Categorii

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) - Tratamente si masuri de combatere

Dezvoltare - Aspect - Combatere - Insecticide


Fluturele alb al verzei

Fluturele alb al verzei

Fluturii albi de varza sunt omizile atat ale fluturilor albi mici, cat si mari ( Pieris rapae si Pieris brassicae ). Omizile albe mici sunt de culoare verde pal, cu un corp de pana la 2,5 cm lungime, in timp ce omizile albe mari au 4 cm si sunt galbene cu marcaje negre. Fluturii adulti depun oua din mai pana in iunie si apoi din iulie pana in septembrie.

Fluturele alb al verzei - Control

  • Acoperiti plantele sensibile cu lana sau plase pentru a impiedica accesul fluturilor adulti, astfel incat sa nu poata depune oua pe plantele dvs. Verificati regulat si asigurati-va ca plantele de dedesubt nu ating pamantul.
  • Verificati frunzele plantelor dvs. pentru a vedea semnele de aparitie ale oualor de omida. Este putin probabil ca alte specii de fluturi sa depuna oua pe plantele dumneavoastra, dar niciodata nu sunt garantate. Fluturii albi ai verzei au oua galbene aurii.
  • Daca plantele dumneavoastra sunt acoperite de omizi, incercati sa le indepartati manual sau spalati-le cu un furtun. Acestea sunt un loc minunat pentru a urmari procesul natural si a observa modul in care plantele se confrunta cu atacul daunatorilor. Chiar daca pot provoca daune severe frunzelor, este putin probabil ca plantele sa moara si s-ar putea sa fiti surprinsi cat de bine ,,fac fata".

Fluturele alb al verzei - Descriere - Aspect

Omida - Larva matura are o culoare verde pana la verde-albastrui. De asemenea, are un rand lateral de liniute si o linie galbena dorsala mijlocie, ambele in galben. Ca o adaptare pentru camuflaj, colorarea lor verde le face aproape invizibile pentru pradatori, atunci cand stau pe frunze.

Pupa - Crisalida are o culoare verzuie care se schimba in verde pal si in maro deschis odata cu imbatranirea si ramane atasata de frunzele plantei gazda.

Fluture adult - Culoare si aspect: Cand aripile sunt deschise, partea dorsala a masculului prezinta o culoare alba cremoasa, cu o singura pata neagra pe aripile primare, in timp ce femela este destul de galbuie, cu doua pete negre plasate undeva in jurul centrului. Cand aripile sunt inchise, partea inferioara prezinta o nuanta galbuie, impreuna cu cateva pete negre. Anvergura medie a aripilor este intre 32 - 47 mm.

Fluturele alb al verzei - Combatere - Insecticide

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.

Coragen 20 SC - este un insecticid ce are un spectru larg de combaterea impotriva insectelor daunatoare la mar, prun, rosii, vita de vie si cartof, varza.

Fluturele alb al verzei

Citeste si articolul despre Buha verzei.

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-25%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,92 Lei
5,22 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei