Categorii

Plumeria - Sfaturi pentru plantare si ingrijire

Udare - Plantare - Fertilizare


Plumeria

Plumeria

Plumeria este un gen de plante florifere care fac parte din familia Apocynaceae. Majoritatea speciilor din acest gen sunt arbusti.

Sfaturi de plantare Plumeria

Asigurati-va ca ati selectat un recipient care are gauri de drenaj pentru a preveni conditiile umede. Solul drenat necorespunzator poate duce la putrezirea radacinilor, care apare la ghivece fara gauri de drenaj inferioare sau sol de ghiveci care retine prea multa apa.

Puteti cultiva butasi in orice tip de ghiveci. Odata ce sistemul radicular se stabileste, planta de plumeria este relativ toleranta la seceta.

Utilizati un sol fertil, bine drenat. De multe ori, solul normal de ghiveci este prea greu si tinde sa retina prea multa apa.

Ghid de ingrijire Plumeria

Plumeria este usor de ingrijit ca planta ornamentala si este relativ lipsita de intretinere, odata stabilite in locul de plantare sau in ghiveci. Cresterea plantei de plumeria in conditiile preferate produce o crestere sanatoasa si fara probleme. Puteti folosi o foarfeca universala pentru gradina Fiskars, pentru a oferi plantei forma pe care o doriti.

Cerinte fata de lumina Plumeria

Indiferent daca aveti grija de plantele de plumeria din gradina sau ghiveci, acestea vor creste cel mai rapid in zone insorite. Desi tolereaza un anumit grad de umbra, vor creste mai incet daca primesc mai putina lumina.

Daca ingrijiti plantele de plumeria din ghivece si temperaturile scad in anotimpul de iarna va trebui sa aduceti planta intr-un loc luminos, cald si protejat. Acestea sunt plante tropicale care nu vor supravietui conditiilor prea reci.

Daca il aduceti in interior, va trebui sa amplasati planta intr-o locatie care primeste lumina puternica. O camera interioara insorita este ideala, la fel si asezarea ghiveciului langa o fereastra orientata spre sud. Ferestrele din partea de sud a casei primesc cea mai mare cantitate de lumina naturala si caldura.

Cerinte privind ingrasamintele

Indiferent daca aveti grija de butasi in ghivece sau ii plantati direct in gradina, vor avea nevoie de hraniri periodice. In ambele cazuri, asteptati pana cand noua crestere incepe sa apara primavara inainte de a aplica ingrasamant. Puteti folosi un ingrasamant profesionale pentru plante ornamentale, Osmocote sau un ingrasamant foliar Cropmax.

Plumeria in ghiveci:

Pentru plantele cultivate in ghiveci, utilizati un amestec de uz general, solubil in apa, aplicat conform instructiunilor ambalajului. Puteti aplica ingrasamantul in acelasi timp cand udati, udand pana cand acesta curge din orificiile inferioare de drenaj. Oferiti ingrasamant la fiecare sase saptamani in timpul sezonului de vegetatie.

Cu toate acestea, opriti fertilizarea plantei in toamna cand aceasta intra in repaus. In acest timp, planta isi opreste cresterea activa, deci nu este nevoie sa continuati fertilizarea. Odata ce soseste primavara si incepe sa creasca din nou, puteti reporni fertilizarile.

In plus, multe tipuri de amestecuri de ghiveci contin un ingrasamant cu eliberare lenta incorporat in sol. Produsul se descompune incet cand udati, hranind radacinile plumeriei. Acest lucru atenueaza necesitatea unor aplicari suplimentare de ingrasaminte.

Plumeria

Frecventa de udare la Plumeria

Odata ce radacinile s-au instalat in locul de plantare, plumeria este relativ toleranta la conditiile de seceta. Nu este o planta pretentioasa cand vine vorba de apa si poate rezista cateva saptamani fara apa.

Udarea plantei Plumeria in ghivece

Cand vine vorba de udarea butasilor nou plantati, udati imediat dupa plantare si daca se dezvolta in ghivece, trebuie sa udati pana cand apa se scurge prin orificiile de drenaj din partea inferioara a vasului. Noile radacini ar trebui sa se stabileasca in solul ghiveciului in aproximativ opt saptamani.

Continuati sa udati saptamanal plumeria cultivata in ghivece, in functie de conditiile meteorologice locale. Controlati solul si daca suprafata superficiala de cativa centimetri este uscat, udati din nou. Plumeria nu va tolera udarea in exces, asa ca asigurati-va ca solul nu ramane saturat continuu sau este posibil sa aveti probleme bolile de tip fungic care pot aparea odata cu imbibarea excesiva a radacinilor cu apa.

Solul si localizarea

Un sol bun si bine drenat, care este usor acid, este cel mai bun pentru plantele Plumeria in crestere. La fel ca majoritatea plantelor cu flori, aceasta planta are nevoie si zone insorite. Vara, puteti transfera ghiveciul in umbra dupa-amiaza.

Citeste si articolul despre Philodendron.