Categorii

Clivia - Sfaturi pentru ingrijire si tratamente impotriva daunatorilor

Udare - Taiere - Fertilizare - Daunatori


Clivia

Clivia

Clivia un gen de plante originar din Africa, unde se dezvolta la umbra totala sau partiala ca plante de padure subtropicale. Plantele de Clivia fac parte din familia Amaryllidaceae. Desi creste lent, Clivia devine in cele din urma destul de mare pentru o planta de apartament. Infloresc aproximativ patru saptamani pe masura ce vremea se incalzeste - inflorirea incepe de obicei din februarie pana in aprilie.

Dupa sezonul cald, Clivia are nevoie de o repaus de sase pana la opt saptamani. Odata ce incep temperaturile mai calde, puteti incepe ingrijirea regulata si va puteti bucura de spectacolul lor de flori.

Conditii de mediu pentru plantele de Clivia

Lumina - Plantele de Clivia se adapteaza in mod natural pentru a trai in umbra completa sau partiala atunci cand sunt in aer liber, ceea ce inseamna ca in interior au nevoie de lumina indirecta. Pot supravietui conditiilor mai slabe, dar necesita o lumina buna pentru a inflori.

Desi sunt plante cu flori cu intretinere redusa, lumina directa a soarelui le arde rapid, astfel incat iluminarea corecta este importanta pentru o buna ingrijire a plantelor de clivia. Arsurile solare se prezinta ca pete maronii pe flori si frunze.

Cum sa udam o planta de Clivia

Plantelor de Clivia le place solul umed uniform in sezonul de vegetatie, dar nu tolereaza udarea excesiva .

O regula buna este sa lasati sa se usuce cam pe jumatate solul inainte de o noua udare. Plantele in aer liber pot fi udate manual daca s-au uscat primii cativa centimetri de sol. Plantele devin mai tolerante la seceta pe masura ce devin mai stabile, adica pe masura ce se dezvolta iar sistemul radicular se maturizeaza.

Cerinte privind solul plantelor de Clivia

Solul de ghiveci cu drenaj rapid este esential pentru o buna ingrijire a plantelor de clivia. Compostul este excelent. Puteti folosi si un ingramant foliar Cropmax.

Cerinte de temperatura pentru plantele de Clivia

Temperatura optima pentru plantele de Clivia sunt cuprinse in intervalul 16-24 de grade Celsius pe tot parcursul sezonului de vegetatie. Nu le deranjeaza ceva caldura, dar prefera conditii mai reci.

Cum sa fertilizati plantele Clivia - Puteti fertiliza pe parcursul perioadei de vegetatie folosind ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Umiditate

Plantele de Clivia sunt unul dintre putinele plante tropicale care nu au nevoie de umiditate ridicata si nu ar trebui sa fie aburite. Acestea prospera intr-un mediu arid atata timp cat temperatura ramane in intervalul lor preferat. Nu le place niciodata o camera cu temperaturi prea ridicate.

Inflorire

Plantele de Clivia se odihnesc dupa lunile de crestere si vor inflori in sezonul urmator pe masura ce vor iesi din perioada de repaus.

Inflorirea poate avea loc oricand de la sfarsitul iernii pana la inceputul verii. Exemplarele mai vechi tind sa produca muguri mai devreme, dar calendarul lor poate varia.

Iata ce trebuie sa faceti:

  • Mutati-va planta de apartament intr-un loc bine luminat in interior inainte de primul inghet. Reduceti treptat udarea. In habitatul nativ al plantei, ploaia apare in lunile calde - se asteapta sa se usuce in sezonul rece.
  • Oferiti plantei de la sase la opt saptamani temperaturi reci. Temperaturile din timpul zilei ar trebui sa fie de la 10 la 13 deg C, cu conditii mai reci noaptea - dar nu lasati sa inghete. Doar udati suficient pentru a le impiedica sa se ofileasca.
  • Dupa ciclul de odihna, mutati planta intr-o locatie mai calda cu temperaturi cuprinse intre 16-18 grade Celsius si incepeti cu atentie udarea regulata. Rotiti recipientul pe masura ce tulpina creste si mugurii se maturizeaza. Florile cauta lumina si se apleaca puternic spre ea.

Taierea

Singura taiere de care are nevoie Clivia este indepartarea frunzelor si florilor pe moarte. Intotdeauna taierea plantelor se face utilizand un foarfec care a fost sterilizat.

Sfaturi pentru plantare

  • Prea multa udare sau fertilizare excesiva poate descuraja inflorirea.
  • Reglati frecventa de udare in functie de temperatura. Lasati solul sa se usuce mai bine in conditii mai reci.
  • Daca plantati Clivia in ghiveci in aer liber amplasati-o intr-un loc acoperit si ferit de vanturile puternice.
  • Nuantele violet indica faptul ca planta poarta flori portocalii. Exemplarele cu flori galbene au de obicei tulpini verzi.

Daunatorii care pot ataca plantele de Clivia sunt paduchii lanosi, iar pentru a combate atacul acestora puteti folosi insecticidele Mavrik 2 F sau Mospilan.

Clivia

Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor la citrice.