Categorii

Capsicum (ardeiul ornamental) - Conditii de mediu, plantare

Udare - Lumina - Boli - Daunatori - Ingrasamant


Capsicum

Capsicum (ardeiul ornamental)

Capsicum annuum este un ardei ornamental care poate fi cultivat cu usurinta fie intr-un ghiveci in aer liber, fie in gradina. Soiurile comestibile sunt folosite ca si condiment in procesul de gatit din bucatarii, in timp ce soiurile ornamentale pot adauga o culoare atragatoare in gradina dumneavoastra. Capsicum annuum are nevoie sa fie pozitionat in zone insorite. Pentru cele mai bune rezultate, incepeti sa insamantati in interior cu 6-8 saptamani inainte de ultima data a inghetului.

Cum se planteaza ardei ornamentali (Capsicum annuum)

Una dintre cele mai frecvente greseli in cresterea ardeilor ornamentali este plantarea lor in aer liber prea devreme. Plantele sunt adesea vandute in centre de gradinarit inainte ca vremea sa fie potrivita pentru plantarea acestora direct in gradina.

Ca sa stiti daca este momentul potrivit pentru plantarea ardeilor ornamentali in gradina, trebuie sa va asigurati ca pe parcursul noptii sunt temperaturi ce depasesc 15 grade Celsius.

Capsicum annuum (ardei ornamental) - Conditii necesare de mediu

Lumina

Ardeii ornamentali au nevoie sa fie amplasati in zone insorite pentru a furniza energia pentru producerea de flori si fructe colorate. Daca aceasta planta nu este amplasata corect si nu isi primeste necesarul zilnic de lumina, dezvoltarea nu poate avea loc normal.

Sol

Plantati ardeii ornamentali intr-un sol bogat, lutos. Modificarile generoase ale solului de compost vor imbunatati inclinarea si vor adauga surse de nutrienti pentru plante mai sanatoase. Daca cresteti ardei ornamentali in ghivece, trebuie sa fiti atent ca recipientul sa aibe gauri de drenaj.

Udare

Capsicum annuum sau ardeii ornamentali nu suporta udarea in exces, fapt ce poate duce si la aparitia unor boli de tip fungic al radacinilor. Ardeiul ornamental trebuie udat ori de cate ori suprafata solului se simte uscata.

Temperatura si umiditatea

Ardeii ornamentali necesita o temperatura medie de 25 de grade pentru a stimula si accentua procesul de crestere. Umiditatea este un factor de crestere mai putin important, atat timp cat radacinile raman absorb nutrientii de care au nevoie.

Ingrasamant

Cel mai recomandat este sa oferiti ardeilor ornamentali un ingrasamant lichid pentru plante florifere sau fructe/legume. Puteti folosi ingrasamantul folia Cropmax sau ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote. Ingrasamantul se aplica in perioada de vegetatie a plantelor.

Cultivarea ardeilor ornamentali in ghivece

Ardeii ornamentali de toate tipurile sunt plante care pot fi plantate si in ghivece. Le puteti imperechea cu alte plante ornamentale care iubesc soarele plin si vremea calda. Sistemul radacinii unui ardei ornamental este mic si superficial. Un recipient de 20 de centimetri este suficient de mare pentru a tine o planta de ardei. Un recipient mai mare care contine mai multe plante sau o plantare mixta va avea mai mult succes in aer liber, in timp ce plantele de ardei din interior vor tolera recipiente mai mici.

Bolile si daunatorii care pot afecta ardeii ornamentali sau capsicum annuum sunt:

Acarienii -> pentru a scapa de acarieni puteti folosi: Vertimec 1.8 EC, Milbeknock

Paduchii de plante -> pentru a scapa de paduchii plantelor puteti folosi: Konflic, Kabon

Antracnoza -> pentru a combate antracnoza puteti utiliza: Dithane M 45, Merpan

Fainarea -> pentru a combate fainarea puteti utiliza: Topas 100 EC, Switch 62.5 WG

Ardei ornamentali

Citeste si articolul despre Camellia.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei