Categorii

Sfaturi, Intretinere, Udare, Plantare Glicina


Wisteria

Cum sa cresti Wisteria/Glicina?

Wisteria este o planta care arata spectaculos si poate infrumuseta casa ta in price moment. De asemenea, are un parfum puternic si poate creste foarte inalta. Poate ca ati vazut imagini cu glicine in anumite locuri si sunteti interesat sa le cresteti. Este ceva ce puteti realiza, dar cu rabdare. Desi wisteria (glicina) poate fi agresiva in crestere, cu o atentie deosebita, o puteti controla sa obtineti planta ornamentala dorita. Acest articol creat de Garden Farm exploreaza toate tipurile de wisteria, precum si cum sa o plantati sau intretine.

Ce este Wisteria/Glicina?

Wisteria/Glicina este o planta cu flori care infloreste la inceput de primavara. Cele mai spectaculoase caracteristici ale sale sunt crengile sale viguroase. Adesea glicina are o abundenta de flori, mai ales in culoarea albastra si violeta. De asemenea, puteti observa si alte culori, cum ar fi glicinele roz sau albul perfect. In medie, inaltimea glicinelor este cuprinsa intre 10 - 12 metri la maturitate, dar aceasta inaltime difera cu fiecare tip de glicina.

Tipuri de Wisteria

Exista diferite specii de wisteria, dar cele mai populare dintre ele sunt soiurile de wisteria chineza si japoneza. Unele soiuri includ wisteria americana si wisteria din Kentucky. Desi soiurile de wisteria provin dintr-o singura specie, este crucial sa identificati tipul de wisteria pe care il aveti pentru a spori cresterea acestuia.

Wisteria chineza

De asemenea, cunoscut sub numele de wisteria sinensis, poate creste la o inaltime de pana la 3-7 de metri sau mai mult. Produce un miros primitor si placut, iar perioada de inflorire este intre primavara devreme si inceputul verii. Florile glicinului chinezesc dureaza mai mult decat orice alt tip.

Wisteria din Kentucky

Care este, de asemenea, cunoscut sub numele de wisteria macrostachya are o inaltime de crestere la maturitate de 5-7 metri. Spre deosebire de celelalte soiuri de wisteria, mugurii sai de flori sunt moderat parfumati. De asemenea, florile de wisteria infloresc la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii.

Wisteria Matasos

Care este, de asemenea, cunoscut sub numele de wisteria stachybotrys, creste pana la 3-6 metri inaltime. Florile de glicina sunt puternic parfumate si sunt o alegere excelenta pentru peretii casei sau pergolele mari.

Cum se planteaza Wisteria/Glicina

Plantarea corecta a glicinelor este necesara pentru a asigura cresterea. Cand plantati, luati in considerare locurile fertile, umede si bine drenate. De asemenea, asigurati-va ca plantati primavara sau toamna, deoarece aceste perioade sunt ideale pentru cresterea glicinelor, in special glicina alba.

Pentru a va planta butasii, sapati o groapa de 1.5 ori mai mare decat ghiveciul in care ati cumparat planta. Asigurati-va fiecare planta ar trebui sa fie la o distanta la cel putin 3 metri una de cealalta.

Unde sa plantati glicina

Wisteria este o planta de flori unica care are nevoie de locuri speciale pentru a creste bine. Alegerea unei locatii pentru wisteria dvs. este o decizie importanta, deoarece ar afecta planta la fel cat de repede infloreste. Site-urile pe care le puteti lua in considerare plantarea de wisteria includ:

Puncte cu expunere directa la lumina soarelui

Wisteria trebuie sa primeasca cel putin sase ore de lumina directa a soarelui zilnic pentru a creste bine.

Locatie vizibila

Wisteria poate scapa rapid de sub control, iar vita de vie poate sugruma planta. Plantarea intr-un loc proeminent va va permite sa va amintiti sa aveti grija de ea.

