Categorii

Mana Spanacului (Peronospora spinaciae) - Idei, tratamente si combatere

Sfaturi pentru combaterea manei spanacului


Mana spanacului

Mana Spanacului (Peronospora spinaciae)

Mana spanacului este o boala fungica cunoscuta de foarte mult timp care poate fi intalnita in rasadnite, sere si camp. Mana spanacului a aparut la noi in tara in anul 1929.

Cum putem recunoaste mana spanacului – simptome:

Pe suprafata frunzelor atacate veti putea observa pete de culoare verzi-galbui care sunt difuze. Dimensiunile petelor variaza, iar pe partea din spate a frunzelor, in zona petelor va aparea un puf de culoare cenusiu-violaceu. Pe parcursul vremii umede si racoroase petele se vor extinde, iar tesuturile se brunifica si vor devenii sfaramicioase. In culturile semincere care sunt atacate se poate observa desfrunzirea plantelor, si stagnarea cresterii lor, iar inflorescentele vor produce samanta putina si de calitate slaba.

Agentul patogen se numeste Peronospora spinaciae, ciuperca activeaza atunci cand gradul de umiditate este ridicat si temperaturile sunt cuprinse intre 3 si 24 de grade Celsius. Mana spanacului produce pagube insemnate in locurile in care ploaia este puternica, ploua des, iar temperaturile sunt cuprinse intre 8 si 18 grade Celsius.

Pe parcursul procesului de vegetatie, ciuperca se raspandeste cu ajutorul sporilor si rezista an de an prin sporii de rezistenta.

Cum sa prevenim si sa combatem mana spanacului:

In momentul infiintarii culturii de spanac, trebuie sa fiti atent ca terenul sa fie bine drenat si sa tineti cont de pastrarea distantei corecta dintre plante. O alta metoda de preventie impotriva manei spanacului este semanarea de seminte sanatoase si asolamentul de minim 3 ani. Tratamentele plantelor care au rol preventiv se vor realiza la un interval cuprins intre 4 si 7 zile.

Cele mai bune fungicide impotriva manei spanacului:

Funres - este un produs natural, ce nu dauneaza mediului inconjurator datorita lipsei toxicitatii si formulei biodegradabile. Se bazeaza pe un amestec a doua extracte naturale din plante care combina mai multe cai de stimulare a sistemului de aparare al plantelor. .

Ortiva top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.

Mana spanacului

Citeste acum si articolul despre Mana vitei de vie!

Produse recomandate

-41%
Ortiva Top, 10 ml
Ortiva Top, 10 ml
14,00 Lei
23,55 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei