Categorii

Oxalis - Cum sa avem grija de plantele ornamentale?

Umiditate - Lumina - Ingrasamant


Oxalis

Oxalis

Oxalis este o familie mare de plante cu flori numita Oxalidaceae, cu aproape 570 de specii. Se gaseste in majoritatea zonelor lumii si este foarte frecvent in Mexic, Africa de Sud si Brazilia. Exista specii de Oxalis cu frunzele in forma de triunghi numita Oxalis Triangularis. Aceasta planta se poate dezvolta atat in interior, in ghiveci cat si in exterior, in gradina. In timp ce multe varietati de oxalis sunt invazive, soiurile de oxalis ornamentale nu trebuie evitate. Pot avea loc in orice gradina.

Tipul plantei

Oxalis este cultivat din bulbi mici. Este o planta perena cu crestere lenta, care se raspandeste usor intr-o gradina.

Florile plantei oxalis - In functie de culoarea frunzelor, florile pot fi albe, galbene, roz. Florile cresc deasupra tulpinilor si sunt destul de delicate si subtiri, ca frunzele. Planta tinde sa infloreasca la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii.

Frunzele plantei oxalis - Frunzele acestei plante apar intr-adevar la inceputul primaverii. Frunzele maronii (aproape negre) ale oxalis triangularis se remarca langa alte plante cu frunze verzi inchise. Frunzele plantei pot fi verzi sau mov si au un aspect de trifoi. Unele frunze au un aspect patat.

Exista soiuri cu frunze solid colorate si, de asemenea, cele care sunt pestrite.

Ingrijire generala Oxalis

Lumina soarelui - Plantele de Oxalis se dezvolta in lumina indirecta sau directa. Nu este potrivit pentru conditii de lumina slaba.

Udare - Udati la fiecare 1-2 saptamani, permitand solului sa se usuce la jumatatea distantei dintre udari. Udati mai des cand plantele sunt asezate intr-o zona cu lumina mai stralucitoare sim ai rar atunci cand stau in zone cu conditii mai scazute de lumina.

Umiditate - Umiditatea normala a camerei este ideala pentru Oxalis.

Temperatura - Plantele de oxalis se dezvolta ideal la temperature de 18 - 30 de grade Celsius. Indicat ar fi sa nu tineti plantele in temperature sub 15 grade Celsius.

Oxalis

Ingrasamant - Plantele de oxalis nu sunt pretentioase cand vine vorba despre ingrasamant, dar puteti aplica in anotimpul de vara o data pe luna un ingrasamant pentru plante florifere. Puteti folosi ingrasamantul profesional Osmocote sau ingrasamantul foliar Cropmax.

Specii de Oxalis:

Oxalis triangularis - Aceasta specie are frunzele compuse din 3 foliole de culoare purpurie si cu flori albe. Specia aceasta de oxalis este o planta decorative de interior si are frunze in forma de triunghi.

Oxalis tetraphylla - Frunzele acestei specii sunt alcatuite din 4 foliole de culoare verde, iar florile sunt alcatuite din 5 petale care pot avea diverse culori, cum ar fi: rosu, portocaliu, alb.

Oxalis articulata - Aceasta specie de plante poate fi cultivata si in gradina, dar si ca planta ornamentala de apartament. Are frunze de cu 3 foliole de culoare verde.

Daunatorii care pot afecta plantele de oxalis sunt afidele, care se pot combate folosind insecticidul Karate Zeon.

Citeste si articolul despre Orhidee.

Produse recomandate