Categorii

Patarea cafenie a frunzelor, fructelor si rapanul ramurilor de mar (Venturia inaequalis)

Cum sa prevenit atacul rapanului ramurilor de mar


Patarea cafenie a frunzelor de mar

Patarea cafenie a frunzelor, fructelor si rapanul ramurilor de mar (Venturia inaequalis)

Aceasta este cea mai raspandita boala in tarile in care se cultiva marul. La noi in tara o puteti intalni in regiunile pomicole, patarea cafenie este considerata una dintre bolile care aduce cele mai mari daune marului, deoarece poate reduce recolta foarte mult.

Cum se manifesta atacul patarii cafenie a frunzelor, fructelor si rapanul ramurilor de mar:

Organele tinere ale marului sunt atacate, iar pe suprafata frunzelor, cand boala este la inceput vor aparea pete cu o forma mai mult sau mai putin circulara, conturul nu este exact delimitat si au o culoare cenusie.

Culoarea petelor este oferita de miciuliul ciupercii, care se dezvolta in jurul zonei infectate. Pe masura ce boala avanseaza, iar partile asexuate se formeaza, petele vor capata o culoare brun-maslinie.

Atacul asupra florilor, in special pe sepale, este asemanator cu cel descris de pe frunze. Atacul asupra fructelor se manifesta de cand sunt in proces de dezvoltare pana la maturitate. Pe fructe vor aparea pete de culoare cenusiu-maslinii, in dreptul carora tesuturile se vor crapa. Fructele care sunt tinere se deformeaza si pulpa fructului are un gust fad. Crapaturile de pe suprafata fructelor sunt zonele de intrare ale sporilor de Monilinia fructigena, dar si pentru alte ciuperci care vor distruge pulpa in totalitate.

Pe ramurile tinere vor aparea pete asemanatoare cu cele de pe suprafata frunzelor, ciuperca determinand o usoara exfoliere a scoartei, sub tesutul afectat se va forma un strat de suber care va separa partea sanatoasa de cea bolnava.

Agentul patogen se numeste Venturia Inaequalis f.c. fusicladium dendriticum. Ciuperca ierneaza in frunzele cazute sub forma de miceliu stomatic in scoarta sau miceliu de rezistenta in solzii mugurilor. Aparitia bolii este favorizata de gradul ridicat de umiditate.

Masuri de preventie si combatere ale patarii cafenie a frunzelor si rapanul ramurilor de mar:

Cel mai recomandat este sa strangeti, sa ardeti si sa arati adanc in toamna pentru micsorarea sursei de infectie. Pentru rapan, taiati si ardeti ramurile afectate.

Fungicide specifice pentru patarea cafenie:

Alcupral 50 PU: Are actiune fungicid-bactericida de contact, gradul de eficienta este ridicat.

Zytron: Este un fungicid din extract de plante, are actiune sistemica si de contact, stimuleaza cresterea plantelor si si a productiei de fitoalexina, ceea ce ajuta sistemul de aparare al plantei.

Rapan Mar

Citeste si articolul despre Patarea alba a frunzelor de tomate.

Produse recomandate

Zytron, 1 litru
291,99 Lei
-22%
Champ 77 WG, 20 g
Champ 77 WG, 20 g
6,30 Lei
8,05 Lei