Categorii

Plosnita cerealelor (Eurygaster integriceps) - Sfaturi pentru combatere

Provenienta - Dezvoltare - Combatere


Plosnita cerealelor

Plosnita cerealelor

Plosnita cerealelor face parte din familia Scutelleridae, fiind un daunator foarte des intalnit in culturile de paioase, fiind capabil sa produca pagube insemnate. Este raspandita in zona Campiei Romane, judetul Mehedinti.

Plosnita cerealelor - Descrierea daunatorilor

Oul - Oul este sferic si are un diametru de aproximativ 1 mm. Ouale sunt de culoare verde deschis, aproape translucide, cu pete albe. Pe masura ce embrionul se dezvolta, oul devine intunecat, capatand in cele din urma o culoare roz.

Nimfe - Nimfele au 5 stadii de dezvoltare, avand o forma sferica. Nimfa devine neagra in cateva ore pe masura ce exoscheletul se intareste

Nimfele sunt de culoare asemanatoare cu adultii, cu doua pana la trei puncte negre imperecheate la jumatatea distantei dintre marginea laterala si linia mediana a abdomenului.

Adulti - Corp plosnitelor de cereale sunt ovale si variaza de la gri pana la rosiatic sau negru. Corpul este de aproximativ 10-12 mm lungime si 6,1- 7,1 mm latime.

Plosnita cerealelor Biologie si ecologie – ciclu de viata

Ciclul de viata al plosnitelor de cereale este format din cinci etape, incluzand fazele adulte inactive din timpul verii si iernii. Timpul de dezvoltare de la ou la adult variaza de la 35 la 60 de zile in functie de conditiile de mediu si disponibilitatea gazdei. Temperaturile optime pentru supravietuire sunt cuprinse intre 6-25 deg C, iar populatia incepe sa scada la temperaturi peste 37 deg C.

Ciclul de viata incepe atunci cand adultii iernati migreaza la gazde de dezvoltare (mici boabe sau alte specii graminacee) pentru a se hrani si a se depune, ouale eclozeaza in timpul primaverii. Nimfele din prima etapa sunt cel mai putin active si se gasesc adesea grupate langa ramasite din ouale lor. Hranirea activa incepe cu a doua etapa, iar hranirea nimfala are loc de obicei pe frunze. In perioadele de vreme calduroasa, nimfele se pot retrage in baldachinul inferior sau in sol in timpul zilei. Dezvoltarea si mutarea fiecaruia dintre primele pana la a patra etapa dureaza patru pana la sapte zile in conditii favorabile, iar perioada pentru a cincea etapa dureaza zece pana la unsprezece zile.

Plosnita cerealelor - Insecticide - Combatere

Alfametrin - Acesta este un insecticid care face parte din grupa piretroizilor de sinteza. Are un spectru larg de combatere si un efect de soc asupra insectelor. Alfametrin poate combate eficient un numar mare de insecte daunatoare, efectul aplicarii acestuia fiind vizibil in cateva ore.

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

plosnita cerealelor

Citeste si articolul despre Plosnita verde a tomatelor.

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei