Categorii

Cum sa identifici si sa elimini plosnitele din casa


Cum sa identifici si sa elimini plosnitele

Ce alunga sau care sunt semnele ca ai plosnite?

Plosnitele de pat pot provoca o serie de probleme atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru confortul locuintei. Aceste insecte se hranesc cu sangele oamenilor si pot transmite boli sau provoca reactii alergice severe. De aceea, este esential sa ne preocupam de eliminarea rapida si eficienta a plosnitelor de pat pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi. Acest articol va aborda importanta combaterii plosnitelor de pat si metodele prin care putem scapa de ele.

De ce apar plosnitele de pat?

Pentru a intelege cum sa scapam de plosnitele de pat, este important sa stim de ce apar in primul rand. Plosnitele de pat pot infesta locuintele noastre din diverse surse, precum:

Obiecte de mobilier sau textile second-hand;
Valize sau bagaje contaminate de plosnite in timpul calatoriilor;
Vecini sau locatari infestati care pot transmite plosnitele de la o locuinta la alta;
Animalele de companie care pot aduce plosnite in casa dupa ce au fost in zone infestate.

Odata ce plosnitele de pat ajung in locuinta noastra, acestea se pot dezvolta rapid in conditii favorabile. Astfel, este esential sa fim constienti de factorii care contribuie la dezvoltarea plosnitelor de pat si sa luam masuri preventive in consecinta:

Temperaturi moderate, intre 20 si 30 de grade Celsius, care favorizeaza dezvoltarea si reproducerea plosnitelor;

Umiditate ridicata, care permite plosnitelor sa se hidrateze si sa supravietuiasca mai mult timp;

Locuri intunecoase si ascunse in care plosnitele se pot refugia si pune oua, precum: cusaturi si imbinari ale mobilei, tapiterie, draperii, covoare, etc.

Prin cunoasterea motivelor pentru care apar plosnitele de pat si conditiilor care le favorizeaza, putem lua masuri preventive pentru a evita infestarea locuintei si a ne proteja sanatatea si confortul.

Semne ca ai plosnite de pat in casa?

 • Pentru a putea combate eficient plosnitele de pat, este important sa stim cum sa le recunoastem prezenta in locuinta noastra. Iata cateva indicii care ne pot ajuta sa identificam infestarea cu plosnite de pat:
 • Indicii vizuale ale prezentei plosnitelor
 • Unul dintre primele semne ca ai plosnite de pat in casa este observarea unor mici pete negre sau maro pe lenjeria de pat, husele de saltele sau tapiterie. Aceste pete pot reprezenta fecalele plosnitelor sau resturi ale exoscheletelor lor. De asemenea, este posibil sa observi plosnite adulte sau nimfe in diferite stadii de dezvoltare, ascunse in cusaturi, imbinari ale mobilei sau alte locuri intunecoase.

Simptomele muscaturilor de plosnite

 • Un alt indiciu al prezentei plosnitelor de pat in locuinta ta este aparitia unor muscaturi rosii, mancarimi si umflaturi pe piele. Aceste simptome pot varia de la o persoana la alta si pot fi confundate cu alte afectiuni dermatologice sau muscaturi de alte insecte. Cu toate acestea, daca observi un sir sau un grup de muscaturi in apropiere, acesta ar putea fi un semn al infestarii cu plosnite de pat.
 • Oua plosnite de pat: cum arata si unde se gasesc
 • Oua plosnitelor de pat au o forma ovala, sunt albe si foarte mici, avand dimensiuni de aproximativ 1 mm. Acestea pot fi gasite in apropierea locurilor de adapost ale plosnitelor, precum cusaturi, imbinari ale mobilei, tapiterie, covoare sau draperii. Daca observi oua sau nimfe in diferite stadii de dezvoltare, este posibil sa te confrunti cu o infestare de plosnite de pat si este important sa iei masuri imediate de combatere si prevenire a raspandirii lor.

Tipuri de plosnite

Pentru a putea combate eficient plosnitele de pat, este important sa stim ca exista mai multe tipuri de plosnite, clasificate in functie de specie si comportament. Iata cateva exemple de plosnite pe care le putem intalni:

 • Plosnita comuna de pat (Cimex lectularius): Aceasta este cea mai raspandita specie de plosnita de pat si se gaseste in intreaga lume. Se hraneste cu sangele oamenilor si animalelor de companie, prefera sa se ascunda in apropiere de paturi si are o culoare rosu-maronie;
 • Plosnita tropicala de pat (Cimex hemipterus): Aceasta specie de plosnita prefera zonele cu clima calda si umeda. Se aseamana foarte mult cu plosnita comuna de pat, dar are aripile putin mai lungi si poate fi gasita in tarile tropicale si subtropicale;
 • Plosnita de pasari (Cimexopsis spp.): Aceste plosnite se hranesc cu sangele pasarilor si pot fi gasite in cuiburi sau pe crengile copacilor. Desi prefera pasarile, pot infesta si locuintele in cazul in care nu gasesc o sursa de hrana adecvata;
 • Plosnita de lilieci (Cimex pilosellus): Aceasta specie de plosnita se hraneste cu sangele liliecilor si poate fi gasita in pesteri sau in locurile unde traiesc liliecii. Daca liliecii sunt eliminati dintr-o zona, aceste plosnite pot cauta adapost in locuintele oamenilor si pot infesta paturile si mobilierul.

Cunoscand diferitele tipuri de plosnite si comportamentul lor, putem adapta metodele de combatere a infestarii in functie de specia cu care ne confruntam. Acest lucru ne va permite sa actionam in mod eficient si sa ne protejam locuintele si sanatatea.

Cum sa scapi de plosnitele de pat

Pentru a scapa de plosnitele de pat intr-un mod eficient, putem apela la mai multe metode si tratamente, in functie de preferinte si situatie. Iata trei metode pe care le putem utiliza pentru a combate plosnitele de pat:

Tratamente chimice pentru eliminarea plosnitelor

Daca infestarea cu plosnite de pat este avansata, este posibil sa fie necesara utilizarea unor tratamente chimice pentru a le elimina in mod eficient. Garden Farm recomanda folosirea unor insecticide eficiente, cum ar fi K-Othrine Partix de la Bayer sau pachetul facut special pentru alungarea plosnitelor care pot fi aplicate pe suprafetele infestate si in locurile in care plosnitele se ascund. Este important sa urmam instructiunile de utilizare ale produselor, sa ne protejam corespunzator in timpul aplicarii si sa aerisim bine spatiul dupa tratament pentru a evita eventualele efecte negative asupra sanatatii noastre.

Pachet Anti Plosnite

Tratamente naturale si alternative pentru combaterea plosnitelor

Exista si metode non-chimice de prevenire si eliminare a plosnitelor de pat, care pot fi o alternativa mai sanatoasa si mai prietenoasa cu mediul inconjurator. Printre acestea se numara:

 • Curatarea si aspirarea regulata a locuintei, pentru a indeparta plosnitele si ouale lor;
 • Spalarea lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, care sa distruga plosnitele si ouale lor;
 • Utilizarea unor capcane adezive, care sa prinda plosnitele si sa impiedice reproducerea lor;
 • Aplicarea unor tratamente termice, precum incalzirea sau inghetarea obiectelor infestate, pentru a distruge plosnitele si ouale lor.

Alegerea uneia dintre aceste metode depinde de preferintele personale, de gradul de infestare si de disponibilitatea de a investi timp si resurse in combaterea plosnitelor de pat. Cu toate acestea, este important sa tinem cont de avantajele utilizarii unor metode mai naturale si sanatoase in locul tratamentelor chimice, mai ales in cazul familiilor cu copii sau animale de companie.

Prevenirea reinfestarii cu plosnite de pat

Pentru a ne asigura ca plosnitele de pat nu se vor intoarce in locuinta noastra dupa ce le-am eliminat, este important sa punem in aplicare o serie de masuri de igiena si intretinere a locuintei. Acestea ne vor ajuta sa evitam aparitia plosnitelor si sa ne protejam locuinta si familia de aceste insecte deranjante.

In primul rand, este esential sa mentinem curatenia in locuinta, aspirand si stergand praful in mod regulat. Aceasta va contribui la indepartarea plosnitelor si a oualor lor, precum si la prevenirea aparitiei unor noi infestari. De asemenea, este bine sa verificam in mod regulat mobilierul, tapiteria si covoarele pentru a ne asigura ca nu exista semne de plosnite de pat.

Un alt aspect important in prevenirea reinfestarii cu plosnite de pat este sa avem grija de obiectele pe care le aducem in casa. De exemplu, este recomandabil sa inspectam si sa curatam orice obiect de mobilier sau textile second-hand inainte de a le introduce in locuinta. In cazul in care calatorim, este bine sa verificam bagajele si hainele pentru a ne asigura ca nu aducem plosnite de pat din hoteluri sau alte locuri de cazare.

In concluzie, prevenirea reinfestarii cu plosnite de pat este o etapa esentiala in lupta impotriva acestor insecte. Prin adoptarea unor masuri de igiena si intretinere adecvate, putem contribui la protejarea locuintei si a sanatatii noastre si a celor dragi.