Categorii

Potos - Sfaturi pentru plantare

Plantare - Udare - Ingrasamant - Boli - Daunatori


Potos

Potos (Epipremnum aureum)

Epipremnum aureum sau dupa denumirea populara Potos este o planta cu frunze stralucitoare si foarte usor de cultivat. Potos face parte din genul Epipremnum.

Potos este originar din insulele tropicale Solomon si poate fi gasit in intreaga lume ca o planta de apartament atractiva, usor de intretinut.

Potos primeste mai are o denumire si anumie Iedera Diavolului din cauza faptului ca se dezvolta rapid si mult datorita faptului ca este o planta rezistenta.

In salbaticie, potos poate ajunge la dimensiuni surprinzator de mari, cu frunze care ating lungimi mai mari de 30 de centimetri. Cu toate acestea, cand este cultivate ca planta ornamentala de casa tinde sa aibe dimensiuni mai mici: frunzele mature variaza de obicei in lungime de 10-15 centimetri.

Nota: Potos este considerata o specie invaziva in unele parti ale Statelor Unite. Nu le plantati niciodata in aer liber, mai ales in zonele cu ierni blande.

Sunt otravitoare plantele Potos?

Da. In ciuda faptului ca este o planta de apartament foarte populara, aceasta este usor toxica. Toate partile plantei contin o substanta toxica. Ingerarea spre exemplu a unei frunze de potos poate provoca umflaturi si senzatie de arsura in gura si gat, precum si disconfort intestinal si indigestie.

Datorita toxicitatii sale, aceasta planta trebuie cultivata cu precautie in jurul animalelor de companie si mai ales in jurul copiilor mici.

Sfaturi pentru plantare - Potos:

Alegeti un ghiveci cu o gaura de drenaj (scurgere) in partea de jos. Plantelor Potos nu le place sa fie supra-udate, radacinile acesteia putand putrezi. Plantati potos intr-un amestec general de pamant de ghiveci bine drenat Pothos se descurca bine intr-un ghiveci suspenda. Pe masura ce planta se dezvolta ii puteti pune la dispozitie un spalier pe care sa se poata catara.

Cum sa ingrijim plantele Potos:

 • Pastrati plantele potos intr-o locatie calda, temperatura camerei este ideala. Daca este expusa la curenti puternici de aer sau la temperaturi mai scazute, cresterea plantei poate fi afectata.
 • Asezati potos in lumina stralucitoare, indirecta. Vor tolera lumina slaba, dar nu vor creste la fel de energic.
 • Udati numai cand solul se simte uscat. Plantelor de Potos nu le place solul foarte ud, frunzele pot incepe sa se ingalbeneasca.
 • Aplicati un ingrasamant lichid pentru plante de casa aproximativ o data pe luna, in primavara si vara. Puteti folosi ingrasamantul Osmocote sau ingrasamantul foliar Cropmax.
 • Taiati planta chiar deasupra unei frunze pentru a face planta mai stufoasa.
 • Frunzele mari, ceroase, pot aduna praful, stergeti-le usor periodic.
 • Indepartati orice tulpini putrezite sau moarte si orice frunze patate.

Ingrasamant Osmocote

Cum se inmultesc plantele Potos?

Plantele de Potos sunt foarte usor de propagat, facandu-le o planta de apartament minunata de impartasit cu familia, prietenii si vecinii.

Pentru propagare, urmati acesti pasi:

 • Localizati o planta cu aspect sanatos pentru a lua o taietura. Frunzele trebuie sa fie stralucitoare si sanatoase si nu trebuie sa fie ofilite.
 • Taiati o bucata de tulpina. Taierea ideala a tulpinii va avea 10 - 15 cm lungime si va avea 2-3 frunze pe ea. Taiati deasupra unui nod de radacina (adica, locul din care cresc radacinile aeriene).
 • Odata ce ati taiat, asezati capatul fie intr-un vas mic cu pamant fie intr-un pahar cu apa limpede.
 • Dupa cateva saptamani, ar trebui sa incepeti sa vedeti radacini (in apa) sau sa observati ca planta se poate sustine singura (in sol).

Potos

Daunatori sau boli care pot afecta planta Potos:

Putrezirea radacinilor poate fi o boala de tip fungic si se dezvolta in momentul in care planta este supra-udata, iar solul nu este bine drenat, adica nu asigura o scurgere buna a apei motiv pentru care apa ramane in pamant si sufoca radacinile. Frunzele capata o culoare galbena. In cazul in care acest lucru este observat la timp se pot folosi fungicide precum Dithane M 45 sau Amistar.

Daunatorii care pot afecta planta Potos sunt acarienii, insect de dimensiuni foarte mici ce pot fi observate pe parte inferioara a frunzelor. In cazul in care atacul acarienilor este dur acest lucru poate duce la sufocarea plantei. Pentru a scapa de acarieni puteti folosi un insecticid-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Plumeria.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei