Categorii

Lumina - Ingrasamant - Daunatori


Schefflera

Schefflera

Schefflera este un gen de plante tropicale incluzand doua specii care fac minunate plante de apartament tropicale. Schefflera actinophylla este o planta uneori numita planta umbrela, prezinta frunze verzi lungi, stralucitoare, ovale, care cad in mod gratios dintr-o tulpina centrala, asemanatoare unei umbrele.

Plantele Schefflera in climatele mai reci, sunt cultivate in interior in majoritatea anilor si pot fi mutate in aer liber pentru lunile mai calde. In interior, se vor dezvolta ideal alaturi de alte plante tropicale. Cu toate acestea, este putin probabil ca aceasta planta sa infloreasca in interior. De obicei, trebuie sa fie cultivate in aer liber pentru a-si afisa spectacolul de flori lungi rosii, albe sau roz, asemanatoare tentaculelor.

Plantele Schefflera sunt plante cu crestere rapida, mai ales daca sunt plantate in aer liber. Plantele de interior cresc mai lent, mai ales daca le cultivati intr-un ghiveci de dimensiuni mici. Daca plantati un Schefflera intr-o gradina cu climat cald, cel mai bine se planteaza primavara sau toamna cand vremea nu este fierbinte.

Conditii necesare de crestere Schefflera:

Lumina

Schefflera prefera lumina stralucitoare, indirecta. Vara, mutati plantele in ghiveci afara, unde vor primi lumina stralucitoare, dar nu soare direct. O planta Schefflera care devine usoara ar putea sa nu primeasca suficienta lumina. Nu puneti niciodata o planta de casa Schefflera in plin soare direct, deoarece soarele intens poate arde frunzele.

Sol

Plantati Schefflera intr-un mediu bogat, cu compost umed. Un sol nisipos, bine drenat, cu un pH usor acid este ideal. Evitati plantarea intr-o locatie in aer liber, unde solul devine prea umed sau inundat.

Udare

Udati saptamanal in timpul sezonului de crestere si pulverizati frecvent frunzele. Puteti astepta pana cand solul din ghiveci se usuca si apoi inmuiati bine solul cand udati. Reduceti udarile in timpul iernii. Adesea, oamenii vor supra-uda o planta Schefflera si, in acest fel, o vor ucide in cele din urma. Frunzele galbene si cazute sunt un semn ca s-ar putea sa udati prea mult.

Temperatura si umiditatea

Deoarece este o planta tropicala, Schefflera necesita umiditate si temperaturi tropicale destul de ridicate; va suferi la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius. Nu expuneti aceste plante la curenti de aer sau orificii de incalzire uscate. Daca planta isi pierde toate frunzele, puteti incerca sa salvati planta mutand-o in aer liber in primavara si udand cu generozitate.

Ingrasamant

Hraniti plantele Schefflera de doua ori pe saptamana in timpul sezonului de crestere cu ingrasaminte lichide sau folositi doua aplicatii de pelete cu eliberare lenta. Sunt hrana grea si vor beneficia de nutrienti suplimentari. Puteti folosi un ingrasamant pentru plante ornamentale Osmocote sau un ingrasamant foliar Cropmax.

Schefflera

Soiuri de Schlefflera:

Dintre numeroasele specii din genul Scheffler, doua sunt plante de uz comun:

  • S. actinophylla: Cea mai comuna Schefflera, are frunze ovale care cresc pana la 25 de cm de la o tulpina centrala. Exemplarele de interior, plantate in ghiveci pot atinge o inaltime maxima de 4,5 metri.
  • S. arboricola: Aceasta versiune mai mica, populara in gradinile casnice, are frunze de 2,5-5 centimetri, este o varietate pestrita a acestei plante, cu pete cremoase pe frunze. Poate creste pana la 7 metri in aer liber, dar plantele de apartament sunt in mod normal mentinute la cel mult 1,8 metri.

Taierea plantei Schefflera

Plantele dumneavoastra de Schefflera pot necesita sa fie tunse ocazional, mai ales in cazul in care nu obtin destula lumina. Plantele de apartament Schefflera isi revin rapid de la taiere si va vor rasplati eforturile. Rezultatul va fi in cele din urma o planta cu frunze mai dese si mai luxurianta.

Daunatorii care pot aparea la Schefflera:

Paduchii lanosi - Pentru a scapa de paduchii lanosi puteti insecticide precum Mavrik 2 F.

Tripsi - Pentru combaterea aparitiei tripsilor puteti folosi insecticide precum Faster 10 CE.

Acarieni - Pentru a scapa de acarieni trebuie sa folositi un insecticid-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Ingrijirea plantei Sansevieria.

Produse recomandate

-22%
Faster 10 CE, 2 ml
Faster 10 CE, 2 ml (fiole)
4,08 Lei
5,22 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-5%
cropmax 250 ml