Categorii

Combaterea fainarii la cucurbitacee

Simptome - Combatere - Cum sa scapi de fainare la cucurbitacee


Fainarea la cucurbitacee

Fainare cucurbitacee

Cucurbitacee este raspandita in toate tarile cultivatoare, poate produce pagube insemnate, din cauza uscarii rapide a frunzelor.

Cum se manifesta fainarea la cucurbitacee:

Aceasta boala ataca organele aeriene si anume: frunze, tulpini, fructe. Pe suprafata organelor atacate puteti observa un miceliu de culoare alba si fainos.

Pe suprafata frunzelor, petele se unesc si acopera suprafete mari de limb, care mai tarziu se vor usca.

Sub miceliu tesuturile se vor ingalbenii si se vor brunifica. Daca este seceta atmosferica, atacul se poate extinde pe cozile frunzelor, pe tulpini sau chiar pe frunze. Conditiile de care are nevoie ciuperca pentru a evolua sunt temperaturi cuprinse intre 15 si 21 de grade Celsius si gradul de umiditate sa fie ridicat.

Ciuperca se raspandeste pe parcursul procesului de vegetatie prin spori. Cele mai frecvent infectate organe ale unei plante sunt frunzele ajunse la maturitate.

Tehnici de prevenire si combatere ale fainarii la cucurbitacee– Este recomandat sa rotiti culturile, sa adunati si sa distrugeti resturile vegetale si sa cultivati soiuri hibride

Cele mai eficiente fungicide pentru fainarea la cucurbitacee:

Thiovit jet 80 Wg - Acesta este un fungicid de contact ce are actiune multipla in combaterea fainarii, plus un efect secundar impotriva acarienilor. Primul tratament este recomandat sa il aplicati la aparitia simptomelor de avertizare. Tratamentele care urmeaza vor fi aplicate la un interval de 7-14 zile, pana la coacerea definitiva.

Ortiva Top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.

Topas 100 EC - este un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele specii de fainare.

Systhane Forte - este un fungicid sistemic, cu rol preventiv, curativ si eradicativ in combaterea fainarilor.

Fainare curcubitacee

Va invitam sa cititi si articolul despre Fainare la prun.