Categorii

Guzmania - Fertilizare, udare si combaterea bolilor

Udare - Inmultire - Soiuri populare - Boli


Guzmania

Guzmania

Aceasta este populara datorita florilor sale de dimensiuni mari, in forma de stea. Si, ceea ce o deosebeste de multe dintre celelalte bromeliade este ca este disponibila intr-o gama larga de culori. Guzmania este un gen de plante care contine peste 120 de specii ce fac parte din familia Bromeliaceae.

Exista multe Guzmania, cum ar fi Guzmania lingulata, care are floarea rosie. Acum multe alte soiuri sunt cultivate intr-o gama larga de culori, cum ar fi portocaliu, galben, roz, alb si chiar combinatii de culori.

Sfaturi pentru ingrijirea plantei Guzmania

Lumina

La fel ca celelalte bromeliade, Guzmania prefera si sunt cele mai fericite in lumina puternica si naturala. O expunere la est sau vest ar fi cea mai buna, dar asigurati-va ca evita expunerea la orice lumina a soarelui direct si calduros, deoarece frunzele vor suferi arsuri. Vor fi bine in conditii de lumina slaba timp de cateva saptamani, dar nu vor fi la fel de durabile.

Udare

Deoarece umezeala este colectata prin frunzele lor, ar aprecia pulverizarea sau aburirea o data sau de doua ori pe saptamana. Ca toate plantele de apartament, necesita mai putina udare la sfarsitul toamnei pana in iarna.

Udare Guzmania

Fertilizarea

Fertilizarea poate fi facuta lunar folosind ingrasaminte lichide. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.

Propagarea / repotarea

Guzmania are un sistem de radacina mic, astfel incat s-ar putea ca al tau sa nu aiba nevoie niciodata de repotare. Planta mama moare in cele din urma dupa inflorire, care este doar o parte a ciclului lor. Plantele care se dezvolta dupa vor aparea la baza plantei "mama", astfel incat o parte din ea sa traiasca.

Umiditate / temperaturi

Bromeliadele sunt originare din subtropice si tropice, dar par sa rezolve foarte bine lipsa de umiditate din casele si birourile noastre.

Care sunt cele mai populare soiuri Guzmania:

Cea mai frecvent intalnita si cea mai populara specie este Guzmania lingulate. Aceste plante de interior au frunze lucioase, lungi, de culoare verde inchis, netede, marginate si plate. In centrul plantei, frunzele formeaza bractee minunate, rosii, in forma de stea. Aceste flori sunt foarte mici si albe. Nu sunt vizibile dintr-o privire. Trebuie sa te uiti intre frunzele bracteei pentru a le vedea. Florile pot dura pana la patru luni.

Guzmania lingulata este destul de compact, ii place umiditatea consistenta si se descurca foarte bine in lumina puternica, indirecta sau in conditii de lumina artificiala. Cu toate acestea, exista 1000 de hibrizi inruditi cu Guzmania lingulata cu nume de tot felul.

Cat timp infloresc Guzmania?

Micile flori dureaza doar cateva zile, bractea colorata care vine intr-o gama larga de culori dureaza de obicei aproximativ trei sau patru luni.

Guzmania

Florile de guzmania au parfum?

In cea mai mare parte, florile sunt greu de vazut si nu au miros. Chiar si la soiurile care produc flori minuscule, nu exista miros.

Bromeliile mor intotdeauna dupa inflorire?

Planta (sau o parte a plantei) care produce florile moare inapoi, dar aceasta stimuleaza o noua crestere din radacini.

Inmultirea plantei de Guzmania:

Guzmania se inmulteste cel mai des prin separarea lastarilor de la baza plantei, dar se poate inmulti si prin seminte.

Bolile si daunatorii care pot aparea la plantele de Guzmania:

Putregaiul coletului - Pentru a combate aparitia putregaiului coletului trebuie sa folositi fungicidul Folpan 80 WDG sau Score 250 EC.

Paduchi lanosi - Pentru a scapa de paduchii lanosi puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.

Acarieni - Puteti scapa de acarieni daca folositi insecticidul acaricide Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Gloxinia.

Produse recomandate

-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei