Categorii

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) - Aspect, plante gazda, ciclul de viata

Ciclu de viata - Control cultural - Aspect


Putregaiul cenusiu al verzei

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Paduchele cenusiu al verzei apartine genului Brevicoryne. Paduchele cenusiu al verzei provoaca pierderi semnificative de productie pentru multe culturi din familia Brassicaceae. Este important sa intelegeti ciclul de viata al acestui daunator si masurile de combatere asociate, astfel incat raspandirea si deteriorarea acestuia sa poata fi prevenite.

Paduchele cenusiu al verzei - Aspect:

Paduchele cenusiu al verzei este dificil de distins de afidul de nap. Paduchele cenusiu al verzei are o lungime cuprinsa intre 2 si 2,5 mm si are o culoare cenusie.

Paduchele cenusiu al verzei si paduchele verde al piersicului pot fi confundati cand se hranesc cu plante de varza. Cu toate acestea, ele au caracteristici morfologice distincte. Paduchele cenusiu al verzei poate ataca cultura in orice stadiu.

Paduchele cenusiu al verzei - Plante Gazde

Paduchele cenusiu al verzei are o gama de gazde limitata la plantele din familia Brassicaceae care includ atat culturi crucifere cultivate, cat si salbatice.

Plantele gazda ale paduchelui cenusiu al verzei sunt: conopida, varza de Bruxelles, broccoli, varza, rapita oleaginoasa si alti membri ai genului Brassica. Paduchele cenusiu al verzei este o problema deosebit de mare in productia de broccoli si varza.

Paduchele cenusiu al verzei - Ciclu de viata:

Oua: In climatele temperate, ouale ierneaza in resturile vegetale din apropierea suprafetei solului. Ouale nu sunt depuse in clima calda; femelele produc nimfe feminine.

Nimfe: in cazurile in care ouale nu sunt produse, femela da nastere nimfelor. Nimfele difera de adulti (inclusiv de adulti fara aripi). Perioada stadiului de nimfa variaza de la sapte la zece zile. Formele inaripate se dezvolta si incep sa migreze catre noi plante gazda numai atunci cand calitatea plantelor se deterioreaza sau cand o planta devine supra-aglomerata.

Adulti: Afidele de varza adulte pot lua doua forme: cu aripi sau fara aripi. Adultii fara aripi au o lungime de 2.5mm, cu forma ovala si o culoare cenusiu-verde sau cenusiu-alb datorita invelisului ceros. Pe suprafata abdominala superioara, se pot observa opt pete maro inchis sau negru sunt situate sub invelisul ceros. Aceste pete cresc in dimensiune spre capatul posterior. Femelele cu aripi sunt mai mici, aripile sunt scurte, cu vene proeminente. Capul si toracele sunt maro inchis pana la negru. Afidele inaripate au abdomenul galben cu doua pete intunecate pe segmentele abdominale anterioare dorsale.

Paduchele cenusiu al verzei - Control cultural:

campul trebuie arat imediat dupa recoltare pentru a preveni raspandirea paduchelui cenusiu al verzei si la alte culturi. Distrugerea resturilor vegetale la sfarsitul sezonului poate ajuta la uciderea oualor de afide in timpul iernii in clima temperata. Rotatia culturilor cu culturi non-gazda este de asemenea benefica Alegerea soiului ar putea reduce, de asemenea, populatiile de afide si daunele. Evitati replantarea pe terenuri unde o recolta infestata cu afide a fost indepartata recent. Distantarea plantelor nu este considerata o abordare eficienta pentru combaterea afidelor.

Insecticide eficiente impotriva paduchelui cenusiu al verzei:

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Paduchele cenusiu al verzei

Citeste si articolul despre combaterea Paduchelui verde al marului.

Produse recomandate

Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei