Categorii

Carabusi

Ciclu de Viata - Hrana - Caracteristici - Insecticide Carabus


Carabusii

Carabusi

Ciclu de viata al Carabusului:

Oua - Incepe cu gandacul feminin care depune sute de oua mici, ovale albe sau galbene, de obicei pe o frunza sau in lemn putred. De obicei dureaza de la 4 la 19 zile acest stadiu. Apoi intra in ,,stadiul larvelor".

Larve - In acest stadiu, vor manca o cantitate extraordinara de alimente si vor continua sa creasca, aruncandu-si exoscheletul de multe ori in timp ce creste.

Pupa - Apoi intra in stadiul de pupa, care poate dura pana la 9 luni si se intampla de obicei in perioada de iarna. Dupa acest stadiu, devine un adult.

Gandac adult - Acest gandac se va hrani, se va imperechea si, daca este o femela, va depune oua pentru inceputul unei alte generatii.

Cu ce se hranesc carabusii:

Pana cand pesticidele au inceput sa le controleze in secolul al XX-lea, acestia au fost un daunator agricol serios, adultii pot mananca frunze si flori.

Particularitati despre carabusi:

Cele mai cunoscute specii de carabus din tara noastra sunt carabusul de mai si carabusul de padure.

In principal acestia pot fi observati pe suprafata diferitelor specii de foioase si anume: stejar, artar, plop, nuc, castan, etc.

Carabusul de mai - Acesta este, in principal, cel mai cunoscut daunator (din aceasta familie) al gradinilor. Apare la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai.

Carabusii ajunsi in stadiul de adult se vor hranii cu frunzele copacilor, iar in cazul unui atac sever copacul poate fi desfrunzit complet. Acest tip de carabus poate ajunge sa manance si radacinile plantelor.

Caracteristici:

Acestia au corpul cu o lungime cuprinsa intre 20 si 30 de milimetri, culoarea este preponderent neagra. Aripile au culoarea maro.

Antenele acestora sunt indoite, aceasta caracteristica diferentiaza masculii de femele.

Larvele pot ajunge pana la o lungime de 65 de milimetri, culoarea acestora fiind galben-albicioasa. Au 3 perechi de picioare care pornesc din zona toracica. Acul este situat in zona cozii si nu este utilizat pentru a intepa si pentru a ingropa ouale.

Carabusii actioneaza pe timpul noptii deoarece caldura este o problema pentru ei.

Carabus

Cum scapam de carabusi - Metode si insecticide de specialitate:

Carabusii au pradatorii lor naturali: cartite, arici, lilieci, etc. Puteti sa ii atrageti in gradina dumneavoastra, dar este un procedeu destul de riscant intrucat unii pradatori pot fi la randul lor daunatori ai gradinii dumneavoastra.

Pamantul trebuie udat constant pe parcursul primaverii pentru a putea tine carabusii la departare.

Cele mai eficiente insecticide impotriva carabusilor sunt:

K-Othrine WG 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile.

Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.

Solfac Combi - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.

K-Othrine SC 25 Flow - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare si zburatoare. Remanenta: pana la 60 de zile. Foarte important: la exterior - aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 150 ml - 10 litri apa.

Solfac Automatic Forte - Produce un efect similar termonebulizarii, prin eliberarea controlata a unui fum insecticid. Are efect instantaneu, patrunde in spatii greu accesibile (crapaturi, etc.).

Va invitam sa cititi si articolul despre Paianjeni.

Produse recomandate

-13%
K-Othrine SC 25 Flow 100 ml
-13%
Solfac Automatic Forte