Filtre

Fainarii

Fainarea este o boala care poate aparea inca din anotimpul de toamna. Conditiile care pot favoriza aparitia fainarii sunt temperaturile ridicate si gradul mare de umiditate.

Simptomele fainarii la grau:

Fainarea graului este influentata de conditiile climatice. Aceasta boala apare mai intai pe suprafata frunzelor de la baza plantei, apoi urmand sa se extinda pe teci si tulpina. Frunzele care au fost afectate de aceasta boala isi vor schimba culoarea, devenind galbene si vor muri prematur.

Simptomele fainarii la cucurbitacee:

Ataca organele aeriene si anume: frunze, tulpini, fructe. Pe suprafata organelor atacate puteti observa un miceliu de culoare alba si fainos.

Pe suprafata frunzelor, petele se unesc si acopera suprafete mari de limb, care mai tarziu se vor usca.

Sub miceliu tesuturile se vor ingalbenii si se vor brunifica. Daca este seceta atmosferica, atacul se poate extinde pe cozile frunzelor, pe tulpini sau chiar pe frunze.

Simptomele fainarii la agris:

Ciuperca paraziteaza frunzele, lastarii tineri si chiar si fructele, iar pe suprafata frunzelor se dezvolta pete albicioase. Frunzele raman de dimensiuni reduse, iar pasla de pe suprafata acestora prinde un aspect de praf. In urma atacului frunzele sfarsesc cazand, plantele dezvoltandu-se anormal, implicit productia va scadea.

Atacul asupra lastarilor are loc din luna mai, ciuperca formand pasla albicioasa cu aspect prafos, care vor inconjura lastarii pe zone fie mai mari, fie mai mici.

Pentru mai multe detalii despre combaterea fainarii puteti accesa categoria noastra de boli ale plantelor, click aici!