Nucul produce flori masculine pe amenti si flori feminine pe ciorchini terminali unde se dezvolta fructul. Fructul nucului este o drupa verde carnoasa in care este invelita nuca. Nucii pot atinge 25-35 m inaltime si pot trai perioade de peste 200 de ani. Lemnul arborelui este foarte apreciat ca lemn pentru fabricarea de mobila in Europa.
Bolile care pot afecta nucul sunt:
Antracnoza nucului
Antracnoza nucului este cea mai frecventa boala care poate aparea la nuc. Pe partea superioara veti putea observa pete de dimensiuni mici, circa 2-5 milimetri in diametru, de culoare maronie. In timp ce boala avanseaza aceste pete se dezvolta si ele unindu-se si exinzandu-se.
Pe suprafata fructelor tinere care sunt atacate de antracnoza nucului, vor aparea pete de dimensiuni mici, rotunde si de culoare maronie, iar in urma atacului fructele nu se mai dezvolta normal, raman mici se vor innegrii si vor cadea. Pentru combaterea antracnozei nucului este recomandata utilizarea fungicidului de contact Merpan 80 WDG.
Boala liniei negre (Cherry leaf roll virus in walnut) - Boala liniei negre poate fi prevenita prin folosirea de altoi si portaltoi sanatosi.
Cancerul Bacterian - Aceasta boala se manifesta prin aparitia tumorilor, de diferite dimensiuni in functie de varsta plantei dumneavoastra. Initial apar astfel de tumori de dimensiuni micute pe tulpini, foarte rar pe ramuri sau chiar frunze. In timp acestea se maresc, schimbandu-si culoarea devenind maronii-negricioase. Aparitia acestei boli este in mare parte favorizata de temperaturile intre 20 si 30 de grade Celsius.
Pentru combatera cancerului bacterian este recomandata utilizarea fungicidului Merpan 50 WP.
Daunatori care pot aparea la nuc:
Viermele merelor
Vara majoritatea larvelor din cocon formeaza o pupa din care molia adulta iese aproximativ doua saptamani mai tarziu. Un mic procent din larvele din cocon vara intra in diapauza (devin inactive) pana in primavara urmatoare. Pe masura ce lungimea zilei scade procentele din ce in ce mai mari de larve din cocon intra in diapauza.
Larvele de peste iarna incep sa se transforme in pupe devreme in primavara, pe masura ce temperaturile cresc in timpul infloririi. Moliile apar de obicei in una sau mai multe perioade de activitate de varf.
Larvele tinere mesteca interiorul fructului si excaveaza o cavitate in care naparlesc inainte sa ajunga la seminte. Prezenta uneia sau mai multor gauri in fructe infundate cu excremente este caracteristica atacului moliei. Larvele patrund in fruct prin partile laterale sau tulpina.
Pentru combaterea viermelui merelor este recomandata utilizarea insecticidului Affirm.
Paduchele testos
Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Paduchele testos este, de asemenea, capabil sa produca cantitati mari de roua de miere, care poate constitui o problema grava si poate favoriza cresterea mucegaiului. Desi o insecta obisnuita si raspandita, focarele grave ale acestei specii sunt rare, probabil din cauza controalelor naturale.
Pentru combaterea paduchelui testos este recomandata utilizarea insecticidului Movento 100 SC.
Afide
Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.
Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.
Omida Paroasa - Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.
Va recomandam utilizarea insecticidului kabon.
Citeste si articolul despre Plantarea si cerintele climatice ale nucului.