Insamantare/Plantare Gazon
Plantare unui gazon nou de la zero poate parea o sarcina formidabila, mai ales daca doriti sa plantati primul dumneavoastra gazon. Plantarea unui gazon din seminte este mai usoara decat pare la prima vedere. Tot ce aveti nevoie este vointa pentru a face acest lucru - si informatii bune pentru a va ghida pasii.
Sfaturi pentru a planta gazonul ca un adevarat maestru:
TESTATI SOLUL
Luati-va timp pentru un test de sol simplu si veti economisi bani si timp pierdut. Conditiile din sol, cum ar fi nivelul pH-ului sau procentele de materie organica, influenteaza cat de bine va creste noua samanta.
MODIFICATI SI IMBUNATATITI-VA SOLUL, CONFORM REZULTATELOR TESTELOR
Cu rezultatele testelor de sol in mana, sunteti inaintea jocului. Va puteti repara solul pentru o crestere sanatoasa a rasadurilor. Cand pH-ul solului este echilibrat, iarba dumneavoastra nu poate lua substante nutritive.
ALEGE CEA MAI BUNA SAMANTA
Samanta de gazon de calitate slaba pare a fi o alegere excelenta? Veti gandi diferit atunci cand semintele nu vor germina. Cumpararea semintelor de gazon de calitate produse de o companie de incredere este cea mai economica si buna alegere in cele din urma.
Semintele de gazon premium Barenbrug RPR Sport sunt garantat cea mai buna alegere, Germinare rapida in maxim 7 zile, utilizare intensa dupa instalarea gazonului. Recomandarea Garden Farm: 50 - 60 g/mp in combinatie cu ingrasamantul pentru iarba nou infiintata: Landscaper Pro New Grass
PREGATITI SOLUL PENTRU PLANTARE
Inainte de a semana, acordati timp pentru a curata zona de orice ar putea afecta dezvoltarea semintelor. Indepartati pietrele sau resturile lasate in urma de constructie sau natura. Greblati zona pentru a netezi suprafata si a elimina orice urma de gunoaie.
Evitati utilizarea oricarui erbicid inainte sau dupa insamantarea noului dumneavoastra gazon. Rezidurile pot preveni germinarea semintelor sau pot ucide plantele tinere de iarba. Daca pe locul dumneavoastra de insamantare s-au folosit erbicide, asteptati cel putin trei saptamani inainte de a planta seminte de iarba.
FERTILIZATI SOLUL
Semintele nou germinate trebuie hranite, asa ca aveti nevoie de un ingrasamant pentru a satisface aceasta nevoie. Va recomandam sa utilizati ingrasamantul de gazon Landscaper Pro New Grass, acesta a fost special creat pentru aplicarea dupa insamantare, la montarea rulourilor de gazon (sub rulou) si la suprainsamantare. Se foloseste inainte de aplicarea seminte de gazon sau dupa incoltire (dupa prima tundere).
PLANTATI SAMANTA
Utilizati un aplicator pentru seminte de gazon Handy Green II pentru a distribui semintele in mod uniform pe noua zona. Doar urmati instructiunile de pe eticheta sacului de seminte si veti obtine corect setarile distribuitorului si ratele de insamantare.
Odata ce semintele sunt in pamant, greblati din nou zona pentru a prelucra semintele in sol cu o adancime de 0,6 - 0,8 centimetri. Semintele au nevoie de lumina pentru a germina, asa ca nu plantati prea adanc.
UDATI SAMANTA DE GAZON
Udarea este cea mai importanta parte a inceperii unei zone de plantare cu gazon. Udati zilnic, astfel incat zona nou plantata sa ramana umeda - apa de doua ori pe zi, daca este necesar. Udati, astfel incat partea superioara de 1 centimetru de sol sa ramana constant umeda, dar trebuie sa aveti grija sa nu udati in exces. Pastrati zona umeda pe masura ce semintele germineaza si noua dumneavoastra iarba creste pana la inaltimea de cosit.
In functie de tipul de iarba pe care il plantati, germinarea poate dura intre 5 si 21 de zile. Eticheta produsului dumneavoastra va va spune la ce perioada de timp sa va asteptati.
INGRIJITI ZONA IN CARE ATI PLANTAT GAZONUL
Semintele noi pot dura o luna sau doua inainte de a fi gata pentru tundere. Asteptati pana cand toate semintele voastre incoltesc si iarba a crescut indeajuns incat sa fie cosita.
Dupa ce taiati, urmati cele mai bune practici de tundere si nu luati niciodata mai mult de o treime din inaltimea ierbii intr-o singura tundere.
BUCURATI-VA DE NOUA ZONA CU GAZON
Odata ce ati tuns gazonul de trei sau patru ori, radacinile sunt gata pentru un anumit trafic. Calcati usor pe iarba in primul sezon de dezvoltare, dar nu ezitati sa va bucurati de toate beneficiile pe care le aduce gazonul dumneavoastra durabil. Iarba ajuta la purificarea aerului si a apei din jurul dumneavoastra, si poate oferi cu totul alt aspect curtii.
Daunatorii gazonului:
Nematozii: Acestia sunt viermi de mici dimensiuni, microscopici. Larvele patrund in interiorul radacinilor, iar in timp ce se hranesc toxina pe care o secreta duc la hipertrofierea tesuturilor.
Ca tratament impotriva nematozilor va recomandam utilizarea Basamid Granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida.
Tripsi: Aceste insecte au dimensiuni foarte mici si ataca mai multe specii de plante. Atacul acestora determina piticirea plantelor.
Pentru a putea scapa de tripsi va recomandam sa utilizati Kabon, un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale ce se poate utiliza pentru controlul daunatorilor.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte foarte daunatoare plantelor. Acarienii se hranesc cu sucul celular, oprind procesul de dezvoltare.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Boli care pot aparea la gazon:
Fainarea: Aparitia acestei boli este favorizata de fertilizarea in exces cu azot. Primele semne ca gazonul dumneavoastra este afectat de aceasta boala sunt reprezentate de aparitia unor pete de culoare alba pe frunzele de la baza, dar si pe tulpini. In timp ce boala avanseaza tesuturile care sunt atacate vor capata o culoare galbuie si se vor usca.
Pentru a combate fainarea recomandam sa folositi Ortiva top, un fungicid ce actioneaza asupra unui spectru larg de boli, cu efect preventiv si curativ.
Septorioza: Aceasta boala se manifesta sub forma unor pete de culoare galbuie pe suprafata frunzelor. In urma atacului frunzele afectate se vor usca prematur si nu se vor mai dezvolta asa cum ar fi normal.
Pentru a putea combate septorioza va recomandam sa folositi Dithane M 45, cel mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor
Fuzarioza: Aparitia acestei boli are loc de obicei in anii cu veri secetoase. Simptomele acestei boli se manifesta sub forma de pete de culoare maronie pe suprafata tulpinilor. Pe masura ce boala avanseaza tulpinile vor putrezi.
Pentru a combate fuzarioza va recomandam Switch 62.5 WG.
Va invitam sa cititi si articolul despre Garoafe.