Categorii

Cyclamen - Sfaturi pentru ingrijire, tratamente boli si daunatori

Udare - Fertilizare - Boli - Daunatori


Cyclamen

Cyclamen

Cyclamenul este o specie de plante care fac parte din familia Primulaceae. Aceste specii de plante sunt originare din Asia mica, difera in dimensiuni de la 5 la 30 de centimetri si se dezvolta din tuberculi sub forma de tufa.

Conditii necesare pentru dezvoltare a plantelor de Cyclamen:

  • Lumina - Oferiti plantelor de Cyclamen lumina stralucitoare si indirecta iarna cand planta creste activ. Vara, cand planta este inactiva, cel mai bine este sa pastrati ciclamenul intr-un loc racoros si usor umbrit, cu o buna circulatie a aerului.
  • Sol - Plantele de Cyclamen prefera sa creasca in sol bogat in nutrienti, bine drenat, iar pH-ul solului sa fie usor acid.
  • Udare - Cand sunt prezente frunze, planta creste activ. In aceasta perioada, udati ori de cate ori solul se simte uscat. Evitati sa udati pe frunzele plantei sau pe coroana, pentru ca acest lucru poate duce la aparitia bolilor de tip fungic. O modalitate obisnuita de a uda plantele de cyclamen este sa asezati ghiveciul (care ar trebui sa aibe gauri de drenaj) pe o tava care are putina apa, astfel incat radacinile sa preia umezeala.
  • Temperatura si umiditatea - Plantelor de cyclamen nu suporta caldura extrema, curentii de aer sau aerul uscat. Se descurca cel mai bine intr-un climat care ii poate reproduce mediul natal, preferand temperaturi intre 9-10 grade Celsius pe timp de noapte si intre 15 si 20 de grade Celsius in timpul zilei. Umiditatea ridicata , in special in timpul iernii, este cruciala. Daca v-ati mutat planta in aer liber pentru vara, aduceti-o inapoi l;a adapost inainte ca vremea sa se raceasca. O regula buna este sa il aduceti in interior, in timp ce temperatura este inca confortabila pentru dumneavoastra si va puteti mentine ferestrele deschise fara sa se racoreasca prea tare in interior.
  • Ingrasamant - Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax sau puteti utiliza ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale de la Osmocote. Nu trebuie sa fertilizati ciclamenul in timp ce este inactiv.

Tipuri de cyclamen

Exista multe tipuri minunate de cyclamen disponibile. Si pentru ca raman inflorite pentru o perioada lunga de timp, puteti alege adesea planta in timp ce florile sunt deschise pentru a sti exact ce veti obtine. Unele soiuri populare includ:

  • Cyclamen persicum - Aceasta specie isi are originea in America de Nord, are frunze verzi si petale argintii, iar florile sunt de culoare rosie, violet sau roz.
  • Cyclamen balearicum - Specia aceasta este originara din insulele Baleare ale Spaniei. Dimensiunile acestei specii de plante sunt mici in comparatie cu alte specii, iar florile sunt de culoare alba.
  • Cyclamen graecum - Frunzele sunt in forma de inima, iar culorile florilor variaza de la roz deschis pana la rosu.

O boala care poate afecta plantele de Cyclamen este putregaiul cenusiu, iar pentru combaterea acestuia puteti folosi fungicide cum ar fi Topas 100 EC si Amistar.

Daunatorii care pot aparea la plantele de Cyclamen sunt acarienii, iar pentru combaterea acestora puteti folosi insecticide precum Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Cyclamen

Puteti citii si articolul nostru despre Ingrijirea si combaterea daunatorilor la Codiaeum.

Produse recomandate