost altoit pe pomul fructifer - este usor deasupra liniei suprafetei solului. O modalitate buna de a va asigura acest lucru este sa asezati o bucata de cherestea, un baston de bambus sau un stalp de gard peste partea superioara a gaurii pentru a va oferi un indicator vizual al nivelului solului atunci cand gaura este umpluta. Daca aveti mai multe ajutoare la aceasta etapa ar fi perfect, ei pot tine copacul la inaltimea corespunzatoare in gaura in timp ce incepeti sa completati sub radacinile de sub acesta . Odata ce arborele poate fi fixat in gaura, intindeti radacinile uniform si incepeti procesul de umplere a restului gaurii.

Pasul 4. Completati groapa

Apasati usor solul cu piciorul in timp ce umpleti groapa, incercand sa eliminati toate golurile de aer, fara a compacta solul in jurul radacinilor.

Pasul 5. Oferiti o ingrijire mai atenta in prima luna

Un pom fructifer nou plantat are nevoie de ingrijire in primii doi pana la patru ani de la plantare pana cand trunchiul este suficient de puternic pentru a se sustine, mai ales daca arborele este plantat intr-un loc predispus la vanturi puternice.

Pasul 6. Udati pomul fructifer nou plantat

Chiar daca ati udat radacina inainte de plantare, toti copacii au nevoie de apa imediat. Lasati apa sa se absoarba inainte de a adauga mai mult. Apa ajuta la asezarea solului in jurul radacinilor, scapand de orice goluri de aer care s-ar fi putut forma.

S-ar putea sa fie nevoie sa adaugati mai mult sol sau sa-l intariti din nou dupa udare.

Pasul 7. Mulcirea in jurul bazei copacului

Mulcirea retine umiditatea solului in zona radacinii si minimizeaza buruienile, reducand concurenta care poate incetini cresterea unui nou copac. Utilizati gunoi de grajd bine putrezit sau compost finit la o adancime de aproximativ 2-3 cm. Nu lasati mulciul sa atinga scoarta de pe trunchiul copacului.

Pasul 8. Ce substante folosim pentru pomii fructiferi?

Primavara si iarna se foloseste un ulei horticol pachet Mospilan Oil iar vara se foloseste ingrasamant foliar CROPMAX.

Pasul 9. Tundeti pomul fructifer nou plantat

Tunderea incurajeaza cresterea radacinilor si, de asemenea, ramificarea laterala in primavara urmatoare. O regula buna este taierea pomului la o inaltime de maxim 1 m; multi meri si peri sunt taiati pentru a crea un singur trunchi principal pe masura ce cresc. Mugurul de sus va creste in timp pentru a forma trunchiul principal. Indepartati orice ramura din partea inferioara de circa 46 cm a copacului.

Inapoi la: Pomi Fructiferi!

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua
Brad ABIES ALBA O alegere populara ca pom de Craciun, acest tip de brad produce, de asemenea, uleiuri si rasini aromate si este...
Carpen Arborii de carpen (Carpinus) ofera un aspect impunator amenajarii peisajului, avand un tip de crestere raspandit, frunzis ovat,...
Campsis Radicans Campsis radicans, sau trambita, trompeta, este originara din portiuni din sud-estul SUA. Campsis radicans este adesea...
Buxus Plantele de buxus sunt arbusti densi, vesnic verzi, adesea pot fi observati in parcuri. Exista multe soiuri buxus. Acestia sunt...
Brugmansia Exista putini arbori care pot face o persoana sa se opreasca si sa admire, asa cum o poate face Brugmansia. In climatul lor...