Categorii

Dipladenia (Mandevilla) - Ingriire, inmultire, udare

Inradacinare - Transplantare - Udare - Combatere boli


Dipladenia

Dipladenia - cum o ingrijim - cum o udam corect

Dipladenia este o planta cu flori minunate si un membru al familiei Apocynaceae. Acest gen de plante tropicale inflorite provin din zonele tropicale si subtropicale din America.

Aspectul colorat si obiceiul de crestere atractiv fac din plantele cu flori Dipladenia o alegere ideala pentru gradina dumneavoastra sau ca planta de apartament.

Ingrijirea plantelor Dipladenia

Marime si crestere

Datorita naturii sale tropicale, Dipladenia (Mandevilla) poate inflori cea mai mare parte a anului chiar si in zone mai reci. Dar va avea o perioada de inflorire mai scurta la astfel de temperaturi.

Plantele de Dipladenia, au o crestere ascendenta pana la un anumit nivel, dupa care se vor aplecata (vor atarna). Puteti ajuta planta sa se dezvolte mai frumos oferindu-i un spalier pe care sa se poata catara.

Florile plantelor de Dipladenia

Plantele de Dipladenia sunt plante stufoase caracterizate de frunze verzi mici, ascutite, cu o stralucire usoara, asemanatoare luciului si au o nuanta de verde intens.

Lumina si temperatura

Plantele de Dipladenia sunt plante iubitoare de soare. Cu toate acestea, in clima extrem de calda, acestea necesita o umbra usoara in lumina directa a soarelui. Cand cresteti flori Dipladenia in interior, pastrati planta langa o fereastra insorita.

Nu este o planta foarte rezistenta la temperaturile scazute. Necesita temperaturi nocturne mai calde, cele mai potrivite ar fi cele care variaza de la 18 la 21 de grade Celsius. Puteti aduce planta in interior pe parcursul iernii daca temperaturile scad prea mult.

Udare si hranire

Pentru cea mai buna ingrijire a plantelor de Dipladenia, amintiti-va ca aceste plante tropicale necesita udari frecvente, in special atunci cand sunt asezate in razele directe ale soarelui, in lunile de vara. Insa, este neaparat nevoie sa udati regulat, nu din abundenta, acest lucru poate duce la aparitia bolilor de tip fungic. Lasati solul sa se usuce intre udari si aplicati un strat de mulci pentru drenaj suplimentar.

Aceasta plata este, de asemenea, toleranta la mici perioade de seceta datorita capacitatii radacinilor de a stoca apa.

Dipladenia nu necesita multa hranire.

Hraniti cu un ingrasamant cu eliberare lenta la inceputul primaverii.

Cel mai bun ingrasamant pentru Dipladenia este Osmocote Exact

Oscmote pentru Dipladenia

Osmocote merge impreuna cu ingrasamantul foliar Cropmax care se aplica prin stropire foliara ci 30 ml la 10 litri apa o data la 21 zile.

Cropmax la Dipladenia

Nu oferiti ingrasaminte plantelor in timpul iernii.

Solul si transplantul

Planta de Mandevilla sau Dipladenia va necesita un sol de ghiveci bun, bine drenat. Cand transplantati Dipladenia, incercati sa pastrati cat mai multe radacini posibil.

Daca transplantati o planta complet crescuta, utilizati in mod ideal un recipient mai mare, astfel incat planta sa aiba mai mult spatiu pentru a se dezvolta.

In cazul transplantului in gradina, groapa in care urmeaza ca planta de Dipladenia sa fie plantata ar trebui sa fie la fel de adanca precum radacina plantei, dar mult mai larga. Acest lucru ofera radacinilor un spatiu amplu sa se raspandeasca.

Puteti reduce varfurile plantelor de Dipladenia la un singur nod de frunze pentru a incuraja procesul de dezvoltare mai stufoasa. Acest lucru, insa, trebuie facut atunci cand planta nu se afla in procesul de inflorire.

Iarna tarziu sau primavara devreme este cea mai buna perioada, deoarece Dipladenia infloreste vara din iunie pana in octombrie.

Cum sa inmultim si sa crestem Dipladenia

Plantele de Dipladenia pot fi inmultite printr-un proces numit butasire, in anotimpul de primavara. Pentru a duce la bun sfarsit acest proces de inmultire trebuie sa taiati butasi de tulpina care sa aibe o lungime maxima de 15 centimetri, pe care mai apoi sa ii puneti la inradacinat intr-un strat de turba cu perlit si nisip. In timpul zilei, temperaturile ideale ar trebui sa fie de 25 de grade Celsius, iar noaptea sa nu scada sub 15 grade Celsius.

Pentru acest proces de inmultire este recomandat sa folositi un biostimulator de inradacinare Razormin si sa mentineti substratul umed (reavan). Transplantul intr-un alt ghiveci trebuie sa aibe loc abia dupa circa 3 saptamani dupa formarea radacinilor.

Razormin la Dipladenia

Dipladenia - Combaterea daunatorilor

In principal, plantele de Dipladenia sunt afectate de prezenta paduchilor de plante, acestia putand fi observati pe partea din spate a frunzelor.

Pentru a combate aparitia paduchilor de plante trebuie sa folositi insecticide cum ar fi:

Kabon

Karate Zeon

Decis

Dipladenia

Citeste si articolul despre Dieffenbachia.