Categorii

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof (Fusarium solani)

Cum se manifesta putregaiul uscat al tuberculilor de cartofi


Putregaiul uscat al tuberculilor de cartofi

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof este cel mai intalnit tip de putregai din regiunea de sud si sud-est a Rusiei. Daca conditiile de raspandire ale putregaiului uscat sunt favorabile, acesta poate distruge pana la 40 de culturi. Ciuperca putregaiului uscat al tuberculilor de cartof se numeste Fusarium solani si afecteaza radacinile si tuberculul. Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof se poate raspandi prin intermediul solului infectat, resturile vegetale si tuberculi.

Simptomele putregaiului uscat al tuberculilor de cartofi:

Putregaiul uscat ataca in toate etapele de dezvoltare cartoful, iar primele simptome ale bolii fiind vizibile in perioada de inflorire. Pe masura ce boala avanseaza frunzele superioare ale tufei de cartof se estompeaza. Plantele care sunt afectate se vor usca, iar inelele vaselor individuale vor fi vizibile in sectiunea tulpinii.

De regula putregaiul uscat al tuberculilor apare intr-o zona anume, dupa care se raspandeste. Tuberculii care au fost infectati cu putregaiul uscat vor aparea pete de culoare maro-cenusii.

Metode de prevenire si combatere ale putregaiului uscat al tuberculilor de cartof:

Cea mai eficienta metoda impotriva putregaiului uscat al tuberculilor este rotatia culturii la 5-6 ani. O alta metoda de prevenire a atacului bolii este sa sortati tuberculii inainte sa ii depozitati. Cel mai important este sa dezinfectati depozitele inainte sa introduceti tuberculii.

Fungicide impotriva putregaiului uscat al tuberculilor de cartof:

Champ 77 WG - In amestec cu apa, granulele se dizolva si are loc o redistribuire a ionilor de Cu pe suprafata tratata, acestia actionand asupra fungilor si bacteriilor deopotriva.

Kupferol – La Cartof: se utilizeaza un volum de apa cuprins intre 300 si 600 litri/ha.

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartofi

Citeste si articolul despre Putregaiul umed al tuberculilor de cartof.

Produse recomandate

Mimoten, 1 litru
313,66 Lei
-83%
Kupferol 50 ml
Kupferol, 50 ml
11,30 Lei
65,68 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Champ 77 WG, 1 kg
99,99 Lei