Categorii

Buha verzei (Mamestra brassicae) - Aspect, raspandire si daune provocate

Insecticide - Aspect - Combatere


Buha verzei

Buha verzei

Buha verzei (Mamestra brassicae) este un defoliator foarte polifag. Pe lângă faptul că este un dăunător major al verzei, se hrănește cu 70 de plante din 22 de familii, printre care culturi precum ardei dulci, roșii, căpșuni, salată, sfeclă roșie, ceapă, dar și crizanteme și garoafe. Este o specie întâlnită în Europa, Africa de Nord.

Buha verzei - Ciclul de viață și aspect

Molia de varză ajunsa in stadiul de adult (Mamestra brassicae) are aripi anterioare de culoare gri-maroniu până la negru, margini albe în mijloc. Aripile posterioare sunt maro deschis, cu o pată destul de discretă în mijloc. Capul și toracele sunt de culoare gri-maroniu, cu pete albe, iar abdomenul este de un maro pal, cenușiu. Molia zboară numai în zori și amurg, ascunzându-se în recoltă în timpul zilei. La câteva zile după ce au ieșit din pupe, moliile femele depun grupuri de 20 până la 100 de ouă pe partea inferioară a frunzelor sau în alte părți ale structurii de seră. Ouăle sunt inițial deschise la culoare și translucide, devenind mereu mai întunecate până când sunt de culoare maro-negru sau uneori chiar de culoare purpurie.

Larvele de primă instanță ale moliei de varză (Mamestra brassicae) mănâncă marginea frunzelor pe care au fost așezate. Începând cu a treia etapă, se dispersează pe întreaga plantă. Există șase etape de larva, cu cel mai tânăr un galben transparent până la gri-verde cu o culoare caracteristică a capului maro-negru. Omida crescută complet are culori care pot varia de la verde sau maro la negru. Procesul de transformarea in pupa are loc pe suprafata pământului. Pupele au aproximativ 2 cm lungime și o culoare maro lucioasă, devenind negre cu puțin timp înainte de apariția moliei adulte.

Buha verzei – Simptomele atacului

Omizele mari se hrănesc în principal cu cele mai tinere frunze, producând frunze scheletate si gauri in frunze. Omizele distrug un număr mare de frunze scăzând astfel valoarea comercială a culturilor infestate.

Buha verzei – Combatere – Insecticide:

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Buha verzei

Citeste si articolul despre Omida paroasa a dudului.

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei