Categorii

Viermii fructelor - Ce tratamente se pot aplica in functie de specie?

Combatere viermi de fructe - Insecticide viermii fructelor - Tratamente viermii fructelor


VIermii fructelor

Exista mai multe tipuri de viermi ai fructelor, care sunt larvele diferitelor specii de molii din genul Lepidoptera. Larvele sunt daunatori ai pomilor fructiferi si se prezinta de obicei sub forma de omizi verzi groase.

Viermii prunelor (Cydia funebrana)

Viermele prunelor este un daunator obisnuit din Marea Britanie. Larvele acestuia se hranesc cu prune in lunile de vara (de la sfarsitul lunii mai). Larvele viermilor proaspat eclozate trec prin fruct, adesea langa tulpina, pentru a se hrani in jurul samburelui.

Exista cateva semne ale unei infestari cu viermi ai prunelor (Cydia funebrana) - dintre care cel mai evident este observarea omizilor care mananca prune. Acestea sunt de culoare roz pal, cu capul maro, si au adesea putin peste 1cm. Dar, de asemenea, lasa in excremente. Fructele infestate vor arata putin deformate din exterior si se pot coace devreme decat ar fi normal.

Pentru combaterea viemilor de prune este recomandat sa utilizati insecticide precum Karate Zeon 50 CS.

Viermele cireselor (Rhagoletis cerasi)

Adultii apar de obicei de la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iunie si sunt deosebit de activi atunci cand este cald si uscat. Ouale sunt depuse individual sub coaja unui fruct care se coace. Se clocesc dupa 1-2 saptamani, iar larvele se hranesc cu miezul fructului in curs de dezvoltare timp de aproximativ patru saptamani. Exista doar o singura generatie pe an, iar mustele ierneaza ca pupe.

Deoarece mustele femele introduc ouale sub coaja fructului, ouale si larvele care apar sunt protejate de insecticide. Spray-urile trebuie sa tinteasca adultii inainte de a incepe depunerea oualor. Adultii trebuie controlati la maxim 6 zile dupa ce apar.

Pentru combaterea viermilor de cirese este recomandat sa utilizati insecticidul Faster 10 CE.

Viermele cireselor

Molia vitei de vie (Lobesia botrana)

Larvele distrug mugurii florali si provoaca, de asemenea, moartea florilor deschise si a fructelor tinere. Mai tarziu, in sezon, distrug strugurii in curs de dezvoltare sau de maturare. Agentii patogeni fungici invadeaza adesea tesutul deteriorat, ceea ce poate duce la pierderi suplimentare. Locuintele larvare de matase si exudarile lipicioase din fructele deteriorate contamineaza ciorchinii de struguri.

In tarile in care Lobesia botrana este stabilita, masurile de control sunt destinate celei de-a doua generatii. Acest lucru se datoreaza in parte aparitiei prelungite a primei generatii si datorita unei posibile reinfestari din podgoriile vecine netratate. Cu toate acestea, tratamentul primei generatii este recomandat daca populatiile sunt ridicate sau daca tratamentele sunt efectuate la nivel de zona.

Pentru a scapa de molia vitei de vie este recomandat sa utilizati insecticide precum Milbeknock.

Molia vitei de vie

Viermele rosu al paiului (Haplodiplosis marginata)

Viermii adulti sunt rosii si au o lungime de pana la 5 mm (femelele tind sa fie mai mari decat masculii). Dupa imperechere, femelele depun oua de culoare rosie (pana la 250) pe suprafetele superioare si inferioare ale frunzelor de cereale, dispuse in linie de-a lungul nervurilor frunzelor.

Larvele se deplaseaza in jos pe frunze pentru a se hrani cu tulpina, provocand umflaturi caracteristice sau contururi inegale pe suprafata tulpinii. Adesea acoperite de invelisul frunzelor, simptomele apar in principal pe primii trei internoduri, dar se pot extinde si la noduri inferioare la culturile slab dezvoltate. Hranirea larvelor poate duce la un randament redus, iar tulpinile atacate se pot ofili.

Pentru combaterea viermelui rosu al paiului este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert 100 EC.

Viermele rosu al paiului

Viermele merelor (Cydia pomonella)

Vara majoritatea larvelor din cocon formeaza o pupa din care molia adulta iese aproximativ doua saptamani mai tarziu. Un mic procent din larvele din cocon vara intra in diapauza (devin inactive) pana in primavara urmatoare. Pe masura ce lungimea zilei scade procentele din ce in ce mai mari de larve din cocon intra in diapauza.

Larvele tinere mesteca interiorul fructului si excaveaza o cavitate in care naparlesc inainte sa ajunga la seminte. Prezenta uneia sau mai multor gauri in fructe infundate cu excremente este caracteristica atacului moliei. Larvele patrund in fruct prin partile laterale sau tulpina.

Rata de crestere a insectelor se accelereaza pe masura ce temperatura creste pana la depasirea temperaturii optime pentru o anumita insecta, moment in care rata de crestere scade rapid. Temperatura sub care cresterea unui anumit tip de insecta este presupusa a fi zero se numeste pragul inferior de dezvoltare.

Pentru a scapa de viermele merelor este recomandata aplicarea insecticidului Coragen 20 SC.

Inapoi la categoria “Viermii fructelor”.

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei