Categorii

Antracnoza Fasole - Colletotrichum lindemuthianum

Manifestare - Combatere - Tratament - Antracnoza Fasole


Antracnoza fasole

Antracnoza fasole - Colletotrichum lindemuthianum

Aceasta boala poate fi intalnita in toate tarile cu climat temperat, dar este cel mai frecvent intalnita in culturile de fasole din camp

Cum se manifeste antracnoza la fasole:

Aceasta apare in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate, poate fi observata pe suprafetele organelor supraterane, si anume frunze, tulpini,fructe si seminte.

Plantele care au rasarit din seminte infectate, au pe cotiledoane leziuni. Acestea sunt alungite si au forma rotunda, culoare maro-negricioasa. Cand boala avanseaza prea mult duce la moartea plantei.

Pe partea din spate a frunzelor apar pete rotunde de culoare brun-galbui. Tesuturile care sunt afectate se vor necroza si se vor rupe, frunzele capatand un aspect zdrentuit.

Pe suprafata tulpinilor vor aparea leziuni care se adancesc in substrat. Atacul care are loc pe suprafata pastailor este cel mai frecvent si pagubitor. Pe suprafata acestora apar pete de dimensiuni mici si culoare ruginie. In timp ce boala avanseaza acestea se maresc si capata o forma rotunda delimitata de o margine de culoare rosiatica.

Petele la inceput sunt izolate, dupa care se unesc, iar in centrul lor puteti observa puncte de mici dimensiuni si de culoare rosiatica. De pe suprafata pastailor, atacul ajunge la seminte care prezinta pete de culoare galbui-maronii si adancite.

Ciuperca Colletotrichum lindemuthianum poate rezista in resturile plantelor bolnave. Semintele sunt principala sursa de infectie in anul care urmeaza. Aceasta boala se extinde rapid datorita factorilor de mediu: perioadele ploioase si temperaturile cuprinse intre 13 si 27 de grade Celsius.

Metode de prevenire si cele mai bune fungicide impotriva antracnozei la fasole:

Adunarea si distrugerea resturilor vegetale, ideal este sa cultivati soiuri rezistente. Utilizare de samanta sanatoasa.

Switch 62.5 - este un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.

Merpan 80 WDG - un fungicid de contact de tip multi-site, cu actiune preventiva asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene, care provoaca rapanul la pomi fructiferi si mana, antracnoza, rizoctonioza si alte boli de sol la tomate, castraveti, fasole si tutun.

Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.

Antracnoza fasole

Va invitam sa cititi si articolul despre Antracnoza Mazare.

Produse recomandate

Ortiva Top, 1 litru
436,24 Lei
Switch 62.5 WG, 1 kg
766,62 Lei
-16%
Merpan 80 WDG, 1 kg
Merpan 80 WDG, 1 kg
100,79 Lei
120,27 Lei