Tradescantia
Tradescantia reprezinta un gen de plante care cuprinde aproximativ 70 de specii erbacee care fac parte din familia Commelinaceae. Tradescantia este o planta originara din America Centrala.
Cum sa ingrijim corect o planta Tradescantia?
Cele mai importante lucruri de care trebuie sa aveti grija atunci cand cresteti o planta Tradescantia in interior sunt:
- Iluminare adecvata
- Udare regulata
- Umiditate crescuta
De cata lumina are nevoie o Tradescantia?
Plantele Tradescanatia au nevoie de lumina stralucitoare a soarelui, dar indirecta. Trebuie sa oferiti plantei suficienta lumina pentru a-si pastra culoarea si floarea. Trebuie sa aveti grija in cazul in care tineti planta in lumina directa a soarelui deoarece, puteti arde frunzele.
Locatia ideala este o fereastra orientata spre est sau spre vest. Acest lucru ofera plantei suficienta lumina dimineata sau dupa-amiaza tarziu si o multime de lumina indirecta stralucitoare in restul zilei.
Cat de des trebuie sa udam o Tradescantia in ghiveci?
Tradescantia nu suporta ca solul lor sa fie complet uscat prea mult timp. Asa ca trebuie sa udati regulat. Incercati sa pastrati solul uniform umed. In acelasi timp, nu le place sa stea prea mult timp in sol umed. Aceasta inseamna ca pamantul din ghiveciul in care ati plantat Tradescantia trebuie sa fie bine drenat, iar ghiveciul sa fie prevazut cu gauri de drenaj.
Udati bine cand suprafata superficiala a solului este uscata. Incercati sa udati direct pe sol, nu deasupra plantei. Atentie, din cauza udarilor excesive plantele de Tradescantia pot dezvolta boli de tip fungic.
Umiditate crescuta
Daca doriti sa va mentineti planta fericita, trebuie sa va asigurati ca are o cantitate echitabila de umiditate. Frunzele se vor face maronii si se vor strange daca umiditatea este prea scazuta.
Cum sa taiem o Tradescantia?
Cand planta incepe sa creasca prea mult, tulpinile incep sa se aplece. Tunderea plantei dumneavoastra ar trebui sa faca parte din programul obisnuit de ingrijire a plantelor de casa.
Tunderea plantei poate ajuta la creasterea mai compacta si mai stufoasa. Cand taiati si ciupiti varfurile tulpinii, planta va dezvolta doi lastari noi chiar din partea taiata. In timp ce taiati Tradescantia puteti indeparta orice crestere posibil subtire si slaba si mai ales indepartati frunzele deteriorate.
Cum sa inmultim o Tradescantia?
Plantele de Tradescantia se pot inmulti foarte usor printr-un proces numit butasire. Inmultirea se face cel mai bine primavara sau inceputul verii, cand planta dvs. este in sezonul de crestere.
Este necesara fertilizarea la Tradescantia?
Fertilizarea plantelor Tradescantia nu este obligatorie, dar puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax sau un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote.
Specii de Tradescantia:
Tradescantia Zebrina
Aceasta specie isi primeste denumirea datorita frunzele sale dungate, iar acest tip este cea mai comuna tradescantie pe care o veti gasi in cultivare. In timp ce exista o gama larga de soiuri, aproape toate necesita aceeasi ingrijire de baza. Pot fi cultivate in plin soare direct in aer liber daca li se administreaza suficienta udare regulata in perioade prelungite de caldura si se vor realiza cel mai bine cu cel putin 8 ore de lumina solara.
In general vorbind, prefera expunerea la sud sau la vest atunci cand sunt tinute in interior si ar trebui udate cand solul este aproape uscat. Datorita faptului ca Tradescantia sunt plante care se inmultesc foarte usor, multi gradinari aleg sa ia butasi toamna si sa inceapa sa planteze in ghivece pentru anul urmator.
Tradescantia fluminesis Variegata
Aceasta specie este o planta care poate varia in nuante de la alb, pana la crem. Partile complet albe nu tine mult. Partile complet verzi trebuie indepartate la nivelul solului, astfel incat sa nu incarce prea mult planta.
Tradescantia fluminensis
Aceasta specie necesita lumina filtrata foarte puternica in interior. La fel ca alte tipuri de fluminensis, prefera sa nu se aibe solul prea uscat intre udari. Udarea neconcordanta (prea putin, apoi prea mult, apoi prea putin etc.) poate duce la rumenirea marginilor sau a frunzelor deteriorate, asa ca incercati sa o mentineti udata in mod regulat atunci cand solul este aproape uscat. In cazul in care uitati sa udati cateva saptamani si gasiti frunzele plantei uscate, pur si simplu udati bine si lasati-o sa se hidrateze. Frunzele deteriorate s-ar putea sa nu-si revina niciodata, dar veti obtine aproape sigur o noua crestere odata ce va fi udata.
Daunatorii care pot aparea la plantele de Tradescantia sunt acarienii. Acarienii pot fi combatuti folosind insecticide precum Vertimec 1.8 EC sau Milbekcnok.
Citeste si articolul despre Tillandsia.