Categorii

Usturoiul


Usturoi

Usturoi

Plantare:

Mai intai, alegeti locul, usturoiul prefera solul bogat, bine drenat si fara buruieni, situat in insorite. In mod ideal, alegeti un loc care este insorit din iarna pana in primavara.

Luati in considerare optiunile dumneavoastra de mulcire. Compostul, gunoiul de grajd imbatranit si fanul fara buruieni sau mulci de paie sunt alegeri bune. Acordati-va mult timp pentru a afla acest lucru - nu-l lasati mai tarziu, ca sa nu uitati!

Alegeti o zi insorita de la inceputul pana la jumatatea lunii octombrie, cand solul este cald. Incercati sa lasati suficient timp inainte de perioada in care pamantul va ingheta puternic pentru ca usturoiul sa aibe timp sa isi dezvolte sistemul radicular. (Usturoiul poate fi plantat oricand inainte ca solul sa inghete, totusi, in mod ideal, trebuie cu 3-6 saptamani inainte.)

Usturoiul prefera zonele insorite, deci alegeti un loc care sa aiba parte de soare pe toata perioada primavara - vara. Fiecare material saditor va fi plantat la o distanta de 15 centimetri, iar intre randuri de 30 de centimetri distanta. Indepartati si lucrati o cantitate adecvata de spatiu de gradina. Dupa obtinerea spatiului, marcati randurile. Plantati materialul saditor cu radacina in jos, la o adancime de 5 centimetri. Udati iar apoi acoperiti cu mulci. Usturoiul va trebui ingrijit in primavara, odata ce pamantul se incalzeste, iar acesta incepe sa se dezvolte.

Conditii de crestere si ingrijire de primavara: Usturoiul incepe sa patrunda in pamant imediat ce solul se incalzeste. Daca v-ati acoperit usturoiul cu un strat gros de mulci, greblati-l inapoi pentru a ajuta la incalzirea mai rapida a solului.

Daunatorii care pot aparea in cultura de usturoi:

Tripsi: Acestia sunt insecte de dimensiuni foarte mici, care ataca foarte multe plante de cultura. Atacul acestora este sub forma de colonie asupra florilor si frunzelor.

Pentru combaterea tripsilor va recomandam utilzarea Fastac Active, un insecticid piretroid de sinteza, rezistent la lumina, care combate adultii, larvele, precum si ouale insectelor.

Tripsi

Musca miniera: Aceasta poate fi intalnita la aproape toate culturile de legume, larvele produc gauri in frunze sub forma de tuneluri, iar adultii se hranesc cu limbul frunzelor.

Pentru combaterea acestei insecte va recomandam sa utilizati insecticide de specialitate.

Viermele sarma: Acesta, sub forma de larva ataca radacinile plantei precum si bulbul.

Pentru a scapa de viermele sarma va recomandam sa utilizati Kabon, insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale ce se poate utiliza pentru controlul daunatorilor.

Vierme Sarma

Boli care pot aparea in cultura de usturoi:

Dungarea galbena: Plantele care sunt afectate de aceasta viroza prezinta urme de decolorare precum si un proces de dezvoltare lent. Pe frunze se pot remarca dungi care au o culoare galbena. In cazul unui atac dur, se poate ajunge la ingalbenirea completa a plantei. Datorita faptului ca acest virus este raspandit de populatia de afide, pentru combatere va recomandam Konflic, un insecticid natural in stare lichida, utilizat pentru controlul daunatorilor din cultura de leguminoase.

Putregaiul bacterian al bulbilor: Acesta poate fi observant pe sfarsitul procesului de vegetatie, partile afectate ale plantelor sunt: tulpina si bulbul. Pe tulpina, la baza se poate observa putregai, usor umed, si in plus nu se vor dezvolta la dimensiuni normale.

Pe suprafata bulbilor aceasta bacterie face posibila schimbarea culorii acestora, dar ii si inmoaie. Singurele metode prin care puteti combate aces virus sunt o fertilizare corecta si echilibrata, precum si o rotatie asemenea, corecta.

Mana: Aceasta boala ataca direct bulbul plantei si frunzele. Simptomele aparitiei bolii se pot observa prima data pe frunze sub forma de pete alungite, care au o culoare verde deschis-galbui, pe suprafata carora se va forma un puf de culoare cenusie.

Pentru combaterea manei va recomandam Mimoten, un fungicid compus dintr-un extract de mimosa cu ajutorul caruia se asigura o absorbtie foliara cat si radiculara imbunatatita, astfel accelerand procesele metabolice ale plantei si sistemul de aparare.

Alternarioza: Aceasta boala ataca toate organele plantei, iar in cazul unui atac dur ciuperca poate ataca si bulbii plantei, factorii care ajuta la raspandirea acestei boli sunt umiditatea ridicata si temperaturile mari. Atacul se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici care au o culoare albicioasa, iar pe margini sunt galbene.

Pentru combaterea alternariozei va recomandam utilizarea Ortiva 250 SC, un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor la legume.

Putregaiul cenusiu: Semnele principale care ar putea arata ca planta este afectata de putregaiul cenusiu sunt pe frunze si bulbi, sub forma unor pete de culoare alba, rotunde. Daca sunt conditii de umiditate mare pe suprafata petelor apare un puf de culoare cenusie.

Pentru combaterea putregaiului va recomandam utilizarea Switch 62.5 WG, un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.

Rugina: Aceasta boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici, care nu au o forma exacta, pe suprafata frunzelor. In timp ce boala va avansa frunzele se vor ofili iar planta ramane de dimensiuni mici.

Pentru combaterea ruginii Fezan 25 EW, un fungicid sistemic cu spectru foarte larg de actiune, actiune preventiva, curativa si in unele cazuri eradicativa asupra ciupercilor patogene.

Fuzarioza: Boala se manifesta doar asupra organelor subterane, din acest motiv este si foarte greu de observat la timp. Pe suprafata frunzelor puteti observa insa o usoara noanta de galben in partea superioara, iar radacinile devin roz si vor putrezii.

Pentru combaterea fuzariozei va recomandam utilizarea Zamir 40 EW, un fungicid complex care contine doua substante active cu actiune de contact, sistemica si translaminara impotriva tuturor bolilor foliare.

Va invitam sa cititi si articolul despre Ardei.

Produse recomandate

Mimoten, 1 litru
313,66 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei
Konflic, 1 litru
205,90 Lei