Categorii

Ingrijirea orhideei

Particularitati - Plantare - Ingrijire - Tratamente Orhidee


Ingrijire orhidee

Ingrijirea orhideelor

Daca ati cumparat de curand orhidee , nu trebuie sa va fie teama. Multe orhidee pot fi usor de crescut daca aveti timp sa aflati de ce au nevoie. Nu sunt ca plantele traditionale care cresc ghiveci.

Adesea ni se pune intrebarea ,,cum intretinem orhideea pe tot timpul anului"? Adevarul este ca ingrijirea orhideelor nu este deloc complicata; este doar putin diferit. Orhideele au reputatia de a fi dificil de mentinut in stare foarte buna, dar de fapt lucrurile stau exact invers. Cu o ingrijire adecvata, o orhidee poate de mai multe ori pe an in functie de soi si poate trai foarte multi ani, chiar la nesfarsit. In acest sens, orhideele sunt foarte pretioase din gama de plante ornamentale. Un set de masuri care se pot lua lunar sau chiar la 3 luni poate oferi o inflorire continua in fiecare zi a anului. O buna ingrijire a orhideelor necesita doar cateva cunostinte de baza despre orhidee si modul in care acestea cresc.

Iata principalele cerinte pentru ingrijirea corecta a orhideelor

Majoritatea orhideelor necesita apa doar o data pe saptamana si nu mai mult. Evitati udarea cu excesiva in jurul plantei, deoarece cel mai probabil o sa putrezeasca radacinile.

Pozitionati orhideea intr-o zona luminoasa, orientata spre est sau vest.

Hranirea o data pe luna cu ingrasamant foliar Cropmax si de 2 ori pe an cu un ingrasamant granular de la Osmocote Exact.

Despre orhidee

Din familia orhideelor fac parte peste 880 de tipuri diferite (numite genuri) si peste 22.000 de specii. Aceste numere cresc in fiecare an, facand orhideele cele mai mari si mai diverse dintre familiile de plante cu flori. Majoritatea orhideelor sunt plante tropicale care traiesc ca epifite sau ,,plante aeriene" sau mai bine zis ca plante agatatoare. Unele orhidee sunt litofite sau ,,plante de piatra" care cresc pe sau printre roci sau pietre. Restul orhideelor sunt terestre care cresc in resturile argiloase ale junglei. Cu atatea specii de orhidee este uneori dificil sa oferiti indrumari profesionale despre ingrijirea orhideelor. Cu toate acestea, exista putine specii care se folosesc pe scara larga si chiar mai putine care sunt disponibile la vanzare intr-o pepiniera locala.


ingrijire orhidee

Cum cresc orhideele

Imaginati-va ca stati intr-o gradina si privind in sus la o orhidee care se agata de un copac. Radacinile sale folosesc coaja copacului pentru sprijin. Orhideea nu afecteaza si nu primeste substante nutritive din pomul in sine, nu este un parazit, primeste doar sprijin si putina hrana din materia organica care se descompune de ramuri sau din excrementele pasarilor cand spala arborele de apa de ploaie. Multe orhidee trebuie sa faca fata perioadelor cand ploua foarte mult si perioadele cand este cald, de aceea au tulpini groase numite ,,pseudobulbi" care le permit sa stocheze si sa pastreze apa pentru perioadele uscate care urmeaza.

Imaginati-va acum, aceeasi planta care sta intr-un ghiveci intr-un mediu normal de casa. Cat de ciudat trebuie sa fie acest lucru pentru planta si cat de diferit este fata de conditiile in care s-au adaptat orhideele. Intelegerea conditiilor naturale in care creste orhideea este esentiala pentru a intelege de ce are nevoie orhideea pentru ingrijirea sa.

Cel mai important pentru ingrijirea orhideei cu succes este sa intelegem cerintele orhideei pentru sprijin, lumina, hrana, umiditate, apa, miscare a aerului si temperatura.

Deci, cum facem sa avem orhideea sanatoasa si frumoasa?

Deoarece obtinerea unui echilibru bun de umiditate este atat de important pentru ingrijirea optima a orhideelor, multi cultivatori de orhidee aleg ghivece de orhidee transparent, astfel incat sa fie mai usor de vazut cand radacinile. Se crede ca si radacinile orhideelor fac fotosinteza, ceea ce are sens, avand in vedere ca ele cresc expuse la lumina soarelui pe masura ce atarna de un copac, iar ghivecele transparente fac posibila fotosinteza prin radacini. Ghivecele transparente permit, de asemenea, sa treaca o lumina prin ele.

Folositi un ingrasamant Osmocote Preplant inainte de a planta orhideea in ghiveci si un pamant de calitate.

Ce fel de ingrasamant pentru orhidee ar trebui sa folosesc?

Orhideele necesita un ingrasamant granular Osmocote, aplicat de 2 ori pe an si un ingrasamant foliar Cropmax, aplicat la 14 zile


Osmocote ingrasamant

Cum afecteaza umiditatea si miscarea aerului orhideelor?

Orhideelor nu le place udarea excesiva dar in schimb le place foarte mult umiditatea. Ca urmare, atunci cand le tineti in interior este indicat sa aveti niste tavite cu apa langa ghiveci pentru a ridica umiditatea. De asemenea, orhideelor le place sa stea una langa alta, deoarece acest lucru ajuta si la cresterea umiditatii printre plante.

Care sunt cerintele de lumina ale orhideelor?

Orhideele au nevoi de lumina foarte variata si intelegerea cantitatii adecvate de lumina pentru tipul de orhidee este esentiala in ingrijirea lor. Chiar si o fereastra nordica poate avea prea putina lumina sa infloreasca in mod fiabil, dar o fereastra sudica poate avea nevoie de o umbrire. De aceea, este indicat sa urmariti planta la inceput pentru a vedea cum se comporta in primele luni.

Cum tratezi o orhidee bolnava?

De obicei, primul semn al unei probleme la orhidee este o invazie cu insecte. Trageti plantele infectate si indepartati-le de celelalte RAPID !! Pastrati-le departe pana cand folositi un insecticide pentru orhidee.


orhidee tratament

Cea mai buna aparare impotriva infectiilor cu ciuperci / bacterii este un fungicid de calitate cum ar fi de exemplu: Topsin.

Pentru combaterea insectelor este necesar sa folositi si un insecticid foarte bun de exemplu: Score sau Mavrik.

Pentru orice alta problema, puteti suna un consultant la numarul de telefon: 0786975000

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua