Categorii

Gutui - Tratamente pentru boli si daunatori

Combatere boli - Combatere daunatori gutui


Gutui

Gutuiul sau dupa denumirea stiintifica Cydonia oblonga, este un arbore de foioase care face parte din familia Rosaceae, cultivat pentru fructele sale comestibile. Arborele are ramuri aglomerate, noduroase. Gutuii pot atinge inaltimi intre 5 si 8 m si pot trai perioade de peste 50 de ani si au o durata de viata economica de aproximativ 25 de ani.

Bolile care pot afecta gutuiul sunt:

Putregaiul brun (Monolinia spp.)

Putregaiul brun sau monilioza este o boala care este intalnita des la peste 40 de specii de plante din familii diferite. Monilioza este foarte periculoasa pentru mar si par, produce pagube atunci cand plantele sunt ajunse aproape de maturitate. Infectiile tarzii care de obicei au loc in timpul recoltarii se manifesta in depozite. Cel mai recomandat este sa distrugeti (prin ardere) lastarii si fructele care sunt atacate. Evitati sa produceti rani pe suprafata fructelor si a ramurilor.

Pentru combaterea putregaiului brun este recomandat sa utilizati fungicidul de contact Kupferol.

Patarea bruna a frunzelor (Diplocarpon maculatum)

Patarea bruna a frunzelor de gutui este o boala fungica denumita si entomosporioza, frecvebta in pepiniere sau livezi. Ciuperca paraziteaza gutuiul, parul si mai rar marul. In anii in care ploile sunt frecvente pe parcursul verii, patarea bruna a frunzelor de gutui devine foarte periculoasa in pepiniere. Atacul patarii brune se manifesta pe suprafata frunzelor, rar pe lastari si fructe. Pe frunze veti putea observa pete de forma rotunda cu dimensiuni intre 2 si 10 milimetri, la inceput avand culoare galbui-crem, iar pe masura ce boala avanseaza petele devin rosiatice. Pentru combaterea patarii brune a frunzelor de gutui este recomandat sa utilizati fungicidul Score 250 EC.

Focul bacterian (Erwinia amylovora)

Pentru prevenirea focului bacterian se recomanda ca zonele afectate sa fie taiate, iar pentru combatere este recomandat sa se foloseasca fungicide precum Champ 77 WG.

Paduchele din San Jose

Se stie ca aceasta specie infesteaza peste 60 de specii de arbori si arbusti fructiferi si ornamentali. Apare mai ales pe scoarta, dar va infesta fructe si ocazional frunze. Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu. Pe crengute si ramuri mici culoarea rosie se extinde profund in scoarta, dar acest lucru nu este vizibil la suprafata scoartei. In cazul in care atacul este dur, acest lucru va duce la caderea ramurilor si daca nu se exercita un anumit grad de control, intreaga planta poate muri. Toate partile plantei gazda, cu exceptia radacinilor, pot fi atacate. Cu toate acestea, cele mai mari populatii apar pe crengute si ramuri unde se formeaza o crusta cenusie.

Pentru a scapa de paduchele din San Jose este recomandat sa utilizati insecticidul Actellic 50 EC.

Paduchele din San Jose

Viermele merelor

Molia Cydia pomonella, este principalul daunator al insectelor de fructe. Omizile trebuie sa se hraneasca cu fructe pentru a supravietui pana la maturitate. Sunt foarte dependenti de fructe ca sursa de hrana si au astfel un impact semnificativ asupra culturilor. Daca nu este controlata, aproape intreaga cultura poate fi afectata.

Larvele tinere mesteca interiorul fructului si excaveaza o cavitate in care naparlesc inainte sa ajunga la seminte. Prezenta uneia sau mai multor gauri in fructe infundate cu excremente este caracteristica atacului moliei. Larvele patrund in fruct prin partile laterale sau tulpina. Pentru a scapa de viermele merelor este recomandat sa utilizati insecticidul Affirm.

Viermele merelor

Paduchele verde al marului

Paduchele verde al marului, este raspandit in regiunile pomicole si apare pentru prima data in livezile de mere la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iunie. Insecta se hraneste cu seva din frunze. Paduchele verde al marului se gaseste de obicei aproape tesuturile de pe partea inferioara a frunzei. Paduchele verde al marului ataca de asemenea, parul si gutuiul. Acest afid este cel mai predominant in livezile de mere, dar abundenta pradatorilor naturali inseamna adesea ca nu sunt necesare controale chimice. Paduchele verde al marului se hraneste cu seva din frunza. Infestarile dure reduc vigoarea si cresterea lastarilor. Hranirea reduce dimensiunea mugurilor si lungimea internodurilor si provoaca ondularea frunzelor. Atacul paduchelui verde al marului poate stimula cresterea ramurilor laterale si poate afecta forma pomilor. Curbarea frunzelor si terminalele slabite sunt susceptibile de ranire in timpul iernii.

Pentru combaterea paduchelui verde al marului este recomandat sa utilizati Mospilan Oil 20 SG.

Citeste si articolul despre Beneficiile Gutuiului.

Produse recomandate

-83%
Kupferol 50 ml
Kupferol, 50 ml
11,30 Lei
65,68 Lei
-21%
Affirm, 150 g
Affirm, 150 g
56,93 Lei
72,17 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei