Categorii

Cum se fertilizarea gazonului corect


Fertilizarea gazonului

Ce ingrasamant pentru gazon sa folositi?

Un bun gradinar stie importanta ingrasamintelor sau a compostului. Stiind care ingrasamant de gazon se potriveste cel mai bine, te va ajuta sa maximizezi cresterea acestuia. Exista multe tipuri de ingrasaminte pentru gazon pe piata si pentru a alege ingrasamantul potrivit trebuie sa intelegeti diferenta dintre fiecare si sa va cunoasteti tipul de gazon si sol.

Ce este ingrasamantul?

Ingrasamantul este o substanta care poate fi organica sau anorganica (minerala), care este utilizata pentru a imbunatati calitatea solului si pentru a furniza nutrientii si mineralele necesare culturilor si plantatiilor, in cazul nostru pentru gazon.

In ciuda faptului ca ingrasamintele permit fertilizarea solului, este necesar sa nu le folositi in exces, deoarece acestea pot fi toxice si pot modifica nivelul de aciditate prezent in sol.

Diferite tipuri de ingrasamant pentru gazon

Fertilizarea este o modalitate eficienta de a preveni deteriorarea cauzata de boli si daunatori si de a reduce la minimum intretinerea gazonului. Totul este bine, dar ce tip de ingrasamant ar trebui sa folositi?

Exista trei tipuri diferite de ingrasaminte:

Ingrasamant starter sau ingrasamant pentru iarba nou infiintata. Acest tip de ingrasamant este absorbit rapid de gazon, dar are o eficacitate pe termen scurt. Ajuta la cresterea gazonului, deoarece acesta are un continut ridicat de azot. Se recomanda utilizarea acestuia dupa insamantare.

Ingrasamant cu eliberare lenta. Ingrasamantul de acest tip are eficienta pe termen scurt si mediu (aproximativ 10 saptamani). Este o alegere buna de ingrasamant daca doriti ca peluza dvs. sa creasca mai repede si sa fie mai densa.

Ingrasamant pe termen lung. Dupa cum sugereaza si numele, are o eficacitate pe termen lung. Utilizarea acestuia este recomandata pentru peluze sanatoase, care prezinta putine semne de deficienta. O puteti aplica o data pe an pentru a satisface nevoile nutritionale ale gazonului dvs.

Beneficiile fertilizarii

Nu toate tipurile de sol furnizeaza substantele nutritive necesare gazonului. In plus, in timp, stocarea nutrientilor scade. Iarba naturala consuma multa energie si este foarte sensibila la lipsa nutrientilor.

Utilizarea ingrasamintelor este o practica foarte importanta pentru intretinerea gazonului dvs., impreuna cu o udare buna. Iata beneficiile fertilizarii:

Ajuta la evitarea problemelor de deficiente (ingalbenirea si slabirea gazonului) sau a excesului de azot (arsuri).

Stimuleaza cresterea radacinilor

Reduce pierderile de azot prin spalare si minimizeaza contaminarea apelor subterane datorita excesului de nitrati.

Imbunatateste rezistenta gazonului impotriva atacurilor de daunatori si boli.

Tunderea continuua la care este supusa iarba necesita un aport corect de substante nutritive pentru a-l ajuta sa se refaca.

Ajuta la reducerea si controlul buruienilor.

Ce tip de ingrasamant sa folosim?

Nu exista ingrasamant magic. Tipul de ingrasamant de utilizat depinde de tipul de sol si de necesarul de nutrienti al gazonului dvs. Odata cu schimbarea anotimpurilor, nevoile gazonului dvs. se schimba, astfel incat trebuie sa alegeti diferite tipuri de ingrasaminte.

La inceputul primaverii, se recomanda utilizarea unui ingrasamant bogat in azot pentru a asigura o crestere puternica, de preferat Landscaper Maintenance. Vara este indicat sa folositi un ingrasamant gazon cu azot mai putin dar cu sulf si potasiu mai mult. Se foloseste Landscaper Stress Control. Toamna, cel mai bine este sa folositi un ingrasamant bogat in potasiu pentru a pregati gazonul inainte de sosirea iernii. Se aplica Landscaper Pre Winter.

Probabil ati observat ca ingrasamintele sunt identificate prin literele ,,NPK", care reprezinta azot, fosfor si potasiu. In functie de nevoile gazonului dvs., alegeti un ingrasamant cu un continut mai mare sau mai mic pentru fiecare element.

Daca nu sunteti sigur care este ingrasamantul cel mai potrivit pentru peluza dvs., contactati un inginer Garden Farm.

Cat de des ar trebui sa fertilizati gazonul?

Va recomandam fertilizarea de 3-4 ori pe an pentru a oferi elementele esentiale gazonului dvs. si pentru a stimula cresterea acestuia.

Cand este cel mai bun moment pentru aplicarea ingrasamantul de gazon?

Cele mai bune momente pentru a aplica ingrasamant pe gazon sunt martie-aprilie, iunie-iulie, august-septembrie, noiembrie.

Nu ezitati sa contactati Garden Farm daca aveti intrebari cu privire la fertilizarea gazonului dvs. sau daca doriti mai multe informatii despre serviciile noastre. Cu peste 10 de ani de experienta in acest domeniu, intretinerea gazonului dvs. este pe maini bune cu Garden Farm!

Produse recomandate

-20%
Ingrasamant Maintenance
-10%
Landscaper Pro Stress Control​
-23%
Ingrasamant Landscaper Pre Winter