Categorii

Omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis) - Aspect, ciclu de viata si combatere

Ciclul vietii - Insecticide


Omida paroasa a buxusului

Omida paroasa a buxusului

Omida paroasa a buxusului este o insecta periculoasa observata prima data in anul 2007 in Germania, la noi in tara fiind observata in anul 2011. Omida paroasa ataca diferitele specii de Buxus.

Omizele tinere se hranesc cu partea inferioara a frunzelor, ceea ce le confera un aspect ,,decojit" din partea de sus. Omizele mai vechi consuma intreaga frunza, cu exceptia nervurii medii. Omizile mananca si scoarta. Daca daunele sunt limitate doar la defoliere, majoritatea bustenilor se vor recupera.

Omida paroasa a buxusului - Descriere

Ouale de molii au culoarea galben pal si sunt asezate in grupuri de 5-20 care se suprapun. Omizile sunt verzi si galbene, cu dungi albe, galbene si negre si pete negre. Pupele se gasesc in chingi si frunze deteriorate. Pupele tinere sunt verzi cu dungi maronii, cand acestea sunt gata sa se transforme in molii, modelul aripilor devine vizibil prin pielea pupei.

Omida paroasa a buxusului - Ciclul de viata

Ciclul de viata al omizilor paroase dureaza aproximativ 45 de zile, in functie de temperatura. In Europa centrala si de sud sunt posibile pana la 3-4 generatii pe sezon, de la mijlocul sfarsitului de martie pana in octombrie. Ierneaza in stare de pupa pe frunze si poate supravietui la temperaturi sub 0 grade Celsius in timpul iernii.

Omida paroasa a buxusului - Combatere

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

omida paroasa a buxusului

Inapoi la Omizi.

Produse recomandate

Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei