Hibiscus: Sfaturi pentru plantare, ingrijire si inmultire


hibiscus

Sub vraja florilor: O calatorie in lumea exotica a hibiscusului

Hibiscusul, cu florile sale mari si colorate, este o planta tropicala care a cucerit inimile multor iubitori de natura. Originar din regiunile calde si umede ale lumii, hibiscusul a fost cultivat si admirat de secole pentru frumusetea sa exotica. Exista sute de specii de hibiscus, fiecare cu caracteristici unice, de la culori vibrante si forme variate ale florilor pana la dimensiuni diferite ale plantei. Unele specii sunt cultivate ca plante de apartament, in timp ce altele sunt folosite in amenajarile peisagistice sau pentru producerea de ceaiuri si alte bauturi.

Ceea ce face hibiscusul atat de special este, in primul rand, diversitatea sa. De la hibiscusul chinezesc, cu florile sale delicate si culori pastelate, pana la hibiscusul hawaian, simbol al frumusetii tropicale, fiecare specie are propria personalitate. In plus, hibiscusul este o planta foarte rezistenta si usor de ingrijit, ceea ce o face potrivita atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei experimentati. Multe specii de hibiscus pot inflori pe tot parcursul anului, aducand o nota de culoare si viata in orice spatiu.

Pe langa frumusetea sa estetica, hibiscusul are si numeroase beneficii pentru sanatate. Florile si frunzele acestei plante sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, avand proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante. Ceaiul de hibiscus este apreciat pentru gustul sau usor acidulat si pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar, a tensiunii arteriale si a sanatatii cardiovasculare. In multe culturi, hibiscusul este considerat un simbol al pasiunii, frumusetii si vietii.

Hibiscusul a fost de-a lungul timpului o sursa inepuizabila de inspiratie pentru artisti, scriitori si designeri. Florile sale au fost reprezentate in picturi, sculpturi si textile, iar motivele florale inspirate de hibiscus sunt prezente in multe culturi.

Ce face hibiscusul cu adevarat unic?

  • Diversitatea speciilor si a culorilor: Exista mii de specii de hibiscus, fiecare cu caracteristici unice, de la dimensiuni si forme diferite ale florilor pana la o paleta vasta de culori, de la nuante pastelate pana la rosu aprins si violet inchis.
  • Durata lunga de inflorire: Multe specii de hibiscus pot inflori pe tot parcursul anului, oferind o sursa continua de culoare si frumusete in gradina.
  • Usurinta in cultivare: Hibiscusul este o planta relativ usor de ingrijit, ceea ce o face potrivita atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei experimentati.
  • Versatilitate in utilizare: Hibiscusul poate fi cultivat atat in ghivece, cat si in gradina, iar florile sale pot fi folosite in aranjamente florale, pentru prepararea ceaiurilor si a altor bauturi, sau chiar ca ingredient in preparate culinare.

Soiuri de Hibiscus pe care le putem cultiva in Romania

Exista numeroase soiuri de hibiscus care s-au adaptat bine la climatul temperat din Romania.

  • Hibiscus Syriacus (Trandafirul Chinezesc)

Acesta este probabil cel mai cunoscut si mai raspandit soi de hibiscus in Romania. Este un arbust rezistent la frig si seceta, cu flori mari si colorate, care pot fi simple sau duble. Infloreste din vara pana in toamna, iar culoarea florilor poate varia de la alb si roz la violet si rosu. Hibiscus syriacus este foarte apreciat pentru perioada lunga de inflorire si pentru rezistenta sa la boli si daunatori.

  • Hibiscus Moscheutos (Hibiscus de mlastina)

soiuri de hibiscus

Acest soi de hibiscus este caracterizat prin flori foarte mari si spectaculoase, care pot ajunge pana la 30 cm in diametru. Prefera solurile umede si insorite, dar se poate adapta si la alte tipuri de sol. Hibiscus moscheutos este o planta perena, rezistenta la frig, dar in zonele cu ierni foarte aspre este recomandat sa fie acoperit.

  • Hibiscus Rosa-sinensis (Hibiscus chinezesc)

soiuri de hibiscus

Un soi de hibiscus originar din Asia tropicala foarte cunoscut pentru florile sale mari si colorate, ce se regasesc intr-o varietate impresionanta de nuante. Hibiscus rosa-sinensis este mai sensibil la frig decat celelalte doua soiuri, de aceea se cultiva mai ales in ghivece sau in zone protejate. Este ideal pentru a decora terasele si balcoanele.

