Categorii

Spathiphyllum - Specii, ingrijire si plantare

Specii - Udare - Ingrijire


Spathiphyllum

 Spathiphyllum

Spathiphyllum este un gen de aproximativ 45 de specii de plante cu flori monocotiledonate din familia Araceae, originar din regiunile tropicale din America si Asia de sud - est. Anumite specii de Spathiphyllum sunt cunoscute in mod obisnuit sub denumirea de crini de pace.

Plantarea Spathiphyllum (crinul pacii)

 • Utilizati un pamant de ghiveci bine drenat, universal.
 • Transplantarea anuala in primavara este buna pentru crinul de pace, deoarece planta va aprecia solul schimbat.
 • In cele din urma, crinul pacii poate creste prea mare pentru ghiveciul sau, moment in care poate fi impartit. Scoateti planta din ghiveci si impartiti-o in plante mai mici, asigurandu-va ca lasati mai multe frunze pe bucata. Crinul pacii creste din rizomi, deci poate tolera un pic de tratament dur in timpul divizarii.

Cum sa avem grija de Spathiphyllum (crinul pacii):

 • Cand vine vorba de udare, coerenta este esentiala. Pastrati solul umed, dar nu udati in exces.
 • Spathiphyllum (crinii pacii) sunt sensibili la substantele chimice care se gasesc frecvent in apa de la robinet, cum ar fi fluorul, care poate provoca colorarea frunzelor in culori precum maroniu. Utilizati apa filtrata, la temperatura camerei, daca este posibil.
 • Spathiphyllum (crinii pacii) se bucura de umiditate ridicata. Aburirea frunzelor sau plasarea ghiveciului deasupra unei tavi umede de pietris poate ajuta la cresterea umiditatii in jurul plantei.
 • Spathiphyllum (crinii pacii) necesita fertilizare doar ocazional. Pentru a incuraja cresterea pe parcursul primaverii si a verii, fertilizati la fiecare 6 saptamani cu un ingrasamant echilibrat pentru plante de apartament incepand cu sfarsitul iernii.

Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax - cel mai bun ingrasamant foliar.

Cropmax

Sau un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote - cel mai bun ingrasamant cu eliberare controlata.

Osmocote

 • Spathiphyllum (crinii pacii) sunt plante tropicale, asa ca pastrati-le la temperaturi peste 16 de grade Celsius si departe de zone racoroase. Se descurca cel mai bine la temperaturi de peste 21 de grade Celsius.
 • Pastrati aceste plante in afara luminii produsa de soarele direct de dupa-amiaza, dar intr-o zona luminoasa. O fereastra orientata spre est este ideala, deoarece acestea vor fi expuse la soarele stralucitor al diminetii, dar vor evita intensitatea razelor din mijlocul zilei.Cum sa infloreasca Spathiphyllum (crinul pacii):

Cel mai adesea, daca nu apar flori, planta nu primeste suficienta lumina. Spathiphyllum (crinii pacii) sunt foarte toleranti la lumina slaba, dar lumina slaba nu inseamna lipsa acesteia! Pentru a stimula inflorirea, mutati planta intr-o locatie mai luminoasa, unde va primi lumina puternica, indirecta.

Florile verzi, florile cu aspect slab sau lipsa generala a florilor pot fi cauzate de fertilizarea necorespunzatoare. In cazul florilor verzi, reduceti fertilizarea. In cazul florilor cu aspect slab sau al lipsei de flori, incercati sa treceti la un ingrasamant destinat plantelor cu flori. Acest tip de ingrasamant va avea o cantitate mai mare de fosfor, de care plantele au nevoie pentru inflorire.


Spathiphyllum

Semne de imbolnavire la Spathiphyllum (crinul pacii):

Varfurile frunzelor maronii sunt cauzate in mod obisnuit de lumina excesiva, supra-fertilizare sau lipsa de apa si / sau umiditate scazuta. Pastrarea plantei pe o tava cu pietris umezit sau aburirea frunzelor poate contribui la cresterea umiditatii.

Frunzele galbene pot fi cauzate de supra-aglomerarea (planta este prea deasa), lipsa udarii.

Soiuri de Spathiphyllum (crinul pacii):

Spathiphyllum wallisii este un soi de dimensiuni mai mici, atingand inaltimea de numai 30 de cm.

 • Spathiphyllum ,,Petite" este un soi si mai mic, care atinge aproximativ 20-25 de cm.
 • Spathiphyllum ,,Sensation" este cea mai mare varietate disponibila, capabila sa creasca pana la 1,2-1,8 m in inaltime si latime.
 • Spathiphyllum ,,Domino" este un soi de dimensiuni medii, cu frunze pestrite atractive.
 • Spathiphyllum ,,Mojo Lime" , are frunze verzi, este un alt crin de pace de dimensiuni medii.

Citeste si articolul despre Ingrijirea si intretinerea plantei Solanum!