Categorii

Patarea frunzelor de sfecla (Cercospora beticola) - Metode de preventie si combatere

Cele mai eficiente tratamente


Patarea frunzelor de sfecla

Patarea frunzelor de sfecla (Cercospora beticola)

Patarea frunzelor de sfecta este cea mai raspandita boala in culturile de sfecla, in tara noastra apare an de an si poate produce pagube de pana la 50% in productie, daca conditiile sunt favorabile.

Principalele simptome ale patarii frunzelor de sfecla:

Aceasta boala ataca frunzele, pe suprafata acestora vor aparea pete de regula circulare si bine conturate. Diametrul petelor este in general cuprins intre 1 si 5 milimetri, la inceput, inainte ca acestea sa se dezvolte sunt de culoare galbena, apoi devin cenusii. Atunci cand gradul de umiditate este ridicat in dreptul petelor va aparea un puf fin de culoare cenusie. Tesuturile foliare care sunt afectate se necrozeaza, apoi se usuca si cad, iar frunza capata un aspect „ciuruit”. In cazul in care atacul este grav, frunzele se ingalbenesc si se vor usca prematur. Aceasta boala se poate manifesta si in culturile semincere de sfecla sub forma petelor caracteristica de pe frunze. Pe tulpini apare sub foma de pete de culoare maronie, alungite.

Agentul patogen se numeste Cercospora beticole, se raspandeste an de an, in perioada de vedetatie prin conidii si isi pastreaza capacitatea de infectie pana la maxim 20 de luni.

Cum sa prevenim sau sa combatem patarea frunzelor de sfecla:

Ei bine, cel mai indicat ar fi sa cultivati soiuri rezistente si sa respectati cu strictete rotatia culturilor. Ce mai puteti face pentru a preveni patarea frunzelor de sfecla este sa utilizati samanta sanatoasa, sa strangeti si sa distrugeti frunzele atacate.

Fungicide eficiente pentru comabaterea patarii frunzelor de sfecla:

Dithane M 45 – Acesta este printre cele mai cunoscute fungicide, avand un spectru foarte larg de combatere al patogenilor din culturile de camp, cartof, legume, etc.

Melody Compact 49 WG – Este un fungicid de contact, dar si sistemic. Are 2 substante active ce activeaza impotriva ciupercilor patogene.

Patarea frunzelor de sfecla

Aflati si cum sa combateti Patarea bruna a frunzelor de tomate.

Produse recomandate

-20%
Melody Compact 49 WG, 200 g
Melody Compact 49 WG, 200 g
65,46 Lei
81,73 Lei
-16%
Score 250 EC, 250 ml
Score 250 EC, 250 ml
148,74 Lei
177,03 Lei