  • Hibiscus Coccineus (Hibiscus rosu)

soiuri de hibiscus

Acest soi de hibiscus este originar din America de Nord si este cunoscut pentru florile sale rosii aprins, care apar vara. Este o planta perena, rezistenta la frig si se poate adapta la diferite tipuri de sol. Hibiscus coccineus este o alegere excelenta pentru gradinile naturale si pentru a atrage fluturi si albine.

Ghidul tau pentru cultivarea Hibiscusului Syriacus

Hibiscusul sirian (Hibiscus syriacus) este un arbust decorativ apreciat pentru florile sale mari si colorate. Pentru a asigura o crestere optima si o inflorire abundenta, este important sa cunoastem cerintele specifice ale acestei plante.

  • Alegerea amplasamentului si pregatirea solului

Hibiscusul sirian prefera locurile insorite sau semiumbroase, ferite de vanturile puternice. Specia poate atinge dimensiuni considerabile (pana la 2-3 metri inaltime si latime), astfel ca este recomandata alegerea unui spatiu suficient.

Planta se dezvolta cel mai bine in soluri fertile, bine drenate si usor acide. Inainte de plantare, se recomanda imbogatirea solului cu compost, Vermicompost Wurmgold Dünger sau ingrasamant organic.

ingrasamant organic natural bio

  • Plantarea propriu zisa

Perioada optima de plantare este primavara, dupa ce a trecut pericolul inghetului, este perioada ideala pentru plantare.

Plantati hibiscusul la aceeasi adancime la care a crescut in ghiveci, asigurandu-va ca gulerul radacinii este la nivelul solului. Distanta dintre plante variaza in functie de soi, dar in general se recomanda o distanta de cel putin 1-2 metri.

  • Ingrijirea hibiscusului

Hibiscusul Syriacus necesita udari regulate, mai ales in perioadele secetoase. Evitati insa inmuierea excesiva a solului, deoarece poate duce la putrezirea radacinilor. Pentru o hidratare controlata fara a uda in exces planta, va recomandam aspersoarele cu economisire de la Fiskars.

aspersor cu economisire

Aplicati un ingrasamant cu eliberare lenta, bogat in fosfor si potasiu, primavara si la mijlocul verii. Evitati fertilizarea excesiva, deoarece poate duce la cresterea vegetativa in detrimentul infloririi.

Taiati ramurile uscate sau deteriorate primavara devreme. Pentru a stimula ramificarea si o inflorire mai abundenta, se pot efectua taieri dupa inflorire, cu ajutorul unei foarfeci cu maner ergonomic Garden Pro P90 sau alfoarfecii nicovala Plus PowerLavel P741Plus PowerLavel P741, de la Fiskars.

foarfeca de gradina Fiskars

In zonele cu ierni aspre, se recomanda protejarea radacinilor cu un strat de mulci.

  • Probleme frecvente care apar in ciclul de viata al Hibiscusului Syriacus

- Lipsa infloririi ce deseori este cauzata de lipsa luminii, de fertilizare excesiva sau de taieri incorecte.

- Frunze galbene, care indica de obicei o problema de udare (exces sau deficit), o deficienta de nutrienti sau un atac de daunatori.

- Atacul afidelor si paianjenilor rosii, care sunt cei mai frecventi daunatori ai hibiscusului. Pentru combaterea lor, se pot utiliza insecticide specifice.

Cele mai bune insecticide impotriva afidelor

1. Decis Expert 100 EC

Decis Expert insecticid afide

Decis Expert actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti. Are efect de soc si durata de activitate de aproximativ 10 zile.

Adera puternic la suprafata frunzei si nu este spalat de precipitatiile aparute dupa mai mult de o ora de la aplicare.

2. Mavrik 2 F

Mavrik 2 F insecticid afide

Mavrik 2 F contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte. Tau-fluvalinat este un piretroid de sinteza unic, intrucat spre deosebire de toti ceilalti piretroizi actioneaza in mod diferit asupra sistemului nervos al daunatorilor tinta. Astfel, Tau-fluvalinat mentine deschise canalele de sodiu de la nivelul terminatiilor nervoase si in felul acesta afecteaza procesul de depolarizare a membranei celulare, provocand grave perturbari metabolice, hiperactivitate dezordonata si in final moartea daunatorilor.
Aceasta substanta activa se caracterizeaza printr-o mai mare foto si termo-stabilitate, o solubilitate sporita in lipide (traverseaza mai repede cuticula insectelor) si un spectru de combatere mai specific, principalele tinte fiind insectele sugatoare (afide, tripsi si purici de frunza), dar si unele insecte cu aparat de ros (coleoptere si lepidoptere).

Substanta activa: Tau-fluvalinat 240 gr/litru

Totodata, datorita insolubilizarii sale in apa, Mavrik 2 F este foarte rezistent la spalarea de catre ploi.

