Categorii

Gerbera - Sfaturi pentru plantare si combaterea daunatorilor

Udare - Fertilizare - Plantare - Daunatori


Gerbera

Gerbera

Daca sunteti un fan al florilor mari si colorate, atunci este posibil sa va doriti sa aveti o planta gerbera. Plantele din genul Gerbera vin intr-o serie de nuante atragatoare, inclusiv portocaliu, roz si galben, facandu-le o alegere populara pentru orice dimensiune sau stil de gradina.

Pe langa faptul ca sunt stralucitoare, plantele de gerbera sunt mult mai mari decat margaretele traditionale. Au o tulpina inalta, subtire, iar frunzele verzi profunde sunt intinse frumos pe tulpini - mult mai jos decat floarea, ceea ce adauga eleganta formei.

Plantare Gerbera

Planta nu va tolera inghetul, asa ca o puteti planta in aer liber numai atunci cand nu ramane nicio urma de inghet. Sapati o groapa de aproximativ 20-22 de cm adancime si puteti planta Gerbera. Daca intentionati sa plantati mai multe plante, distantati-le la 30-45 de cm. Plantele de gerbera infloresc la sfarsitul primaverii si la inceputul verii si necesita multa lumina solara pentru a creste. ,,Au nevoie de soare plin pentru a creste, dar nu le place caldura extrema". Daca temperaturile ridicate sunt frecvente in locatia dvs. geografica, atunci ar fi bine sa va plantati plantele de gerbera la umbra partiala pentru a le proteja de daune.

Cum sa udam plantele de Gerbera

Plantele de gerbera prospera in sol umed, fertilizat, motiv pentru care trebuie sa avem un sol bine drenat in mod regulat. Plantati gerbera astfel incat coroana sa fie la jumatate de centimetru deasupra liniei solului intr-un loc bine drenat. In lunile mai calde, udati gerbera in mod regulat, aproximativ o data pe saptamana, atunci cand partea de sus a solului se simte uscata la atingere.

Plantele de gerbera prefera un mediu de crestere usor umed tot timpul cand creste in aer liber. Dar, cand cresteti orice planta in interior, trebuie sa oferiti foarte mare atentie la udare. Udati plantele cand solul este putin uscat, fara a uda frunzisul. Nu udati prea des pentru a mentine solul prea umed tot timpul, deoarece va duce la putrezirea radacinilor.

Udare gerbera

Iernarea plantelor de Gerbera

Daca locuiti intr-un climat mai cald, puteti sa va lasati plantele de gerbera in pamant in timpul iernii, atata timp cat acestea au o acoperire de protectie precum mulci. Cu toate acestea, plantele de gerbera nu se descurca bine la temperaturi scazute, deci in clima mai rece, ar putea fi nevoie sa fie aduse inauntru.

Fertilizarea plantelor de Gerbera

Cu totii ne dorim ca Gerbera noastra sa infloreasca dupa toate acestea, ceea ce face aceasta planta atragatoare. Folosirea unui ingrasamant special format pentru inflorire sau a unui ingrasamant echilibrat va ajuta planta in sezonul de inflorire. Puteti incepe sa hraniti planta din primavara pana devreme pana la mijlocul toamnei. Oferiti ingrasamant plantei o data la 2-3 saptamani. Cand afara este mai cald puteti sa va fertilizati plantele de gerbera cu compost organic pentru a le ajuta sa creasca. Puteti folosi insa si un ingrasamant foliar Cropmax!

Iluminare adecvata

Lumina soarelui este cruciala pentru ca plantele de gerbera sa infloreasca, asa ca asezarea plantei dumneavoastra intr-o locatie care primeste cat mai multa lumina solara este ideala.

Daca verile sunt foarte calduroase si temperaturile pot atinge 35 de grade Celsius in zona dumneavoastra, protejati planta de soarele dupa-amiezii. In timpul iernilor mohorate, in absenta soarelui natural, luminile artificiale vor ajuta la supravietuirea plantelor de Gerbera.

Drenaj adecvat la plantele de Gerbera

Putrezirea radacinilor, fainarea si putregaiul coroanei pot afecta aceasta planta daca este udata in exces. Pentru a preveni acest lucru, asigurati-va ca ghiveciul in care ati plantat gerbera are gauri de drenaj adecvate in partea de jos a vasului. In mod ideal, alegerea unui recipient cu gauri de drenaj este mai buna, dar puteti gauri si singuri, in cazul in care recipientul dumneavoastra nu este prevenit cu asa ceva.

Gerbera

Daunatorii care pot ataca plantele de Gerbera sunt:

Musculita alba, de care puteti scapa folosind insecticidele Kabon sau Movento 100 SC, Afidele pe care le puteti combate folosind Karate Zeon 50 CS, Acarieni de care puteti scapa folosind Vertimec 1.8 EC sau Tripsi pe care ii puteti combate folosind insecticidul Faster 10 EC.

Citeste si articolul despre Gardenia.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei