Categorii

Paduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae) - Simptomele atacului, ciclu de viata, insecticide si aspect

Aspect - Ciclu de viata - Simptomele atacului paduchelui verde al solanaceelor


Paduchele verde al solanaceelor

Paduchele verde al solanaceelor

Paduchele verde al solanaceelor este de origine nord-americana, dar este raspandit in prezent in toata lumea. Este o specie extrem de polifaga, cu o preferinta pentru Solanaceae (in special cartoful), dar a fost identificata si la peste 200 de specii de plante din mai mult de 20 de familii. Sunt colonizate diverse culturi vegetale si ornamentale cultivate in sere, inclusiv rosii, vinete si trandafiri.

Ciclul de viata si aspectul paduchelui verde al solanaceelor

Afidele au un ciclu de viata complex, fie ele cu aripi sau fara aripi, plus o mare varietate de culori. Cand reproducerea este asexuata, paduchii verzi tineri se nasc ca niste nimfe dezvoltate. Incep imediat sa se hraneasca cu seva vegetala si cresc rapid. Cand reproducerea este sexuata, afidele depun oua care ierneaza. In sere reproducerea are loc si prin partenogeneza, femelele vivipare nefertilizate continuand sa produca noi generatii de femele.

Paduchele verde al solanaceelor ajuns in stadiul de adult este un afid mare, subtire, cu cornicule lungi, verzi si picioare lungi. Adultii sunt de obicei verzi, dar pot fi de asemenea roz sau rosu (in special la rosii), in functie de sursa de hrana. Chiar si formele inaripate pot fi rosii.

Paduchii verzi ai solanaceelor fara aripi au o lungime cuprinsa intre 1,7 - 3,6 mm, cu forma alungita, cu o dunga longitudinala intunecata care se intinde de-a lungul suprafetei dorsale. La indivizii verzi, aceasta dunga este verde inchis, in timp ce la exemplarele roz este rosu inchis. Aceasta dunga longitudinala este in mod specific caracteristica paduchelui verde al solanaceelor si este vizibila in special la nimfe. Paduchii verzi care nu au ajunjs inca in stadiul de adult au un praf usor de ceara alb-cenusie. Afidele cad instantaneu de pe planta la atingere.

Simptome atacului paduchelui verde al solanaceelor:

Nimfele si adultii extrag substantele nutritive din planta si perturba echilibrul hormonilor de crestere. Ca rezultat, cresterea plantei este intarziata dand nastere unor frunze deformate sau, daca infestarea are loc destul de devreme in sezon, moartea plantelor tinere. Cresterea intarziata si defolierea reduc randamentul.

Seva plantelor este bogata in zaharuri, dar are un continut scazut de proteine. Prin urmare, afidele trebuie sa extraga cantitati mari de seva pentru a obtine suficienta proteina. Excesul de zahar este secretat sub forma de miere, facand cultura si fructele sale lipicioase.

Insecticide pe care le puteti folosi impotriva paduchilor verzi ai solanaceelor:

Karate Zeon - este cel mai bun insecticid de contact. Karate Zeon are un efect foarte rapid impotriva daunatorilor, oferind astfel cea mai lunga perioada de protectie.

Paduchele verde al solanaceelor

Citeste si articolul despre Paduchele verde al castravetilor.

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei