Categorii

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) - Simptome atac, aparitie si insecticide pentru combatere

Aspect - Atac - Insecticide


Musculita alba de sera

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai mari daunatori ai culturilor vegetale si ornamentale din sere din intreaga lume. Musculita alba de sera provine initial din America tropicala si subtropicala, probabil Brazilia sau Mexic. Sute de specii de plante din diferite familii servesc drept gazde potrivite pentru aceasta musculita alba. Apare pe multe culturi, inclusiv vinete, fasole, castraveti, ardei, rosii, trandafiri.

Musculita alba de sera - Ciclul de viata si aparitie

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Adultul iese din pupa printr-o fisura in forma de T. Musculitele albe de sera care au ajuns in stadiul de adult pot fi observate de regula in partea de sus a plantei si pe partea din spate a frunzelor tinere, unde isi depun ouale. Cand agitati plantele infestate, adultii vor zbura mai intai, apoi se vor intoarce la partea inferioara a frunzelor. Musculita alba de sera ( Trialeurodes vaporariorum ) are piese bucale bine dezvoltate, hranindu-se cu seva plantelor foarte curand dupa aparitie.

Musculita alba de sera - Simptome atacului

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii. Acest lucru poate avea urmatoarele consecinte:

  • Daca populatia este foarte mare, hranirea cu seva vegetala poate afecta fiziologia plantei, in urma careia cresterea este intarziata. In plin soare, frunzele se pot ofili si vor cadea. Astfel de deteriorari ale frunzelor pot influenta la randul lor dezvoltarea fructelor si pot duce la o reducere a randamentului.
  • Se pot transmite virusi.
  • Consumul de seva vegetala si secretia mierii de catre musculitele albe de sera pot reduce valoarea estetica a culturilor. Acest lucru este deosebit de important la plantele ornamentale.

Musculita alba de sera - Insecticide - Combatere

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Movento 100 SC - tratamentul cu acest insecticid va afecta dur functia reproductiva a femelelor ajunse in stadiul de adult, dar si fertilitatea oualor, astfel reducand drastic nivelul populatiei daunatorilor.

Musculita alba de sera

Inapoi la Musculita alba de sera.

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei