Categorii

Citrice - Ingrijire

Udare - Fertilizare - Temperatura - Recoltare


Citrice

Citrice

Citricele reprezinta denumirea botanica pentru genul Citrus. Citricele fac parte din familia Rutaceae si sunt fructe cum ar fi: portocale, lamai, lime, grapefruit, etc.

Ingrijirea citricelor care sunt cultivate in ghivece

Cu solul si recipientul potrivit, citricii nu sunt atat de diferiti de alte plante de apartament - cu exceptia florilor parfumate si a fructelor, desigur. De ce au nevoie citricele pentru a se dezvolta normal?

  • Lumina: Citricele au nevoie de cel putin sase pana la opt ore de lumina puternica zilnica - mai mult este mai bine. Plasarea plantelor langa ferestrele sudice sau sud-vestice functioneaza bine. Amintiti-va, lumina naturala se schimba odata cu anotimpurile, asa ca ajustati-le corespunzator.
  • Apa: Nu lasati niciodata pamantul din ghivece sa se usuce complet, dar evitati sa udati exagerat. Testati-va solul manual sau folositi un tester de umiditate a solului. In timpul cresterii active de primavara si vara plantele pot avea nevoie de apa zilnic.
  • Ingrasamant: Puteti oferi ingrasamant plantelor de citrice in luna martie, in schimb incepand din luna mai plantele se fertilizeaza la 2 saptamani. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.
  • Tunderea: Tunderea regulata ajuta la limitarea dimensiunii plantelor si promoveaza dezvoltarea fructelor mai mari si mai bune.
  • Temperatura: pe parcursul anotimpului de iarna plantele de citrice au nevoie de temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade Celsius.

De ce am nevoie pentru a cultiva citrice in ghiveci?

Chiar si citricii mai mici pot atinge 180 de centimetri sau mai mult in inaltime, astfel incat ghivecele de dimensiuni mai mari sunt primul lucru necesar. In loc sa plantati o planta mica direct intr-un recipient mare, incepeti cu un recipient care este mai mic si schimbati-l in fiecare an la o dimensiune putin mai mare pana cand ajungeti la un vas cu diametrul de 50-60 de centimetri, unde arborele tau va creste fericit ani de zile. Ghivecele trebuie neaparat sa aiba gauri de drenaj. Ghiveciul poate fi din plastic sau lut, dar amintiti-va ca, in timp ce ghivecele din lut au nevoie de udare mai frecventa, ghivecele din plastic pot contine prea multa apa, mai ales pe vreme mai rece, si este nevoie de mai multa grija pentru a nu uda in exces.

Pentru sol, cea mai buna alegere este un sol pentru ghivece, daca puteti gasi unul. In caz contrar, amestecati solul obisnuit de plante de casa pe jumatate si jumatate cu solul obisnuit de cactus. Orice ai face, nu folosi solul de gradina, care nu se va scurge corespunzator si poate duce la boli de radacina.

Fertilizarea

Citricele sunt hrana grea. Aplicati un ingrasamant cu continut scazut de azot si fertilizati in intervalul lunilor martie-mai. Imprastiati ingrasamantul uniform in jurul plantei si udati bine

Taiere

In general, citricele nu necesita o taiere speciala pentru a fructifica bine. Taierea regulata este necesara pentru a indeparta lemnul mort si bolnav, precum si lemnul afectat de daunatori. Taiati pentru a mentine plantele la dimensiunea preferata dupa recoltare.

Recoltare

Citricele altoite incep sa produca culturi dupa doi-trei ani. Fructele sunt gata de recoltat atunci cand au dezvoltat culoarea si aroma potrivita. Fructele pot fi lasate pe arbore o perioada de timp, dar se vor deteriora daca nu sunt culese in timp. Fructele care au fost indepartate cu grija fara deteriorare se pot pastra la frigider timp de cateva saptamani.

Citrice

Citeste si articolul despre Chlorophytum.

Produse recomandate