Categorii

Gynura - Udare, inmultire si caracteristici generale

Particularitati - Ingrijire


Gynura

Gynura

Gynura este un gen de plante florifere care fac parte din familia Asteraceae si sunt originare din Asia. Aceasta planta poate creste intr-un ghiveci sau poate fi o planta cataratoare precum vita de vie.

Daca sunteti in cautarea unei plante Gynura care va creste in pozitie verticala, atunci va trebui sa achizitionati Gynura aurantiaca. Aceasta specie se dezvolta pana la aproximativ doi metri inaltime atunci cand este cultivata in interior, aceasta planta frumoasa va adauga caracter si stil oricarei camere.

Plantele de Gynura au nevoie de o atmosfera umeda si de lumina stralucitoare pentru a prospera.

De asemenea, necesita udare constanta, insa, mare atentie sa nu udati si frunzele. In plus fata de aceste preocupari, va trebui sa va amintiti sa taiati florile in primavara.

Despre Gynura

Aspectul interesant al plantei o face populara in intreaga lume.

  • Specia Gynura aurantiaca arata ca si cum ar fi acoperita cu catifea datorita culorii purpurii de pe frunze si tulpini.
  • Aceasta planta produce flori primavara, de culoare portocalie.
  • Cu cat gynura aurantiaca se dezvolta mai mult, cu atat frunzele vor deveni mai violete.
  • In cazul in care i-au fost udate frunzele, apa poate deteriora permanent textura de catifea a frunzelor.
  • Acest tip de planta are nevoie de o cantitate generoasa de apa, altfel se va ofilii.
  • Gynura poate crestee pana la 120 de cm inaltime.
  • Daca sunteti interesat de o planta cu crestere rapida, gynura aurantiaca este o alegere buna.

Caracteristicile plantei gynura: o prezentare generala

Frunzele plantei Gynura sunt fin zimtate, cu o baza verde inchis.

Gynura infloreste in primavara, iar florile emana un miros urat.

Planta de Gynura provine initial din Indonezia.

Daca gynura incepe sa se ofileasca din cauza lipsei de apa, umezirea solului o va revigora rapid.

Planta de Gynura pot creste precum vita de vie sau pur si simplu ca planta decorative in ghiveci.

Gynura care creste in ghiveci poate atinge de obicei doi metri inaltime odata ajunse la maturitate.

Sfaturi pentru cultivarea plantei Gynura

Cultivarea plantei Gynura nu este dificila, dar va trebui sa fii foarte atent atunci cand o uzi.

Frunzele plantei trebuie curatate cu o perie mica, moale si uscata, pentru a ajuta la reducerea prafului si a ofilirii. Se dezvolta atunci cand este expus la cantitati generoase de lumina ale soarelui si va dezvolta culori mai bogate pe frunzis atunci cand este luminata suficient.

Nu asezati planta in lumina directa a soarelui, deoarece frunzele delicate vor dezvolta arsuri solare care pot ucide planta. Daca doriti o planta care sa aiba un aspect mai complet, taiati frunzele pentru a ajuta la formarea plantei in forma dorita.

Gynura

Udarea plantei Gynura

Asigurati-va ca udati de la baza si niciodata deasupra frunzelor. Frunzele vor dezvolta pete intunecate atunci cand sunt expuse la apa. Aceasta este o planta tropicala, deci are nevoie de multa apa. Daca solul se usuca, planta se va ofilii. Solul trebuie sa ramana umed, chiar si in timpul sezonului de iarna.

Asigurati-va ca atunci cand udati planta, aceasta se face uniform. Daca jumatate din sol este umeda si cealalta jumatate este uscata, veti avea o planta de catifea ofilita pe jumatate. Solul in care este plantata Gynura trebuie sa fie bine drenat si folositi udati des in lunile foarte calduroase. Desi va trebui sa udati mai putin iarna, este important ca solul dumneavoastra din ghiveci sa nu se usuce niciodata.

La fel ca majoritatea plantelor tropicale, gynura iubeste umiditatea. Asigurati-va ca pastrati o umiditate relativa de cel putin 50% pentru a preveni deshidratarea. Daca locuiti intr-o zona uscata, puteti utiliza o tava cu pietris pentru a mentine nivelurile adecvate.

Inmultirea plantelor Gynura

Ar trebui sa va inmultiti gynura in al doilea an sau mai bine zis in timpul primei infloriri. Odata ce infloreste pentru prima data, incepe sa se deterioreze si in cele din urma va muri. Propagarea acestei plante este foarte usoara.

Cea mai obisnuita metoda de cultivare a acestor plante este prin butasi de primavara. Butasii noi ar trebui sa fie plantati in sol de inalta calitate si asezati intr-o zona cu multa lumina solara indirecta. Taierea plantei de catifea pentru inmultire ar trebui sa aiba loc primavara sau chiar la inceputul verii. Asigurati-va ca taiati chiar sub nod pentru cel mai bun rezultat. Plantati toata tulpina intr-un amestec de pamant de ghiveci.

Pastrati camera in care ati asezati gynura intre 18 si 25 de grade Celsius si asigurati-va ca va fertilizati planta o data la doua saptamani. Diluati intotdeauna ingrasamantul la jumatate.

Daunatori care pot aparea la Gynura:

Pentru a combate aparitia acarienilor la gynura puteti utiliza urmatoarele insecticide: Vertimec 1.8 EC si Milbeknock.

Paduchi lanosi - Pentru a scapa de paduchii lanosi puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.

Citeste si articolul despre Guzmania.

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei