Coacaz
Coacazul este o specie de arbust fructifer care se dezvolta sub forma de tufa, care poate oferi productii mari (10 tone/ha). Coacazele cresc bine la soare,dar apreciaza umbra dupa-amiezii in climatul cald. Arbustii de coacaze prefera conditiile reci din zonele de rezistenta a plantelor. Plantelor le pot cadea frunzele atunci cand temperaturile depasesc 29 de grade Celsius pentru o perioada extinsa de timp. Au nevoie de sol bine drenat, cu multa materie organica. Daca solul dvs. este argilos sau nisipos, lucrati cu multa materie organica inainte de plantare.
Bolile care pot afecta coacazul sunt:
Fainarea americana (Sphaerotheca mors-uvae)
Fainarea americana se manifesta sub forma de petele albe, pulverulente, pe frunzele tinere, tulpinile si varfurile ramurilor, care provoaca ondularea si deformarea frunzelor. Petele albe pot aparea, de asemenea, pe fructe si capatand o culoare maro inchis si o textura aspra.
Ca metoda de combatere impotriva fainarii americane reduceti umiditatea in jurul plantelor, mentinand zona libera de buruieni, folosind distantarea recomandata a plantelor.
Antracnoza
Antracnoza se manifesta sub forma de leziuni brune pana la negre pe frunze care se maresc in timp si pot dezvolta o margine purpurie. Frunzele se ingalbenesc si cad. Aparitia bolii este favorizata de vremea umeda din primavara. Indepartati toate resturile de frunze din jurul plantelor de indata ce acestea cad. In cazul in care boala este intr-un stadiu avansat este necesar sa folositi tratamente fungice. Pentru combaterea antracnozei puteti folosi fungicidul Dithane M 45.
Patarea cenusie (Mycosphaerella ribis)
Simptomele patarii cenusii sunt vizibile pe frunze si sunt similare cu cele ale antracnozei. Ciuperca supravietuieste pe resturile de frunze de pe sol. Incercati sa reduceti umezeala prin indepartarea buruienilor din jurul plantelor, folosind spatii adecvate pentru plante etc. Aplicarea de fungicide adecvate poate ajuta la controlul bolii. Pentru combaterea patarilor puteti folosi fungicidul Melody Compact 49 WG.
Rugina (Cronartium ribicola)
Rugina se manifesta sub forma de pete de culoare galbena care se dezvolta in leziuni maronii pe frunze. Se pot observa pe partea inferioara a frunzelor pete galbene. Pentru combaterea ruginei sunt recomandate tratamente cu fungicide specifice
Daunatori care pot afecta coacazul:
Gargarita mugurilor: O specie de gargarite care ataca in mod special mugurii, ierneaza in stratul superficial al pamantului. Pentru combaterea gargaritei mugurilor este recomandat sa folositi insecticide specifice.
Paduchele de San Jose: Acesta ataca peste 200 de plante, ierneaza pe scoarta plantelor infectate. Planta dumneavoastra se poate sufoca in cazul unui atac masiv, larvele se raspandesc pe toate organele plantei. Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandata utilizarea insecticidului Movento 100 SC.
Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia. Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul kabon.
Acarieni: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.
Pentru combaterea acarienilor este recomandat sa folositi insecticidul Vertimec 1.8 EC, 10 ml.
Citeste si articolul despre Plantare si ingrijire Coacaz.