Mod de actiune si utilizare: Aplicarea sa se poate face la temperaturi mai ridicate decat in cazul majoritatii piretroizilor, fara ca efectul de combatere sa se diminueze. De asemenea, Mavrik 2 F este mai stabil si are o perioda de actiune indelungata, avand totodata si un efect de protejare a entomofaunei utile si mai ales a insectelor polenizatoare (albine, bondari), asupra carora este total inofensiv.

Asupra organismelor tinta actioneaza atat prin contact cat si prin ingestie, avand si efect rezidual de lunga durata si un efect de knock-down foarte evident (ca urmare a penetrarii mai rapide prin cuticula).

3. Mospilan 20 SG

Mospilan insecticid afide

Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.

Substanta activa: Acetamiprid 20%

Mod de actiune: Mospilan 20 SG este un insecticid de ultima generatie cu actiune sistemica si translaminara cu mod unic de actiune. Combate un spectru larg de insecte daunatoare din legumicultura, pomicultura, viticultura si cultura mare.

Mod de actiune: Mospilan 20 SG are o actiune rapida asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulti). Eficacitatea produsului dureaza 3 saptamani si nu este influentata de temperaturi ridicate. Doza de utilizare la hectar este redusa. Pentru atingerea unei eficacitati maxime a tratamentului, se recomanda utilizarea unor cantitati corespunzatoare de solutie la unitatea de suprafata precum si o buna reglare a aparatelor de stropit.

4. Movento 100 SC

Movento 100 SC insecticid afide

Movento 100 SC este un insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor la mar, par, prun si tomate. Movento®100 SC contine noua substanta activa spirotetramat, din grupa chimica ketoenoli, care manifesta un nou mod de actiune, inhibarea biosintezei lipidelor. Efectul este lent, actiunea insecticida puternica observandu-se cu precadere asupra stadiilor imature larvare in momentul hranirii lor, precum si in stadiul de nimfa la cateva zile dupa aparitie.

Substanta activa: spirotetramat 100 gr/litru

Mod de actiune si utilizare: Movento 100 SC prezinta caracteristica unica a unei sistemicitati totale, ascendente si descendente, precum si o lunga activitate reziduala in plante. La scurt dupa aplicare este absorbit prin cuticula si translocat in toate vasele conducatoare lemnoase si liberiene, circuland atat ascendent cat si descendent in toata planta. Aceasta caracteristica deosebita permite combaterea insecte-lor localizate in cele mai diverse locuri pe planta, inclusiv pe radacini, lastari si frunzele noi, aparute dupa aplicare. Concomitent, tratamentul cu Movento afecteaza puternic functia reproductiva a femelelor adulte, viabilitatea nimfelor precum si fertilitatea oualor, reducand semnificativ nivelul populatiei daunatorilor. Nu au fost observate efecte adverse asupra albinelor si insectelor benefice la dozele omologate.

Potentialul urias al Hibiscusului in domeniul farmaceutic

In ultimii ani, interesul pentru hibiscus in industria farmaceutica a crescut semnificativ. Cercetatorii exploreaza noi modalitati de a valorifica potentialul terapeutic al acestei plante, iar pe piata apar din ce in ce mai multe produse care contin extract de hibiscus.

beneficii consum hibiscus

  • Suplimente alimentare: Extractul de hibiscus este disponibil sub forma de capsule sau tincturi, fiind utilizat ca supliment alimentar pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare, a sistemului imunitar si pentru combaterea stresului oxidativ.
  • Ceaiuri si infuzii: Ceaiul de hibiscus este o bautura populara, apreciata pentru gustul sau usor acidulat si pentru beneficiile sale pentru sanatate.
  • Cosmetice: Extractul de hibiscus este utilizat in industria cosmetica datorita proprietatilor sale antioxidante si hidratante. Se gaseste in compozitia cremelor, lotiunilor si a altor produse de ingrijire a pielii.
  • Produse alimentare: Hibiscusul este utilizat ca ingredient in prepararea unor bauturi racoritoare, a gemurilor si a altor produse alimentare.

Viitorul hibiscusului in domeniul farmaceutic este promitator. Cercetatorii continua sa studieze proprietatile acestei plante si sa exploreze noi aplicatii terapeutice. Este posibil ca in viitor sa asistam la aparitia unor medicamente inovatoare bazate pe compusii activi din hibiscus, care sa contribuie la imbunatatirea sanatatii oamenilor.

Descoperiti importanta consumului de seminte chia din articolul nostru despre Beneficiile utilizarii semintelor de chia in alimentatia noastra.