Langa o alee

Wisteria langa intrari v-ar atrage atentia asupra nevoii sale. De asemenea, ar infrumuseta calea.

Sol bine drenat

Glicina alba necesita sol fertil, alaturi de soare bun pentru a creste. Solul imbogatit permite apei sa circule prin copac.

Sistemele de sustinere

Glicinele pot fi, de asemenea, plantate pe un suport fiabil. Sistemele de sprijin ar trebui sa fie suficient de puternice pentru crengile dense si sa incurajeze, de asemenea, cresterea. Wisteria are o mare capacitate de agatare si poate sa transforme o gradina in cativa ani intr-o frumusete cu flori agatatoare. Wisteria poate fi, de asemenea, pusa pe spaliere sau peste perete, in functie de imaginea pe care doriti sa o creati. Indiferent de sistemul de prindere pe care il alegeti, asigurati-va ca este puternic si ca este creat din materiale durabile.

Unde sa NU plantezi wisteria

Indiferent de locatia pe care o alegeti pentru wisteria dvs. atunci cand plantati prima data, aceasta va deveni in cele din urma locatia sa permanenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca este aproape imposibil sa mutati wisteria mai tarziu. Prin urmare, nu va plantati wisteria in urmatoarele locatii:

Alaturi de resedinta dvs .:

Cand sunt plantate aproape de casa, wisteria poate afecat si patrunde in fundatia casei. Aceste plante sunt in crestere rapida si foarte puternice, ceea ce poate perturba cu usurinta structura casei.

Alaturi de alte plante : Wisteria poate coplesi cu usurinta plantele din apropiere si poate impiedica cresterea lor. Pentru a evita acest lucru, tineti wisteria la distanta de alte plante.

Cum infloreste glicina

Anumiti factori afecteaza cat de repede infloreste wisteria. Gradinarii sunt intotdeauna atat de dornici sa stie cum sa creasca wisteria in cateva luni. Cu toate acestea, cresterea glicinei pana la maturitate dureaza cativa ani si este posibil sa fie nevoie sa folositi ingrasaminte.

Cel mai bun ingrasamant pentru glicina este Osmocote Pro De asemenea, pentru a-ti inflori wisteria, trebuie sa iei in considerare taierea, expunerea si modul in care a fost plantata wisteria.

Cea mai frecventa boala la wisteria este ingalbenirea frunzele care se poata trata cu un fungicid Topsin 70 WGD si un insecticid Vertimec 1.8 EC

Dupa plantare, trebuie sa monitorizati in mod adecvat si sa udati in mod regulat pana cand radacinile se asigura.

Wisteria nu poate supravietui in locuri care sunt reci si pot fi susceptibile la deteriorarea inghetului. Ca urmare, florile de wisteria nu infloresc. De asemenea, asigurati-va ca nu utilizati prea multa apa sau ingrasaminte, deoarece acestea pot provoca cresterea retrasa si intarzierea infloririi.

Grija pentru Wisteria

Una dintre nevoile semnificative ale glicinei este ingrijirea. Daca nu aveti grija de ele, acestea pot creste in locuri pe care nu le doriti.

Prin urmare, luati in considerare urmatorii pasi pentru a ingriji glicina:

Daca nu ploua adesea acolo unde doriti sa creasca wisteria, depuneti un efort suplimentar pentru a va asigura ca planta primeste suficienta umiditate. De asemenea, tineti buruienile sub control.

Taiati regulat dupa cum si cand este necesar. Tunderea este secretul unei infloriri bune.

Asigurati-va ca scapati de daunatori si rozatoare din jurul copacului.

Indepartati lastarii nedoriti.

In concluzie

Glicinele sunt plante cu flori perene care pot adauga o ambianta palcuta resedintei tale. Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi realizat fara plantarea si ingrijirea corespunzatoare a glicinelor.

Produse recomandate

-5%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
14,69 Lei
15,50 Lei