Categorii

Cenuser


Cenuser

Cenuser

Ailanthus altissima este un arbore de foioase cu crestere rapida originar din China, care a devenit o specie invaziva raspandita in toata America de Nord.

Arborele a fost adus din China in Statele Unite la sfarsitul anilor 1700 ca specimen horticol si copac de umbra. Usurinta sa de stabilire, dezvoltarea rapida si absenta problemelor legate de insecte sau boli sunt cele mai cunoscute avantaje ale acestuia.

Aceleasi trasaturi l-au determinat sa se raspandeasca agresiv in Statele Unite, inghesuind plantele native oriunde s-ar stabili.

De ce poate fi o problema arborele cenuser:

Arborele este o problema, deoarece se reproduce foarte rapid si inhiba agresiv (si chiar poate ucide) plantele native din apropierea sa. Acest arbore invaziv produce o cantitate excesiv de abundenta de seminte, inghesuie speciile native cu desisurile sale dense si secreta o substanta chimica in sol care este toxica pentru plantele din jur.

De fapt, speciile invazive au contribuit direct la declinul a 42% din speciile amenintate si pe cale de disparitie din Statele Unite.

Arborele poate afecta si oamenii in mod indirect. Sistemul sau radicular agresiv poate provoca daune trotuarului, canalizarilor si fundatiilor cladirilor.

Conditiile climatice necesare arborelui cenuser:

Schimbarile climatice reprezinta o amenintare pentru oameni si natura in multe feluri, dintre care una este modul in care poate ajuta la raspandirea speciilor invazive.

Particularitati cenuser:

Frunzele sunt compuse pinat (dispuse in perechi pe tulpina plantei), iar crengutele au culoarea maro-roscat, si fac sa iasa in evidenta arborele. Este un arbore de talia a 2-a, radacina acestuia este trasanta. Trunchiul este drept, scoarta fiind neteda, ramurile sunt groase, frunzele au un miros neplacut. Acesta infloreste in lunile mai-iunie, florile sunt poligame (flori unisexuate si hermafrodite),

Fructele au o lungime cuprinsa intre 3 si 4 centimetri, la inceput au o culoare verzuie, apoi maronii-roscate.

Tipuri de Cenuser:

1. erythrocarpa - fructele acestuia sunt mereu de culoare rosu intens

Erythrocarpa

2. albo-variegata - pe suprafata frunzisului acestuia puteti observa detalii de culoare alba

Ingrijire Cenuser:

Pentru a se dezvolta armonios trebuie sa tineti cont de urmatoarii factori:

Lumina este un factor foarte important pentru a se dezvolta la capacitate maxima, acesta necesitant sa fie plantat intr-o zona insorita.

Temperatura este un alt factor important deoarece, acestia nu suporta temperaturile foarte joase sau ingheturile.

Un alt factor de care trebuie sa tineti cont daca doriti sa plantati Cenuser este solul, acesta necesita neaparat soluri bine drenate, adica acele tipuri de soluri care permit scurgerea eficienta a apei fara acumularea de balti.

Daca doriti sa stimulati dezvoltarea bogata a acestui arbor trebuie sa fertilizati solul in perioada de vegetatie.

Pentru procesul de fertilizare va recomandam sa utilizati ingrasamantul natural Osmocote.

Va invitam sa cititi si articolul despre Ceapa decorativa.