Categorii

Crizanteme


Crizantema

Crizanteme

Sfaturi pentru plantarea crizantemelor:

Cand sa plantati crizanteme?

Este ideal sa plantati crizanteme in primavara, deoarece ofera plantei timp sa se stabileasca si sa se adapteze la conditiile de mediu. Plantarea in timpul primaverii va avea ca rezultat si o inflorire mai mare in sezonul urmator.

Cat de rezistente sunt crizantemele?

Crizantemele pe care le cumparati din centrele de gradinarit sunt in mare parte rezistente dintr-un motiv. Cand cumparati crizanteme, verificati eticheta pentru a va asigura ca achizitionati soiuri de gradina rezistente la zona dumneavoastra de plantare.

Care este cel mai bun sol pentru crizanteme?

Crizantemele pot supravietui in majoritatea solurilor, dar prospera pe un sol bine drenat, cu umiditate moderata. Cultivarea crizantemelor in solul dur si uscat impiedica radacinile sa se dezvolte, in timp ce solul umed si bogat ineaca radacinile. Gasirea punctului de mijloc este cheia. Daca ati plantat alte plante perene, atunci stiti deja cum sa plantati crizantema. Pentru a crea un sol bun pentru crizanteme, lucrati solul la o adancime de 20 pana la 30 de centimetri. Se amesteca in 5 pana la 10 centimetri de material organic, cum ar fi compost. Textura perfecta a solului poate fi testata luand o mana si strangand. Cand deschideti palma, solul trebuie sa se sfarame rapid.

Cata lumina solara necesita crizantemele?

Crizantemele sunt plante iubitoare de soare. Desi necesita teoretic doar 6 ore de lumina solara in fiecare zi, cu cat primesc mai multa lumina, cu atat dezvoltarea, inflorirea si rezistenta lor sunt mai bune. Umbra partiala in dupa-amiezile calduroase de vara este potrivita in zonele de gradinarit mai calde pentru a preveni arsurile.

Conteaza intr-adevar spatiul?

Poate fi tentant sa plantati crizanteme foarte apropiat una de cealalta. Crizantemele mai mici, de primavara, nu par sa umple prea mult spatiu din gradina dumneavoastra. Cu toate acestea, retineti ca pana in toamna, cele mai bine plantate crizantele vor atinge pana la 90 de centimetri in inaltime si latime. La fel ca multe plante perene, crizantemele se vor dezvolta in fiecare an din ce in ce mai mult. Distantarea plantelor in mod corespunzator este esentiala pentru sanatatea acestora. Plantele prea apropiate una de cealalta concureaza pentru nutrienti, au probleme cu sistemul radicular, atrag daunatorii si vor dezvolta boli. Respectarea spatiului dintre plantele pentru soiul dumneavoastra de crizantema creste sanatatea gradinii.

Crizanteme

Ingrijirea crizantemelor:

Cat de des ar trebui sa fie udate crizantemele?

Acestea necesita chiar si umiditate pentru cea mai buna dezvoltare. Este esential udarea constanta pe tot parcursul primaverii, verii si toamnei. Odata ce pamantul este inghetat iarna, udarea poate fi suspendata pana cand temperaturile de primavara incalzesc solul. Se recomanda udarea dimineata devreme. Este important sa udati la baza plantei, nu pe frunze.

Ar trebui sa fie taiate crizantemele?

Nu va faceti griji cu privire la modul de taiere al crizantemelor. Taiatul ajuta planta sa se ramifice, sa devina mai plina si sa ofere mai multe flori. Cand planta atinge 6 cm inaltime in primavara, pur si simplu taiati 3 centimetri din fiecare lastar. Repetati acest lucru la fiecare 2 pana la 3 saptamani pana la inceputul verii.

O boala care poate afecta crizantemele este:

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC, un produs conditionat sub forma de suspensie apoasa concentrata, de culoare alba, care contine 500 gr/litru tiofanat metil.

Va invitam sa cititi si articolul despre Corn.