Ardisia
Ardisia este un gen de plante care face parte din familia Primulacea. Ardisia este un arbust de dimensiuni mici care poate atinge o inaltime de 1 metru.
Ardisia are frunzele de culoare verde inchis, groase, lucioase si au marginile bine conturate. Produce ciorchini mici, albi sau rosiatici, parfumati, care infloresc de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. Florile sunt urmate de fructe rosii stralucitoare, care raman deseori pe planta pe tot parcursul anului.
Beneficiile medicinale ale Ardisia crenata:
- Fructele de Ardisia crenata zdrobite sau sucul extras al acestora sunt utilizate in tratamentul bolilor de piele si a durerilor de urechi. Radacina este depurativa (favorizeaza eliminarea toxinelor), febrifuga.
- Sucul din radacina este utilizat ca tratament impotriva febrei si tusei.
- Ardisia crenata este utilizata pentru a stimula circulatia sangelui
- Frunzele de Ardisia crenata sunt cercetate ca un remediu pentru a opri contractiile astmatice si spasmele.
Cum se ingrijeste un arbust de Ardisia?
In primul rand un arbust de Ardisia are nevoie de:
Lumina -> Creste cel mai bine in lumina indirecta stralucitoare. Soarele direct arde poate provoca arsuri frunzelor si face ca fructele sa se strice.
Apoi trebuie sa mai tinem cont si de:
Sol -> prefera un amestec de sol umed, dar bine drenat.
Udare -> Udati moderat, in timpul sezonului de crestere (primavara si vara) si mentineti intotdeauna solul uniform umed, dar nu exagerati. Solul trebuie udat ori de cate ori incepe sa se simta uscat.
Temperatura -> necesita temperatura rece pana la temperaturi medii ale camerei: intre 7 si 18 grade Celsius.
Umiditate -> Se recomanda umiditatea medie a casei.
Ingrasamant -> Fertilizati la fiecare 2 saptamani de la inceputul primaverii pana vara cu un ingrasamant lichid echilibrat diluat la jumatate.
Puteti folosi ingrasamantul Agroleaf Power Total.
Inmultire -> Arbustii de Ardisia se pot inmulti prin seminte (primavara devreme) sau butasi de tulpina (in primavara si vara). Luati butasi de varf de tulpina de 10 - 15 cm primavara si asezati in pozitie verticala intr-un amestec de pamant galben cu muschi de turba.
Boli si daunatori care pot aparea la Arbustul de Ardisia sunt -> paduchii lanosi sau afidele.
Paduchii lanosi pot fi combatuti folosind insecticidul Mavrik 2 F, iar pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert!
Citeste si articolul despre Arborele de cafea.