Categorii

Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) - Cum se manifesta, care sunt simptomele si cum se poate combate

Simptome - Agent Patogen - Prevenire - Combatere


Fainarea cucurbitaceelor

Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea)

Fainarea cucurbitaceelor sau Sphaerotheca fuliginea este o boala care se manifesta cu precadere pe partile aeriene ale plantelor, adica pe suprafata tulpinilor, fructelor, frunzelor. Aceasta boala poate fi observata in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate.

Cum se manifesta fainarea cucurbitaceelor - Simptome?

Ei bine, fainarea cucurbitaceelor se manifesta sub forma de miceliu de culoare alba pe suprafata tuturor zonelor afectate. Aparitia acestor pete de miceliu pe o suprafata mai mare poate duce la uscare. Tesuturile afectate de miceliu vor capata o culoare galbena si mai apoi maronie.

Aparitia si evolutia fainarii cucurbitaceelor au loc la temperaturi de 15-21 de grade Celsius, boala extinzandu-se din cauza excesului de umiditate.

Cum se numeste agentul patogen al fainarii cucurbitaceelor?

Agentul patogen al cucurbitaceelor este cunoscut sub denumirea de Sphaerotheca fuliginea, iar aceasta ciuperca se raspandeste cel mai bine in perioada de vegetatie cu ajutorul sporilor care sunt transportati de apa, insecte sau vant.

Cum putem preveni aparitia fainarii cucurbitaceelor?

Aparitia fainarii cucurbitaceelor poate fi prevenita prin rotatia corecta a culturilor sau prin distrugerea resturilor de tip vegetal. Pentru combatere fainarii cucurbitaceelor este recomandata utilizarea tratamentelor fungice.

Cum putem combate aparitia fainarii cucurbitaceelor?

Thiovit Jet 80 WG – Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit impotriva fainarii in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par.

Ortiva Top – Acesta este un fungicid care poate fi folosit pentru combaterea cercosporiozei, fainarii, manei in culturile de ardei, broccoli, capsun, castraveti, ceapa, conopida.

Topas 100 EC – Acesta este un fungicid sistemic local care poate fi folosit impotriva fainarii, putregaiului, ruginii in culturile de afine, alun, ardei, capsun, castraveti, cires, etc.

Cidely Top – Acesta este un fungicid foliar translaminar care poate fi folosit impotriva alternariozei, antracnozei, fainarii, patarilor, putregaiului in culturile de ardei, capsun, castraveti, dovlecei, pepeni, tomate, vinete.

Systhane Forte – Acesta este un fungicid care poate fi folosi impotriva fainarii, manei, rapanului in culturile de ardei, cais, castraveti, ceapa, gutui, mar.

Microthiol Special WDG – Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit pentru combaterea impotriva fainarii in culturile de castraveti, coacaze, grau, mar, orz, piersic, tutun, vita de vie, etc.

Fainare cucurbitacee

Fainare cucurbitacee

Fainare cucurbitacee

Inapoi la categoria „Castraveti”.

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-28%
Cidely Top, 10 ml
Cidely Top, 10 ml
9,99 Lei
13,94 Lei
Ortiva Top, 1 litru
436,24 Lei
-16%
Thiovit Jet 80 WG, 300 g
Thiovit Jet 80 WG, 300 g
13,31 Lei
15,93 Lei