Categorii

Calathea (Calatea) - Sfaturi pentru ingrijire

Ingrasamant - Udare - Daunatori


Calathea

Calathea (Calatea)

Calathea este un gen de plante care apartine familiei Marantaceae. Acest gen de plante este originar din America tropicala, iar multe dintre specii sunt populare ca plante de ornament.

Lucrari de ingrijire - Conditii necesare de mediu - Calathea (Calatea)

Lumina soarelui

Se dezvolta ideal in lumina indirecta, dar poate tolera lumina scazuta. Cerintele de lumina fac din aceasta planta o alegere atractiva pentru casele cu lumina mai scazuta, dar va rugam sa retineti: Aceste plante nu se descurca bine in lumina directa a soarelui, care poate decolora frunzele. Asezati planta intr-o parte a unei camere care primeste lumina indirecta scazuta pana la puternica.

Umiditate

Plantele de Calathea se descurca ideal intr-un mediu umed, dar multe soiuri pot tolera si niveluri mai scazute de umiditate. In mod ideal, prefera un nivel de umiditate de 50% sau mai mult, cu soiuri mai sensibile care necesita niveluri mai ridicate de umiditate - in jur de 60%.

Udare

Udati la fiecare 1-2 saptamani, permitand solului sa se usuce. Asteptati-va sa udati mai des cand plantele sunt asezate in lumina mai stralucitoare si mai rar cand plantele sunt asezate in lumina mai scazuta.

Temperatura

Majoritatea plantelor de apartament prefera temperaturi in intervalul 18 - 30 de grade Celsius. Cel mai bine este sa nu-l lasati sa scada sub 15 deg C.

Sol - Trebuie sa fiti atent ca ghiveciul in care plantati plantele de Calathea sa aibe gauri de drenaj pentru a evita acumularea apei si implicit bolile de tip fungic care pot aparea.

Ingrasamant

Plantele de Calathea au nevoie de hranire regulata. Cel mai bine este sa fertilizati la fiecare doua saptamani, folosind un ingrasamant de plante oranmentale, cum ar fi cel de la Osmocote. Cu toate acestea, asigurati-va ca va hraniti planta numai in timpul sezonului de crestere. Nu oferiti plantelor ingrasamant pe parcursul anotimpului de iarna.

Iata cateva sfaturi suplimentare pentru ingrijirea plantelor de Calathea:

  • Frunzele de plantei de Calathea se vor prafuri din cand in cand. Pentru a le curata, folositi o carpa umeda pentru a indeparta praful.
  • Nu folositi niciodata produse de stralucire a frunzelor (sau produse de lustruire a frunzelor) pe plantele Calathea.
  • Majoritatea plantelor Calathea nu infloresc in interior. Sunt cultivate pentru frunzele lor superbe. Cu toate acestea, daca vrei cu adevarat sa ai o planta Calathea care infloreste, opteaza pentru Calathea crocata. Aceasta planta ofera flori superbe portocalii in interior.

Daunatorii care pot aparea la plantele de Calathea sunt Acarienii, iar pentru a combate simplu si rapid aparitia acestora puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Calathea

Citeste si articolul despre Cala.

Produse recomandate