Categorii

Cala (Zantedeschia) - Ingrijire si tratamente pentru boli si daunatori

Ingrijire - Udare - Boli - Daunatori


Cala

Zantedeschia (Cala)

Zantedeschia sau Cala este o planta originara din Africa de Sud. Inaltimea maxima pe care o poate atinge aceasta specie de plante este de 50-100 de centimetri, iar florile pe care le produce sunt de culoare alba, roz, galben sau chiar lila.

Zantedeschia (Cala) - Ingrijire

Plantele de Cala au multe cerinte, daca le indeplinesti, vor creste sanatos si vor dezvolta flori frumoase in fiecare an. Deoarece nu trebuie sa fie afara in timpul iernii, va recomandam cultivarea intr-un ghiveci, care poate fi mutat dintr-o locatie in alta.

Locatie

Nevoia intensa de ingrijire a plantei Cala (Zantedeschia) se manifesta deja atunci cand trebuie sa alegeti o locatie buna.

Asadar, locatia ideala trebuie aleasa astfel:

  • zona luminoasa
  • fara soare direct la amiaza
  • calduroasa
  • temperaturi cuprinse intre 16 si 21 de grade Celsius

Conditiile solului

Deoarece originea plantei Cala este din Africa de Sud, nu are multe cerinte in ceea ce priveste conditiile solului.

Timpul de plantare

Momentul ideal de plantare pentru Cala este primavara, in perioada martie-mai, daca planta trebuie pastrata afara in timpul verii.

Zantedeschia nu este o planta potrivitaa pentru plantarea in gradina, deoarece nu este rezistenta la inghet si trebuie pastrata ferita de temperaturile foarte scazute.

Udare

Solul calei trebuie sa fie intotdeauna umed, deoarece este o planta de mlastina, care creste de obicei in regiuni mai uscate, dar are totusi nevoie de umiditate. O seceta mai lunga este ceva ce planta nu va tolera. De aceea aceasta planta gratioasa ar trebui udata in mod regulat, dar nu excesiv. De indata ce suprafata solului este usor uscata, este gata pentru urmatoarea udare.

Ingrasamant

Pentru a fertiliza cala in primavara si vara, timpul infloririi, puteti folosi in mod regulat ingrasaminte lichide. Acesta trebuie adaugat in mod regulat in apa, aproximativ la fiecare doua saptamani. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax! Pe parcursul anotimpului de iarna puteti sa renuntati la aplicarea ingrasamintelor.

Taierea

Cala nu este o planta pretentioasa cand vine vorba despre taieri. Partile trebuie taiate numai atunci cand florile sunt ofilite si frunzele incep sa devina galbene.

Boli si daunatori care pot aparea la plantele de Cala (Zantedeschia)

Umiditatea din substrat poate duce la aparitia diverselor boli de tip fungic, iar cel mai bun tratament in afara de utilizarea fungicidelor de specialitate este inlaturarea partilor afectate si schimbarea ghiveciului.

Cei mai frecventi daunatori care pot aparea la Cala sunt acarienii si musculita alba. Pentru a combate acarienii puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 Ec, iar pentru a scapa de musculita alba puteti folosi Decis Expert, Kabon sau Mospilan.

Cala

Citeste si articolul despre Bolile si daunatorii care pot aparea la cactusi.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-5%
cropmax 250 ml